- hirdetés -

Szeptember 26-án vette kezdetét Orosházán az Osztrák Hét, melynek keretében Ausztria budapesti nagykövete, dr. Alexander Grubmayr látogatott a városba. A vendég első útja a polgármesteri hivatalba vezetett, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban egy ünnepélyes megnyitóval folytatódott a program.

Maga a Német Kultúra Hete egyébként 2001-re tekint vissza, ekkor bővítette az addigi egynapos programot egyhetesre a város Német Nemzetiségi Önkormányzata éppen az osztrák nagykövetség javaslatára. Dr. Abonyi Lajos, a nemzetiségi önkormányzat első elnöke elmondta, hogy ez az esemény a Harruckern-emléktábla felavatásához kapcsolódott. Harruckern volt az a személy, aki katolikus főispánként lehetővé tette az ide települt evangélikusoknak a szabad vallásgyakorlatot.

– Mi, akiknek az őseit a Harruckern-család telepítette be, szerettünk volna megemlékezni erről valamilyen formában. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy dr. Alexander Grubmayr személyében már a 15. nagykövetet köszönthetjük itt Orosházán egy-egy rendezvény megnyitása alkalmával, ami azt is mutatja, hogy az osztrák nagykövetség is megtiszteltetésnek veszi, hogy itt Orosházán egy osztrák embert is tisztelnek – mondta dr. Abonyi Lajos.

A nagykövet szeptember 26-án, az idei Osztrák Hét első napján érkezett Orosházára, első útja pedig a Polgármesteri Hivatalba vezetett, ahol Dávid Zoltán polgármester fogadta őt és mesélt neki kicsit a városról. Ezt követően a Táncsics Mihály Gimnáziumban folytatódott a program, ahol előbb szintén egy beszélgetés keretében fogadták őt, majd egy ünnepi műsorral nyitották meg az egész hetes programsorozatot.

Először dr. Abonyi Lajos köszöntötte a jelenlévőket, majd az Eötvös József Katolikus Óvoda gyerekeinek műsora következett, produkciójukat óvónőik, Líbor Bernadett és Dancsó Józsefné segítették. Ezt követően dr. Alexander Grubmayr folytatta a köszöntések sorát, örömét fejezve ki, hogy meghívták Orosházára. Beszédében említést tett az osztrák-magyar kapcsolatokról, az osztrák kultúrfórum tevékenységéről Magyarországon, a német nyelv oktatásáról, valamint a tavasszal megvalósult Wunderbar Fesztiválról is.

A produkciók sorát a gimnázium pedagógusa, Nagy Krisztina Margaréta folytatta énekével, majd a táncsicsos diákok német nyelvű előadása következett, melyet az iskola igazgatója, Árusné Erős Krisztina tanított be nekik. Ő zárta köszöntőjével a rendezvényt, mely során díjazta is a német nyelv területén sikereket elért diákokat.

– Ez egy nagyon fontos rendezvény az iskolánkban, hiszen a német nyelv és kultúra továbbadása a diákoknak az egyik legfontosabb feladatunk. Magyarországnak Ausztria az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere és ezért is nagyon lényeges, hogy ezek a kétoldalú kapcsolatok mind a gazdaság, mind a kultúra területén tovább fejlődjenek. Hogy Nelson Mandela szavaival éljek: Olyan nyelven beszéljünk az emberhez, amit megért, de ha az anyanyelvén beszélünk, akkor a szívéhez is eljutunk – nyilatkozta az igazgató.

Az Osztrák Hét programjai ezzel természetesen még nem értek véget, a következő napokban számos német nyelvű verseny és vetélkedő vár majd az általános- és középiskolás diákokra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.