- hirdetés -

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén év végén is visszatekintünk egy kicsit és felidézzük, mi történt városunkban, mi mindenről írtunk az OrosCafén. Következzen az októberi hónap!

Szeretik a nagyit, mert ad cukorkát. Szeretik, mert játszik velük. Október 1-je, vagyis az Idősek Világnapja alkalmából kérdeztük meg az Eötvös József Katolikus Óvoda gyermekeit, mit szeretnek nagyszüleikben és miben szoktak nekik segíteni, ha már elfáradnak a közös játékidő után.

1973-ban, tehát éppen 50 évvel ezelőtt érettségiztek a Táncsics Mihály Gimnázium egykori kémia-biológia szakos diákjai, akik most újra találkoztak egykori kedves emlékeik helyszínén. Lelkesen foglalták el helyüket egykori osztálytermükben, a rendhagyó osztályfőnöki óra után megemlékeztek egykori tanáraikról, majd jó hangulatú vacsorával zárták a közös napot.

Céltudatos és kitartó gyerekek töltötték meg a Bogárzói lóversenypályát október 3-án. A körzeti mezei futóversenyre rengeteg fiatal érkezett, hogy megmérettesse magát kortársai között. A helyi iskolák mellett a környező települések intézményeiből is eljöttek, hogy aztán a Diákolimpia legjobbjai továbbjussanak a megyei fordulóra.

Az aradi vértanúk kivégzése az osztrák császári hadsereg megtorlása volt az 1848-49-es forradalmi eseményekre, amely mély nyomot hagyott történelmünkben. A Történelmi Emlékpark 1849-es kövénél rájuk emlékezett a város október 6-án.

A Petőfi Művelődési Központ színházterme adott otthont a Vadvirág Esély Klub jótékonysági estjének. Sokan voltak kíváncsiak a fogyatékkal élő fiatalok által adott műsorszámokra, a meghívott vendégelőadók produkcióira, és legalább ennyi nézőt hozott ide az a vágy, hogy jelenlétével támogassa a város eme kicsiny, mégis lelkes, szeretetteljes közösségét. Az október 7-ei rendezvényen befolyt összeget az intézmény a vadvirágosok táboroztatására fordítja.

Szomorú eset árnyékolta be október első napjait, amikor olyan tragikus eset történt, aminek nem lett volna szabad megtörténnie. Kiraboltak egy idős asszonyt Orosházán, aki nem sokkal később elhunyt. Az orosháziak számára hamar nyilvánvalóvá vált, ki volt az idős hölgy. Nagyon sokan ismerték, tisztelték, szerették az egykori tanítót, aki generációkat nevelt. Épp ezért tisztelői, tanítványai egykori iskolája előtt gyertyagyújtással emlékeztek dr. Csizmadia Sándorné, Zsuzsika nénire.

Gólyaavató ünnepséget rendeztek október 12-én a Polgármesteri Hivatal előtt Orosháza újdonsült középiskolás osztályainak. A rendezvényen esküt is tettek a diákok, mely során hol komolyabb, hol kissé talán komolytalanabb dolgokat fogadtak meg.

Alakuló ülés helyszíne volt október 13-án a Petőfi Művelődési Központ Bubik-terme. A gazdakör új tagozata mutatkozott be, valamint ismertette a következő hónapokra vonatkozó céljait, elképzeléseit.

Végre ismét megrendezhette jótékonysági bálját az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, nagy volt az öröm mind a szervezők, mind a résztvevők részéről. Az estet az elegancia, az ízlésesség és az exkluzivitás jellemezte, elég csak megtekintenünk a gálaműsor résztvevőinek névsorát és a négyfogásos menüsort.

A Történelmi Emlékparkban rendeztek városi megemlékezést és koszorúzást az 1956-os forradalom évfordulójára. Az eseményre a városvezetés, különböző szervezetek, intézmények és alapítványok képviselői érkeztek, hogy együtt tisztelegjenek a 67 évvel ezelőtti események előtt.

Példaértékű, amit ezek a székácsos diákok véghez visznek. Önkéntes munkát vállalnak azért, hogy támogassák a helyi, nélkülöző családokat. Mindezt elhivatottságból, jó szívből teszik, azt mondják, idejükbe belefér, és – nem utolsósorban – jó érzéssel tölti el őket, ha tehetnek valamit a közjóért. Ők a helyi Interact Club tagjai, akik most új fiatalokat keresnek köreikbe.

Egy izgalmas és mozgalmas színházi duett részesei lehettek a Petőfi Művelődési Központ vendégei. Szabó Győző és Rezes Judit szórakoztatták Loveshake – Az élet összeráz című közös darabjukkal az orosháziakat. A Jászai Mari-díjas színművésszel az előadást megelőzően beszélgettünk.

Ötletéért Richter Anna-díjat, az ötlet megvalósításához pedig 4 millió forintot nyert Széni-Dégi Fanni, az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet szakápolója. Mindez még március közepén történt, azóta Fanni szabadidejének nagy részét arra fordította, hogy csapatával együtt létrehozza weboldalát, amely az otthonápolást könnyíti meg az átlagemberek számára. Októberben pedig siker koronázta elképzeléseit.

Természetesen a felsoroltaknál sokkal több minden történt 2023 októberében. Ha az OrosCafé oldalának aljára görgetnek, megtalálják archívumunkat és kiválasztják az októbert, akkor még sok érdekeset olvashatnak. Kellemes böngészést kívánunk!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.