- hirdetés -

Az utolsó nyári hónap egyik fő témája is az aszály volt. Eddigre már biztossá vált, hogy a Békés megyei, köztük az orosházi gazdák is keresztet vethetnek a kukorica termésükre és jórészt a napraforgóra is. Történtek persze jó dolgok is. Az OrosCafén 237 írásunk jelent meg augusztusban, most ezekből válogatunk.

Mindjárt a hónap első napján kezdhetett főni a fejünk, hisz ezen a napon léptek életbe a rezsicsökkentés új szabályai.

Huszárik Dóra írásából kiderült, hogy az átlagfogyasztásig továbbra is biztosított a kedvezmény. A kormány rendelete szerint szerint a lakossági ügyfelek mérési pontonként villamos energia esetében évi 2523 kwH fogyasztásig 36 forintot, ezt meghaladva 70,10 forintot kell fizetniük. A földgáz esetében évi 1729 m3 fogyasztásig vehetik igénybe a rezsicsökkentett árszabást, amely 102 forintot jelent, afelett azonban már 747 forintot kell fizetni. Sokan kezdtek el gondolkodni, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy fogyasztásukat csökkenteni tudják.

A könyvtárban megkezdődött a hagyományos nyári játszóház második turnusa. Telt ház volt a hét minden napján. Buzai Csaba igazgató elégedetten nyilatkozott: – Már az idei nyáron ez a mostani a második turnusunk. Az első, júliusi héten is nagyon sokan jöttek, most is – láthatjátok – full ház van. Rendkívül büszke vagyok erre a programunkra és rendkívül büszke vagyok kiváló gyermekkönyvtáros kolléganőimre, akik évről-évre, illetve játszóházról-játszóházra meg tudnak újulni és minden alkalommal új ötletekkel, remek dolgokkal, újdonságokkal szolgálnak a gyerekeknek. Minden játszóház alkalmával vannak új beiratkozóink, akik – nagyon remélem – a szürke hétköznapokon is visszatérnek hozzánk olvasóként.

A jó példa ragadós. Bogdánffy Szőke Anett kolléganőnk írásából kiderült, a véradás nem egy borzasztó dolog, illetve, hogy együtt minden könnyebb. Kollégáink vért adni mentek.

– Könnyű volt társat találni a nagy eseményhez, (együtt minden könnyebben megy), a munkahelyemen felvetettem a csoportos véradás ötletét, és többen is örömmel jelentkeztek. A fotósunk, Bence még csak 24 éves, de már nyolcszor adott vért. Anyukája is rendszeres véradó, igen, a vöröskeresztesek is azt mondták, a családi hatás a legerősebb. Újságíró kollégám, Zalán is igent mondott, bár ő még ugyanolyan szűz volt a témában, mint én.

Az idei extrém aszály az agrár tárcától is gyors és hatékony intézkedéseket követelt. Nagy István agrárminiszter augusztus elején ötpontos intézkedési csomag bevezetését jelentette be.

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Magyarországot történelmi aszálykár sújtja. A kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben.

Az ötpontos csomag működéséről már orosházi tapasztalatról is be tudunk számolni. Az Orosfarm Zrt. tájékoztatása szerint az általuk bejelentett aszálykár felmérésére a Generali biztosító kárszakértői négy napon belül megérkeztek és korrektül elvégezték a kár felmérését. Mindössze annyit kértek, hogy egy gépaljnyi területet minden táblán hagyjanak meg az őszi újabb szemléhez, a többi kukoricát le lehet silózni, amíg teljesen el nem szárad és amíg van minimális értéke.

Augusztusban már javában készültek a bajnokságra az Oxxo Energy Orosházi NKC kézilabdázói. Patakfalvi Ádám beszámolójából kiderült, hogy a lányok jól haladnak a felkészüléssel és az első hazai edzőmeccs is jól sikerült.

