- hirdetés -

Az Országos Könyvtári Napok programsorozatához, mint sok éve mindig, idén is csatlakozott az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A programból ez alkalommal sem maradhatott ki a Népmese Napja megünneplése.

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”– szólt a Magyar Olvasástársaság felhívása.

A mese megjelenítéséhez elő-elő került a papírszínház is (Fotó: Horváth Bence)

A gyermekkönyvtárban nagy volt a „forgalom” egész nap. Iskolai csoportok váltották egymást. A könyvtárosok segítségével megemlékeztek Benedek Elekről és persze egyik népmese követte a másikat. Városunk polgármestere, Dávid Zoltán is ellátogatott a gyermekkönyvtárba. Köszöntötte a gyerekeket és kellemes mesehallgatást, vidám délelőttöt kívánt nekik a népmese napján.

A polgármester is köszöntötte a gyerekeket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Nem csak a gyermekkönyvtárosok olvasták a meséket. Vannak lelkes önkéntes felnőttek, akik évről-évre visszajönnek, hogy mesét olvassanak a gyerekeknek, illetve maguk a gyerekek is mondanak, mondtak meséket ezen a napon.

A gyerekeket most is elvarázsolta a mesevilág (Fotó: Horváth Bence)

Buzai Csaba könyvtárigazgató elmondta, hogy ez évben is színes programmal készültek az Országos Könyvtári Napok-hoz csatlakozni.

– Pénteken minden a népmeséről szól, egész nap várjuk a mesék kedvelőit a gyermekkönyvtárba, de lesz véradás a könyvtárban, bemutatkozik Hartai Csaba, szarvasi író-költő. Az Olvasháza, olvasás népszerűsítő könyvtári játékunk eredményhirdetését is ilyenkor szoktuk megtartani, most sem maradhat ki, és lesz zenés programunk is, a Noel trió főszereplésével. A program zárása hagyományosan egy kerékpár túra szokott lenni, idén is így lesz (reméljük az időjárás sem szól közbe). Október 8-án Gádorosra kerekezünk, ahol meglátogatjuk névadónk, Justh Zsigmond sírját és a Justh Zsigmond emlékkiállítást. Jó lenne, ha ehhez a túrához sok olvasónk csatlakozna – foglalta össze Buzai Csaba.

Népszámlálási akció a könyvtárban

Közeleg a népszámlálás ideje, melyen mindenkinek kötelező a részvétel. Idén nem csak a számlálóbiztosok segítségével érkezhetnek be az adatok, bárki kitöltheti saját népszámlálási kérdőívét online formában. Buzai Csaba igazgatótól megtudtuk, a könyvtár ebben is segít:

– A Magyar Könyvtárosok Egyesülete együttműködési megállapodást kötött a Központi Statisztikai Hivatallal, melynek keretében azt vállaltuk, hogy segítjük a lakosságot a népszámlálással kapcsolatos tájékoztatásban és elősegítjük, hogy minél több állampolgár válassza a népszámlálási kérdőív internetes kitöltési változatát. Ennek megfelelően könyvtárunkban ingyenes internethasználatot és számítógépet biztosítunk 2022. október 1-től 16-ig a népszámlálási kérdőívek online kitöltéséhez – osztotta meg velünk az igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.