- hirdetés -

Átmenetileg a Kodolányi János Egyetem épületében működik a Hajnal utcai óvoda. A helyi evangélikus egyházközség fenntartása alatt álló intézmény szeptember elsején már itt várta régi és új óvodásait.

A TOP pályázat keretében megvalósuló 388,5 millió forintos óvodafejlesztési, -építési és -felújítási munkálatok miatt a helyi evangélikus óvoda egy rövid időre, körülbelül fél évre elhagyta a Hajnal utcát. A fenntartónak, vagyis az egyházközségnek erre az időszakra egy ideiglenes telephelyet kellett keresnie az óvoda működéséhez. A megoldást végül a Kodolányi János Egyetem hozta el.

– A megfelelő telephely keresésekor számos lehetőséget számba vettünk a városban, de ezek az elképzelések a szigorú megfelelési kritériumok miatt egy-egy ponton mindig ellehetetlenültek – fogalmazott Vajer Tímea óvodavezető. – Ebben az átmeneti helyzetben nyújtott nekünk mentőövet a Kodolányi János Egyetem. Az intézmény vezetősége és dolgozói már a kezdeti együttműködés során is hihetetlenül rugalmasan és toleránsan kezelték az igényeinket, amiért nagyon hálásak vagyunk. A közös épülethasználat során mi is hasonló partneri együttműködésre fogunk törekedni.

Az egyetem épületében számos átalakítást kellett elvégezni ahhoz, hogy az – még ha csak fél évre is, de – óvodaként funkcionálhasson. A legtöbb munkálat a katasztrófavédelmi előírások miatt volt elengedhetetlenül szükséges, ilyen volt például a tűzlépcső építése, a tűzgátló ajtók és a szellőzést lehetővé tévő elektromos zsilipablakok beépítése. De egyéb átalakítások is megtörténtek a nyár folyamán, többek közt összenyitottak két kisebb termet annak érdekében, hogy minden csoportszoba alapterülete megfeleljen a gyermekcsoportok létszámának.

A kisebbek számára az intézmény udvarán már kialakítottak egy játszóteret, a nagyobbacskák pedig a közeli nyilvános játszótereket használják majd, egyrészt a fürdő előtt találhatót, másrészt pedig az Alföld Gyöngye Hotel mellettit.

Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Egyetem Orosházi Oktatási Központjának igazgatója elmondta, az evangélikus egyházközség kérésére azonnal igent mondtak.

– Nem bántuk meg ezt a fajta fúziót, örülök, ha sok fiatal van a házban – fogalmazott az igazgató. – Szívesen látjuk a gyerekeket, a szülőket és a kollégákat egyaránt. Az épület az orosházi önkormányzat tulajdonában van. Azt gondolom, tartozunk egyrészt a városnak, másrészt a fiatalságnak azzal, hogy bármilyen kérés esetén segítséget nyújtsunk. Sok munkával járt a felújítás, nekünk is gondolkodnunk kellett, hogy a hallgatói csoportokat hogyan helyezzük át, de összességében egy jó együttműködés született meg az egyetem és az egyházközség között.

Dr. Malatyinszki Szilárd hozzátette, az egyetem bérleti díjat nem számol fel, csak a rezsit tekintve kér az óvoda fenntartójától arányos költségtérítést.

A szülők nagyobb része úgy nyilatkozott, maga oldja meg gyermeke kijutását, de vannak olyanok is, akik csak nagy nehézségek árán tudnák megoldani a kijárást. Az intézmény természetesen minden tőle telhetőt megtesz, hogy megkönnyítse ezt az átmeneti helyzetet.

– A Volánbusz jóvoltából rendszeres buszjáratot szervezünk az óvodások számára – mondta el Nagy Róbert, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója. – Napi két fordulóra egy ötvenfős autóbuszt bocsátanak a rendelkezésünkre, a járataikhoz igazítva.

Reggel 7.40-kor a Székács iskola előtti megállóban szállhatnak fel a gyerekek a buszra a megfelelő számú óvónő és dajka felügyelete mellett. A Kodolányi János Egyetem előtt is található egy buszmegálló, itt szállnak le, az óvodai napjuk eltöltése után pedig délután 4 órakor indulnak vissza a belvárosba. Arra az esetre is van megoldás, ha a szülő reggel fél 8 előtt tudja az iskola elé vinni gyermekét, és ha délután negyed ötre nem tud érte menni. Ebben a helyzetben a Székács Evangélikus Iskolában kijelölt helyen várakozhatnak majd az óvodások óvónői felügyelet mellett.

– Az egyetem épülete jó adottságokkal bír, szépen berendezkedtünk. Sikerült biztonságos és esztétikus környezetet kialakítani a gyerekek számára, ami alkalmas a harmonikus légkör megteremtésére, illetve a színvonalas nevelőmunka megvalósítására. Azt gondolom, egy óvoda meghittségét, otthonosságát elsősorban az óvónők által biztosított odafordulás, a szeretetteljes és támogató légkör határozza meg, ami helyszíntől függetlenül bárhol megteremthető – tette hozzá Vajer Tímea.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.