Lejátszotta első hazai edzőmérkőzését az ONKC. A csapat a nyáron új edző irányításával kezdte meg a munkát az NB I/B-s szezonra. A fizikai felkészítés után egyre hangsúlyosabb szerepet kap a labda is, múlt héten a baranyai túrán már lejátszotta első edzőmérkőzését az Orosháza. Ezen a héten került sor a hazai bemutatkozásra, augusztus 3-án a szintén másodosztályú Algyő érkezett az Eötvös-csarnokba. Úgy halad a felkészülésünk, ahogy előzetesen elterveztem – értékelte a látottakat a két góllal megnyert találkozó után Morva Zoltán vezetőedző.

Ebben a hónapban időközi önkormányzati képviselő választást tartottak Orosháza 5. sz. választókerületében.

Az időközi választásra azért volt szükség, mert a momentumos Sebők Éva parlamenti mandátumot szerzett az április 3-ai országgyűlési választáson, ezért az önkormányzati képviselői pozíciójáról le kellett mondania. A négy jelölt közül a szavazatok jelentős, közel hatvan százalékát begyűjtve végzett az élen Gyapjasné Béres Enikő. Ez azt jelenti, hogy a független önkormányzati képviselő 2024-ig szintén tagja lesz az orosházi testületnek.

Csupán a voksok 26 százalékát sikerült megszereznie a Momentum és a DK közös jelöltjének, Németh Sándornak. A harmadik legtöbb szavazatot a Mi Hazánk Mozgalom indulója, Nagy Zsolt kapta, a végén pedig a Munkáspárt és az ISZOM közös jelöltje, Ujj György végzett.

Újabb nagy fejlődésen ment keresztül az OMTK-ULE. Az orosházi klubban megalakult a női szakosztály.

Néhány hete alakult meg az OMTK-ULE 1913 női szakága. Pardi László edző vezetésével heti három edzés keretében sajátítják el a lányok a játék technikai és taktikai elemeit. Csizmadia Imre ügyvezető tájékoztatta hírportálunkat a részletekről. – Évek óta tervezgettük, hogy legyen női csapata az OMTK-ULE egyesületének, amelyet néhány év múlva több korosztályban is tudunk versenyeztetni. Mára realizálódott a tervünk. Szabó Tünde, edzői papírral rendelkező agilis játékosunk szervezte össze a most megalakult felnőtt csapatot. Pardi László edző irányításával az MLSZ Pest Megyei Igazgatóság fennhatósága alatt működő regionális futsal bajnokságba neveztünk.

Már a második idei gyermek horgásztáborát tartotta ebben a hónapban a Kinizsi Horgász Egyesület.

Mint Fejes Gyula, az egyesület ifjúsági felelőse, a tábor szervezője és vezetője elmondta, ez alkalommal is igyekeztek érdekes, színes, izgalmas programokkal megtölteni a hetet. – Jelenleg huszonhét gyerekünk van, fiúk, lányok vegyesen. Természetesen az alapoknál kezdtük most is. Különböző sokat használt kötéseket tanultak a gyerekek, illetve a felszerelések, végszerelékek összeállítását. Fontos számunkra, hogy a természet szeretetére és védelmére is neveljük a gyerekeket, illetve hogy megismertessük velük az őket körülvevő természetet, a halakat és a vizek élővilágát. Igyekszünk mindent játékosan átadni, hogy észre se vegyék, hogy tanulnak. Persze sokat horgászunk is. Az alap most is a spiccbotos peca, de megismerkednek a gyerekek a feeder technikával és egyéb módszerekkel is. Tegnap kis háziversenyen mérték össze tudásukat.

Folytatódott a szerződéses határvadászok toborzása, Orosházán is tájékoztatták az érdeklődőket. Az Orosházi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán gyűltek össze augusztus 11-én a szerződéses határvadász képzés iránt érdeklődők, akiknek Cseh István rendőr alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa adott részletes tájékoztatást a jelentkezésről, a képzésről és a szolgálatellátásról.

