- hirdetés -

A megye 29 településének értéktári bemutatkozása, 63 kézműves kiállító, 11 katonai hagyományőrző, gyermek- és színpadi programok, nemzetiségi bemutatók, ételkóstolás is szerepelt a hetedik Megyenapon. A nagyszabású rendezvényen több orosházi standdal is találkoztunk, sőt az Orosházi Értéktár még egy elismerést is kapott.

Hagyomány, érték, közösség – ezzel a jelmondattal rendezték meg már hetedik alkalommap Békéscsabán a Megyenapot. A Tótkomlósi Ifjúsági Koncert Fúvószenekar zenéje után kezdődött a hivatalos megnyitó, ahol Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy 1715. július 23-án a török kiűzését követően alakult újjá a Békés vármegyei közgyűlés Békésen. A mocsaras, szinte lakatlan vidékből egy virágzó, mezőgazdaságra és fejlődő iparra alapozó közösség alakult a megyében. Ez volt a kiindulási alap a Megyenap megszervezésében, ahol ezt a közösséget ünnepeljük.

– Az volt a célunk, hogy mindenki, aki magáénak érzi Békés megyét és értékeit, nekik legyen egy találkozási pontjuk évente legalább egyszer. Hat évvel ezelőtt helyes döntést hoztunk, hogy állandó helyszínen és időpontban megünnepeljük a Megyenapot – mondta a megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy az esemény maga is közösségformáló erővé vált.

A hetedik Megyenapon helyet kapott a megye legnagyobb kézműves vására, összesen 63 kiállító érkezett portékáival Békéscsabára, köztük több orosházi is volt. Komoly volt az érdeklődés Asztalosné Szilágyi Julianna száraztészta készítő standja körül, aki a tőle megszokott mennyiségű és minőségű tészták széles választékával érkezett.

– Ez egy nagyszerű, színvonalas rendezvény, ahol megismerkedhetek kézműves társaimmal, de másodsorban a forgalom sem rossz – árulta el mosolyogva Julika néni, aki még egyetlen Megyenapot sem hagyott ki, mióta csak megrendezik.

Alig lehetett néhány lépést megtenni és már orosháziakba botlott az ember. Ott volt például Oláhné Kolozsi Mónika is, aki tíz éve gyárt textilből kézműves ajándéktárgyakat, könyvjelzőket, füzetborítókat. Találkoztunk a gyurma ékszereket készítő Hegyi Hajnalkával, a kézműves levendulás horgolt termékeivel érkező Tóth Noémivel is. Színes paprikacsokrok csak úgy vonzották a tekintetet a Winners Garden standjához, de a mézeskalácsairól elhíresült Puskelyné Pacsika Mónika is megtalálható volt a Szent István téren.

A megye 29 településének értéktára is bemutatkozott, így az orosházi is. Józó Tamásné, a helyi értéktár elnöke elmondta, hogy mind a 42 orosházi értéket bemutatták az érdeklődőknek. Manapság a kóstolás nagyon népszerű, sokan finomnak találták a kulcsoskalácsot, illetve az orosházi banánt is.

– Jövőnk nincsen hagyományok tisztelete és ápolása nélkül. Igyekeztünk azokat az értékeket az emberekkel megismertetni, hogy Orosházán, milyenek azok a hagyományos elemek, amelyeket mi nagyon fontosnak tartunk, hogy mindenkihez eljussanak – tette hozzá az elnök, aki a színpadon egy elismerő oklevelet is átvehetett Zalai Mihálytól, amit az Orosházi Értéktár kapott.

Egész nap egymást követték a különböző bemutatók és előadások a színpadon. Fellépett Sztojka Tibor és zenekara, Békéscsabai Jókai Színház művészei pedig operett dalokkal készültek. A legkisebbek szórakoztatásáról a gyermeksátor, a szabadtéri játszótér és a Békéscsabai Napsugár Bábszínház előadása gondoskodott. Bemutatkoztak a katonai hagyományőrzők, valamint a rendvédelmi alakulatok is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.