- hirdetés -

Szeptember 1-én, a rossz idő miatt az udvar helyett az intézmény ebédlőjében tartotta meg tanévnyitó ünnepségét a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium. A rendezvényen külön köszöntötték az intézmény kilencedik osztályos diákjait, akik összesen öt osztályban kezdik meg tanulmányaikat a 2022/2023-as tanévben.

A tanévnyitó a tanári kar köszöntésével és a Himnusszal vette kezdetét, majd az intézmény igazgatója, Pörneki Attila mondta el köszöntő beszédét. Beszámoltak a tanári karban történt változásokról, sok sikert kívántak a távozóknak, köztük a nyugdíjba vonuló Kóródi Ildikónak és Urszuly Péternek, valamint új oktatóiknak, Héjjáné Dohányos Edinának, Barák Gábornak és Varga Balázsnak.

– Külön köszöntöm azokat a diákokat, akik most kezdik meg tanulmányaikat az intézmény falai között. Kedves kilencedik évfolyamosok! Mindenekelőtt gratulálunk az iskolaközösség nevében, hogy a Kossuth tanulói letettek, az elkövetkező néhány évet az intézmény falai között fogjátok eltölteni és nem mindegy hogyan, milyen módon. Ez függ az iskola által nyújtott lehetőségektől, de legalább annyira függ tőletek is, attól, hogy mit tesztek érte és magatokért. Szeretnénk, ha tanulmányaitok befejeztével elégedetten, megfelelő piacképes tudással felvértezve távoznátok az iskolánk falai közül és mindig jó érzéssel gondolnátok vissza az itt töltött időszakra. Munkátokkal az iskolában és azon kívül is öregbítsétek a Kossuth nevet, legyetek elődeitek méltó utódai. Terveink megvalósulásához sok és magas színvonalú munkára van szükség, melynek gyümölcse tanulóink jó eredményei mellett a későbbiekben a munkaerőpiacon való helytállásuk – mondta az igazgató.

Hozzátette, hogy az iskola nemcsak az érettségire, továbbtanulásra és a szakmai ismeretekre szolgáló intézmény, hanem élettér is, melyben a tanulók nevelkednek. A tanulókat arra kérte, hogy lakják be az iskolát, kapcsolódjanak be a különböző diákprogramokba, ápolják a hagyományokat és alakítsanak ki újakat, kollégáit pedig arra, hogy dolgozzanak együtt a közös célokért, közös akarattal törekedjenek arra, hogy minél több diák érjen el sikereket tanulmányaiban.

Mint mondta, az iskola alapvetően a tanulásról szól, de fontos, hogy élményeket is adjon, hiszen ezek azok a dolgok, melyek a diákok identitástudatát, az összetartozás élményét erősítik. A Kossuth iskolában a 2022/2023-as tanévben öt osztályban 176 kilencedik osztályos diák kezdi meg tanulmányait, az intézmény összlétszáma pedig a 600 főhöz közelít.

– Igyekszünk a lehetőségeinkhez mérten minél szélesebb körben oktatni a szakmáinkat. Ami nagyon népszerű, az a szépészeti ág, a vendéglátás, de nem marad el az informatika és a gépészet sem. Utóbbi esetében külön öröm, hogy nemrég együttműködési megállapodást kötöttünk a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karával, így ebben az ágazatban egészen a felsőoktatásig adott a tanulók útja.

A szakképzés új irányát képezi még a Dobbantó Orientációs Műhelyiskola, valamint még ebben a tanévben utoljára el tudjuk indítani nappali tagozaton az érettségire való felkészülést azoknak, akik nálunk végeztek vagy más intézményben is rendelkeznek szakmai bizonyítvánnyal – tette hozzá Pörneki Attila.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.