A kánikulában megszaporodott a vadásztársaságok feladata is. A szomjan pusztulás ellen védték a rájuk bízott vadállományt. Az állatok nem találnak vizet, legyengülnek, sokuk el is pusztul. Ilyenkor kell a segítség.

A vadásztársaságok élete nem csak abból áll, hogy vállra veszik a puskát és lövik azt, aminek épp szezonja van. A gondjaikra bízott vadállományról való gondoskodás, az azzal való gazdálkodás sokkal nagyobb részt foglal el. Télen etetik, tavasszal nevelik, az ilyen aszályos időszakban itatják a vadakat. Mostanában a vadászok feladatai közé be kellett építeni a rendszeres itatást. – Hivatásos vadászaink kétnaponta járják a határt és cserélik pótolják az itatókban a vizet. Más nyarakon is van, hogy nem, vagy csak néhány helyen találnak ivóvizet, de a zöld növények legelésekor jut a növényekből folyadék is a szervezetükbe. Most ez sincs, hisz minden ki van száradva, ki van égve. Ha nem végeznénk rendszeresen az itatást, nagyon sok vadon élő állatunk legyengülne, elpusztulna. Vannak a területünkön földbe ásott itató gödrök, vannak beton itatóink, illetve mostanában kihelyeztünk sok, nagyobb űrtartalmú edényt is, amelyből ihatnak az állatok – mondta el a Széchenyi vadásztársaság elnöke, Vígh Antal.

Mint minden augusztusban, idén is sokaknak kellett a szeptemberi iskolakezdésre készülődni. Huszárik Dóra annak járt utána, milyen költségekkel jár ez. Megnézte és le is jegyezte, mennyibe kerülnek a füzetek, íróeszközök, rajz felszerelés, tolltartó és egyéb fontos kiegészítők az alsó tagozatos, a felsős és a középiskolás diákoknak.

Összeszámolva egy alsós gyermeknek, amennyiben szüksége van a listáról mindenre, akkor a közepes árkategóriájú termékek közül választva a füzetek, a rajzlapok, a ceruzák és egyéb kisebb felszerelések ára akár a 15 ezer forintot is meghaladhatja. Amennyiben új iskolatáskára és tornazsákra, esetleg cipőre és ruhákra is szüksége van, akár ennek a háromszorosát is elérheti az iskolakezdésre kiadott összeg.

Ha már az iskolakezdésről esett szó, Patakfalvi Ádám augusztus 16-i írásából megtudhattuk, hogy időben megérkeztek a tankönyvek az iskolákba, melyek minden közoktatásban részt vevő gyermek számára ingyenesen hozzáférhetőek.

A legutóbbi tanév különleges volt a Táncsics Mihály Gimnázium életében, hiszen ekkor zárult le a Blahó-korszak, ahogy azt az évzáró ünnepségen is kiemelték. Augusztus közepére eldőlt, ki lép a nyugdíjba vonult igazgató helyére.

A frissen kinevezett igazgató, Árusné Erős Krisztina az igazgatói pozícióval kapcsolatban a következő dolgokat emelte ki: lehetőség, felelősség és sok munka.

– Lehetőség arra, hogy a hagyományokat és értékeket megőrizve válaszoljunk az új kihívásokra és igényekre. Felelősség, hogy a térség meghatározó iskolája maradjon a Táncsics Mihály Gimnázium – mely a következő tanévben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját – és ennek érdekében jó döntések szülessenek – hangsúlyozta. – És sok munka, aminek az alapja a gimnázium tantestülete és annak elkötelezettsége. Az én feladatom az, hogy ehhez a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb hátteret próbáljam biztosítani.

Beszámoltunk egy szerencsés horgász ritka fogásáról is. A Vígh Mihály által kifogott pisztrángsügér nem csak a horgász számára volt meglepő zsákmány. Ezt mutatja, hogy a különleges fogásról szóló tudósítást több országos médium is átvette.

