- hirdetés -

A forró, száraz nyár után szeptemberben szinte átmenet nélkül lett ősz, nem úgy, mint más években. Sokat esett az eső és a hőmérő higanyszála se kúszott már magasra. A fő téma – mint minden szeptemberben – az iskolakezdés volt. Az OrosCafén 274 írásunk jelent meg az ősz első hónapján, most ezekből választunk ki néhányat.

A hónap elején megjelent írásaink természetesen főképp az iskolakezdésről szólnak. Huszárik Dóra a Táncsicsban járt, ahol immár az új igazgató, Árusné Erős Krisztina nyitotta meg a tanévet, Bojtor Zalán írásából pedig megtudhattuk, hogy Szeptember 1-én, a rossz idő miatt az udvar helyett az intézmény ebédlőjében tartotta meg tanévnyitó ünnepségét a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium, ahol közel hatszáz diák kezdte meg a tanévet. Szintén szeptember elsejei keltezésű az a cikk, melyből megtudhattuk, az általános iskolát hol, mennyi kisdiák kezdte meg.

Nem csak az iskolásoknak, de a Hajnal ovi kicsinyeinek is újdonságot hozott a szeptember. Ők szeptember elsején a Kodolányin kezdtek.

Átmenetileg a Kodolányi János Egyetem épületében működik a Hajnal utcai óvoda. A helyi evangélikus egyházközség fenntartása alatt álló intézmény szeptember elsején már itt várta régi és új óvodásait. A TOP pályázat keretében megvalósuló 388,5 millió forintos óvodafejlesztési, -építési és -felújítási munkálatok miatt a helyi evangélikus óvoda egy rövid időre, körülbelül fél évre elhagyta a Hajnal utcát. A fenntartónak, vagyis az egyházközségnek erre az időszakra egy ideiglenes telephelyet kellett keresnie az óvoda működéséhez. A megoldást végül a Kodolányi János Egyetem hozta el.

A hetedik alkalommal megtartott Megyenapról Patakfalvi Ádám hozott tudósítást:

A megye 29 településének értéktári bemutatkozása, 63 kézműves kiállító, 11 katonai hagyományőrző, gyermek- és színpadi programok, nemzetiségi bemutatók, ételkóstolás is szerepelt a hetedik Megyenapon. A nagyszabású rendezvényen több orosházi standdal is találkoztunk, sőt az Orosházi Értéktár még egy elismerést is kapott.

– Az volt a célunk, hogy mindenki, aki magáénak érzi Békés megyét és értékeit, nekik legyen egy találkozási pontjuk évente legalább egyszer. Hat évvel ezelőtt helyes döntést hoztunk, hogy állandó helyszínen és időpontban megünnepeljük a Megyenapot – mondta a megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy az esemény maga is közösségformáló erővé vált.

Harmadik alkalommal rendezte meg az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör a Száz küzdelmes kihívást, melyre ismét harcosokkal telt meg a sportcsarnok.

Az egyedülálló karatés kihívás három évvel ezelőtt indult útjára, az ötlet kitalálója shihan Zsiga Zsolt, az OKKSZK elnöke volt. A szervező büszkén mondta, hogy négy ország 140 versenyzője érkezett Orosházára, ami bizonyítja, hogy töretlen a népszerűsége a kihívásnak. A legkomolyabb kihívásra jelentkezők közül tizenegyen mondhatják el, hogy teljesítették vállalásukat. Volt olyan is, aki nyolcvan küzdelmet törött lábfejjel csinált végig.

A Justh Zsigmond Városi Könyvtár az utóbbi években egy sor elismerő címet szerzett meg. Ezek közt van néhány, amelyekért időről időre újra ringbe kell szállni. Ilyen a Családbarát Könyvtár cím is.

Jól kezdődött a hét Buzai Csaba könyvtárigazgató számára. A posta meghozta a hivatalos tanúsítványt, mely szerint a Justh Zsigmond Városi Könyvtár ismét elnyerte a Családbarát Intézmény címet.

2020-ban sikerült a könyvtárnak először elnyerni két évre ezt a megtisztelő címet, melyet a Családbarát Magyarország Központ ítél oda. Egy részletes audit, helyszínbejárás előzte meg idén is a döntést. – Most két évig ismét büszkén viselhetjük a címet és persze azon leszünk, hogy a későbbiekben sem legyen ez másképp – foglalta össze az igazgató.

A megdrágult energia miatt sok helyen került előtérbe a takarékosság, a fűtés korszerűsítés. Az orosházi hajléktalanszállón is megújult a fűtési rendszer. Két sikeres pályázat tette lehetővé a hajléktalan szállón elvégzett fűtés korszerűsítést és felújítást, melyet a napokban fejeztek be a kivitelezők. 10 millió 200 ezer forintot fordíthattunk a Szabó Dezső utcai épület komplett fűtésének megújítása – nyilatkozta Dávid Zoltán.

A fejlesztések sora itt még nem ért véget. Bogárné Kiss Ildikótól megtudtuk, hogy az Egységes Szociális Központ is pályázott, mégpedig eszközbeszerzésre. Az itt elnyert 1 970 000 forintból a régi vaságyak helyett új ágyakat, matracokat, matrachuzatokat, illetve az átmeneti szálló konyha helyiségébe konyhabútort tudtak vásárolni.

Szeptember közepén szállították el a tótkomlósi malomba a Magyarok Kenyere Program során összegyűjtött búza adományt. Mi is ott voltunk a szállításnál.

