- hirdetés -

Igazi utcabál hangulat költözött Rákóczitelepre, szombaton rendezték meg a hagyományos nyárzáró mulatságot. Az idei különleges alkalom volt, hiszen ebben az évben ünnepli századik születésnapját a városrész, minden ekörül forgott a Virág utcában.

A reggeli szokásos billiárd verseny után, délután két órakor kezdődött az utcabál és vele együtt a programok sokasága. A megnyitón Oravecz Nóra alpolgármester szólalt fel, elmondta, nagyon örül annak, hogy sokan kilátogattak a születésnapi mulatságra.

– Száz év nagy idő, okunk van az ünneplésre. Az esztendők alatt sok minden változott, ami azonban nem, hogy itt egy összetartó, egymást segítő és támogató közösség él. Ez a mi otthonunk, a mi közösségünk, méltón lehetünk büszkék rá – fogalmazott az alpolgármester, majd röviden kitért arra is, hogyan vált lakottá a településrész.

– Ki kell emelnem az 1922-es dátumot, ekkor kezdődött a területre a betelepülés, igaz belterületként jóval később lett bejegyezve. Jellege szerint belterület volt, a tanyák jellegzetessége nem volt jellemző rá, mégis hiányos volt a közigazgatási ellátás. Jóval szűkösebb, mint az Orosházán házzal rendelkezők esetében. A telepiek mégis ragaszkodtak otthonaikhoz, itt akartak boldogulni, megélni. Alig hét évvel a betelepülést követően 1929. szeptemberében megnyitotta kapuit a rákóczitelepi iskola. Az itt élők 46 630 pengő költséggel építették meg a két tantermes iskolát – mondta Oravecz Nóra.

Arról is szót ejtett, hogy egy közösség számára, mennyire meghatározóak azok az emberek, akik életükkel és munkájukkal példaként járnak elöl. Rákóczitelepen sokan voltak és most is vannak olyan emberek, akik az összefogásban, a közös célokért való együttes munkában kiválóak, így mozdítva előre a telepi közösséget.

– Fontos tudatosítani magunkban, hogy a történelem nem az enyészet őre, nem hull a semmibe, hanem sors és alakítója annak, ami rákövetkezik. Szabó István történész mondata számára azt üzeni, hogy minden, ami az elmúlt évszázadban történt, ide vezetett. Oda, hogy mi ma itt vagyunk, együtt ünnepeljük az otthonunkat és összetartozásunkat. Rákóczitelep sok nehéz időt vészelt már át, és ha kell megteszi a jövőben is. Akik itt éltek, mindig számíthattak egymásra, ez így lesz ezután is. Büszke vagyok arra, hogy itt élek, önökért, értetek dolgozhatok – zárta beszédét Oravecz Nóra alpolgármester.

A mulatságra Erdős Norbert, a térségünk országgyűlési képviselője is ellátogatott. Kifejtette, hogy az ilyen jeles alkalmak erősítik az összetartozás érzését, arra buzdította a településrészen élőket, hogy legyenek büszkék arra, hogy egy önálló közösséget alkotnak.

A szombati ünnepségre már a hét elején elkezdték a készülődést a városrészben. Dávid Zoltán polgármester és Oravecz Nóra alpolgármester 200 csomag krepp papírt osztott szét Rákóczitelep óvodájában, iskolájában, valamint a Török család által üzemeltetett Virág Sörözőben. A gyerekeknek szétosztott színes papírokból az óvoda és az iskola csoportjai készítettek dekorációt, amellyel szombaton feldíszítették a Virág utcát.

Ficsor Zoltán cukrász egy hatalmas tortát is sütött, ami pillanatok alatt elfogyott. Az első szeletet az a Koroszló Mária kapta, aki 1923. augusztusában Szentetornyán született, de 1940 óta Rákóczitelepen él. A szelet torta mellett egy csokor virággal is köszöntötték a századik életévét töltő asszonyt.

A szervezők kirakodóvásárral, ugrálóvárral, arcfestéssel, valamint különböző népi játékokkal is készültek a gyerekeknek. Fellépett az Orosházi Mazsorett és Táncsport Egyesület, a Candy Dance Crew, a ZumBabák. Szórakoztatta énekével az X-Faktorban a táborba továbbjutó Miszlai Marci, este pedig Varga Viktor szórakoztatja a kilátogatókat. Az esemény este kilenc órától egy éjfélig tartó utcabállal zárul.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.