Hatalmas meglepetés volt a szákolás után szemügyre venni ezt a ritkaságot. Először azt gondoltam, fekete sügér és egy gyors fotó után vissza is engedtem. Itthon, a fotó alapján néztem jobban utána az internet segítségével. Itt derült ki, hogy rosszul azonosítottam és valójában pisztrángsügér volt a zsákmány – mesélte a horgász.

Nagyon készült az Orosházi Lovas Egyesület, hogy a nemzeti ünnepen nagyszerű programmal várja Orosháza lakosságát. Nem csak a szervezők, de az emberek is várták a Szent István napi lóversenyt. Nem gyakran fordul elő ilyen est, mint az idén: a lóversenyt elmosta az eső.

Tizenegy óra után hirtelen nagy lett a szél – még az egyik zászlótartó rudat is földre döntötte – aztán sűrű villámlás és dörgés közepette leszakadt az ég. A versenyt félbe szakították. Ekkor a szervezők még bíztak benne, hogy a vihar hamar odébb áll és – ha egy kis csúszással is, de – folytatódhat a program. Nem így lett. A kettesfogatok akadályhajtását még befejezték, de a galopp és az ügetőversenyek már nem kerülhettek sorra. Kora délutánra annyira felázott a pálya, hogy rendkívül balesetveszélyes lett volna lovak és emberek számára egyaránt. Hiába érkezett meg Orosházára péntek délután csodás lovaival a Guinnes-rekorder csikós, Tóth Lajos és csapata is. Sem a puszta ötössel, sem a csikós bemutatókkal nem léphettek a közönség elé az eső és a felázott talaj miatt.

Megjött hónap végére a várva várt eső. A kukorica és napraforgó táblákon már nem segített, de az őszi munkák előtt nagyon kellett a talajba. A gazdák a kárenyhítési alapból reméltek némi segítséget.

Az elmúlt két hónapban, ha a mezőgazdaság szóba került, szinte másról sem szóltak a híradások, mint az aszályról, a megsemmisült termésről. A gazdák mindegyike jelentős veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A kárt szenvedett gazdálkodók – ha nem is a teljes kárösszeg erejéig – számíthatnak a kárenyhítési alapra és a biztosítók által fizetett összegekre. Már aki benne van egyikben is, másikban is.

Az idei évben sok kukorica jutott arra a sorsra, hogy nem csak nem hozott termést, de mire levághatták volna, annyira elszáradt, hogy silótakarmánynak sem volt alkalmas. Ezek az egyelőre lábon álló, térdmagasságú táblák mutatják azt a siralmas képet, amit a sajtóban sokat látunk. Mint megtudtuk, ezeket majd betárcsázzák, beszántják, ezzel is növelve a talaj tápanyag tartalmát, amire a hatvanezer forint fölé kúszott műtrágya árak ismeretében szükség is van.

A hónap végén megdöbbentő képek láttak napvilágot a közösségi oldalakon. Sok nagytestű harcsa tetemét halászták ki a gyopárosi középső tóból. A vízkezelő, Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KHESZ) ügyvezető igazgatója, Nemes Attila elmondta, egyszerű oka volt a halpusztulásnak: – A mostani esetnek időjárási okai vannak. Az extrém meleget egy hidegfront, ezzel együtt nagy légnyomás változás követte hirtelen. A tényezők együttes következményeként, a tó medrében lévő iszapban akkumulálódott gázok felszabadultak és ez okozta a bajt.

Ebben a hónapban sem úsztuk meg közlekedési balesetek nélkül, sajnos a tűzoltóknak is akadt munkája. Az OrosCafén erről is olvashattak. Régi csibészek sorozatunk is folytatódott új részekkel és még sorolhatnánk. Valamennyi írásunkat megtekinthetik újra, ha az oroscafe.hu oldal aljára görgetnek. Ott archívumunkból kiválaszthatják a keresett hónapot és a keresett írást. Kellemes böngészést kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.