A három gyűjtőpontról, 208 adományozótól, 24 190 kg búzát szállítottak be a tótkomlósi Szatmári malomba. A szállítást Drahos Zsolt, nagykamarási gazdálkodó, fuvarozó biztosítja évek óta fuvaradományként, emellett búzát is adományoz a program számára. A kamion a mai reggelen Kondoroson vett fel 9,8 tonna kenyérgabonát, majd Szarvason 8,5 tonnát. A túra utolsó mai állomásaként az Orosfarm Zrt. telephelyére érkezett meg a kamion, ahol a negyvenhét orosházi gazda által adományozott 5,91 tonna búzát pakolták fel rá. A beszállított búzából a NAK által kért ütemezés szerint, 1kilogrammos kiszerelésű BL 50 finomlisztet gyártott a malom.

Hogy továbbra is legyen férfi kézilabda városunkban, még a nyáron megalakult a feloszlott OFKSE felnőtt csapatának pótlására A Csiko SE, mely Németh László és a válogatott Balogh Zsolt irányításával kezdte a munkát és a megyei bajnokságot. Csordultig telt az Eötvös-csarnok a CSIKO Férfi Kézilabda csapatának

első hazai bajnoki mérkőzésén. A szeptember 17-én rendezett találkozón az orosházi csapat ellenfele a Békéscsaba DKSE együttese volt.

 

Az orosháziak nem hagytak kétséget, hogy melyik a jobb csapat, a CSIKO Férfi Kézilabda, fennállása első mérkőzésén 27-24-es győzelemmel zárt.

Váratlanul gyenge kezdés után szeptember közepére lendült formába az ONKC NBI/B-s női kézilabda csapata, amely a Fradi fiataljai ellen szerezte meg első őszi győzelmét.

– Átszakadt a gát – kezdte meccs utáni értékelőjét Morva Zoltán. – Végre pontokat szereztünk. Az elmúlt két mérkőzésen is éreztem, hogy szakaszokban nagyon jól játszottunk, de voltak olyan periódusok, amikor leblokkoltunk. Most jól kontrolláltuk a mérkőzést, a cserepadról beálló játékosok is hozzá tudtak tenni a meccshez. Boldogok vagyunk – fogalmazott az edző.

Csapadékos volt a szeptember. Mintha a természet nyári fösvénységét akarta volna pótolni, augusztus végétől szeptember 22-ig 120-140 mm eső esett. Az Orosfarm Zrt-nél jártunk, ahol Dominkó Norbert ügyvezető elmondta, kukoricából és napraforgóból is negatív rekordot könyveltek el. Az augusztus vége óta érkezett csapadéknak örülnek, mert a hamarosan kezdik az ősziek vetését és a jó talajba remek magágyakat tudnak készíteni.

Hatalmas tortával és mulatsággal ünnepelték meg Rákóczitelep századik születésnapját – derül ki Patakfalvi Ádám, mszeptember 24-i írásából:

Igazi utcabál hangulat költözött Rákóczitelepre, szombaton rendezték meg a hagyományos nyárzáró mulatságot. Az idei különleges alkalom volt, hiszen ebben az évben ünnepli századik születésnapját a városrész, minden ekörül forgott a Virág utcában.

A mulatságra Erdős Norbert, a térségünk országgyűlési képviselője is ellátogatott. Kifejtette, hogy az ilyen jeles alkalmak erősítik az összetartozás érzését, arra buzdította a településrészen élőket, hogy legyenek büszkék arra, hogy egy önálló közösséget alkotnak.

Szeptember 26-án vette kezdetét Orosházán az Osztrák Hét, melynek keretében Ausztria budapesti nagykövete, dr. Alexander Grubmayr látogatott a városba. A vendég első útja a polgármesteri hivatalba vezetett, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban egy ünnepélyes megnyitóval folytatódott a program. Maga a Német Kultúra Hete egyébként 2001-re tekint vissza, ekkor bővítette az addigi egynapos programot egyhetesre a város Német Nemzetiségi Önkormányzata éppen az osztrák nagykövetség javaslatára.

Fennállása 120. évfordulóját ünnepli a Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Az ünnepi programok már szeptember 30-án délelőtt megkezdődtek, az intézmény osztálytermeibe a diákönkormányzat szervezett bemutatókat, vetélkedőket, különböző kikapcsolódási lehetőségeket és gyermekprogramokat a jeles alkalomból.

Megnyitó ünnepséggel vette kezdetét az idei Vörösmarty Nap, majd egy 120 résztvevős futással folytatódott a program. Az időjárás ugyan nem kedvezett a diákoknak és a tanároknak, így például a drónbemutató az udvar helyett ezúttal a tornateremben valósult meg. Bent az épületben számos lehetőség, kisebb kiállítások vártak az alsó- és felső tagozatos gyerekekre egyaránt.

A hónap utolsó napján tartották a könyvtárban a népmese napját. Az Országos Könyvtári Napok programsorozatához, mint sok éve mindig, idén is csatlakozott az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A programból ez alkalommal sem maradhatott ki a Népmese Napja megünneplése.

A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé. A gyermekkönyvtárban nagy volt a “forgalom” egész nap. Iskolai csoportok váltották egymást. A könyvtárosok segítségével megemlékeztek Benedek Elekről és persze egyik népmese követte a másikat.

Ebben a hónapban sem úsztuk meg közlekedési balesetek nélkül, sajnos a tűzoltóknak is akadt munkája. Az OrosCafén erről is olvashattak. Régi csibészek sorozatunk is folytatódott új részekkel és még sorolhatnánk. Valamennyi írásunkat megtekinthetik újra, ha az oroscafe.hu oldal aljára görgetnek. Ott archívumunkból kiválaszthatják a keresett hónapot és a keresett írást. Kellemes böngészést kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.