- hirdetés -

Sokszor adtunk hírt az elmúlt években, de az elmúlt hetekben is a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem Programról. Gyűjtésének alakulásáról, az ünnepélyes összeöntésről. Most benéztünk egy kicsit a kulisszák mögé és annak jártunk utána, mi történik az összegyűjtött adományokkal.

A mai napon három gyűjtőpontról, 208 adományozótól, 24 190 kg búzát szállítottak be a tótkomlósi Szatmári malomba. A szállítást Drahos Zsolt, nagykamarási gazdálkodó, fuvarozó biztosítja évek óta fuvaradományként, emellett búzát is adományoz a program számára. A kamion a mai reggelen Kondoroson vett fel 9,8 tonna kenyérgabonát, majd Szarvason 8,5 tonnát.

A túra utolsó mai állomásaként az Orosfarm Zrt. telephelyére érkezett meg a kamion, ahol a negyvenhét orosházi gazda által adományozott 5,91 tonna búzát pakolták fel rá.

A Manitou kanalába mintegy másfél tonna búza fér. Gyorsan ment a rakodás (Fotó: Horváth Bence)

A megrakott jármű ezután Tótkomlós felé vette útját, hogy a Szatmári malom megőrölhesse a búzát és csomagolhassa a lisztet. Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke elmondta, nem újkeletű a kapcsolat a malom és a program között.

– A tótkomlósi malommal évek óta szoros a partnerkapcsolatunk, a beszállított búzából az általunk kért ütemezés szerint, 1kilogrammos kiszerelésű BL 50 finomlisztet gyárt a projekt számára. Az elkövetkező napokban a további négy gyűjtőpontunkból, mintegy 15 000 kg adománybúza malomba szállítása történik meg – tájékoztatott a megyei elnök.

Érkezik a kamion a tótkomlósi malomba, ahol liszt lesz az általa szállított búzából (Fotó: Horváth Bence)

A malom üzemvezetője, Horváth Sándor elmondta, minden évben felkészülten várják a Magyarok Kenyere búzája érkezését.

– Örömmel veszünk részt már sok éve a program Békés megyei részének lebonyolításában. Számomra személy szerint is rendkívül szimpatikus ez az összetartozást kifejező kezdeményezés. Nagyon jó tapasztalataink vannak a NAK által koordinált program szervezésével, vezetésével, lebonyolításával kapcsolatosan. Ami az adományok mennyiségét illeti, a tavalyi évben volt némi visszaesés, de ha az elmúlt öt esztendő tendenciáját nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy örvendetesen növekszik a megőrlésre nekünk átadott búza mennyisége – mondta el Horváth Sándor.

Az adományban részesülők köréről a Békés Megyei Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága közösen határoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.