- hirdetés -

Két sikeres pályázat tette lehetővé a hajléktalan szállón elvégzett fűtés korszerűsítést és felújítást, melyet a napokban fejeztek be a kivitelezők.

Sok városban, így Orosházán is igyekszik a városvezetés, hogy a szerencsétlenebb sorsú honfitársainknak a tőlük telhető legjobb ellátást tudja nyújtani. Ennek szellemében adott be pályázatot az önkormányzat és az Egységes Szociális Központ (ESZK). Mint Bogárné Kiss Ildikó, az ESZK vezetője elmondta, mindkét pályázat sikeres volt.

– Önkormányzatunk a tavalyi évben a Hajléktalanokért Közalapítványhoz nyújtott be pályázatot, sikeresen. Ennek köszönhetően 10 millió 200 ezer forintot fordíthattunk a Szabó Dezső utcai épület komplett fűtésének megújítása – nyilatkozta Dávid Zoltán. A polgármester hozzáfűzte, a jelenlegi energiaárak mellett különösen fontos a fenntarthatóságot célzó fejlesztés, mellyel nem csupán gazdaságosabb lesz a szálló működtetése, hanem jobb, komfortosabb körülményeket kínálhatnak az ellátottaknak is.

A fejlesztések sora itt még nem ért véget. Bogárné Kiss Ildikótól megtudtuk, hogy az Egységes Szociális Központ is pályázott, mégpedig eszközbeszerzésre. Az itt elnyert 1 970 000 forintból a régi vaságyak helyett új ágyakat, matracokat, matrachuzatokat, illetve az átmeneti szálló konyha helyiségébe konyhabútort tudtunk vásárolni.

A németországi adományból is érkeztek ágyak a szállóra (Fotó: Horváth Bence)

Nem csak a pályázatok révén korszerűsödött a szálló. Tavaly, Antal László képviselő, a Német Tartalékos Szövetség és a Vöröskereszt összefogásának eredményeként több kamionnyi adomány érkezett a városba. Mint megtudtuk, ebből az ESZK is részesült. Ebből a felajánlásból, a frissen vásároltak mellé, még huszonöt ágyat kapott a hajléktalan szálló, így az elhelyezés sokkal esztétikusabb kényelmesebb lett az ellátottak számára.

A szálló szakmai koordinátora, Orovecz Sándor avatott be a lezajlott fűtés korszerűsítés részleteibe. Elmondta, hogy a két régi, elavult kazán helyett egy korszerűbbet sikerült beszerelni.

Az új kazánnal jóval költséghatékonyabb lesz a szálló helyiségeinek fűtése (Fotó: Horváth Bence)

– A most felszerelt új, 43 kilowattos kondenzációs kazán, mindhárom intézményi rész, a nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és az átmeneti szálló helyiségeinek fűtését is képes ellátni. Ami a mostani, megemelkedett energia árak mellett nem megvetendő, a régieknél 25-30 százalékkal hatékonyabban dolgozik. Az új kazán mellett huszonöt új, termosztáttal ellátott radiátort szereltünk fel és megújult a teljes csővezeték hálózat is – sorolta a szakmai koordinátor.

A fűtés korszerűsítés befejezése utáni munkákat, takarítást, festést az ESZK saját költségvetéséből végezte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.