- hirdetés -

A legutóbbi tanév különleges volt a Táncsics Mihály Gimnázium életében, hiszen ekkor zárult le a Blahó-korszak, ahogy azt az évzáró ünnepségen is kiemelték. Az intézmény igazgatója a 2022/2023-as tanévben Árusné Erős Krisztina lesz.

Árusné Erős Krisztina több szállal is kötődik a Táncsics Mihály Gimnáziumhoz, hiszen ebben az intézményben tanult az édesanyja, ő és a testvére, valamint később gyermekeik is. Mint mondta, már 30 éve számít táncsicsistának, már az egyetemi tanítási gyakorlatát is részben itt töltötte és 23 évvel ezelőtt, 1999-ben kezdett el német-földrajz szakos tanárként dolgozni az intézményben.

– Abban, hogy ezt a pályát választottam, nagyon fontos szerepe volt német tanáromnak és mentoromnak, Bánki-Horváth Sándor tanár úrnak. Az ő óráin szinte észrevétlenül, erőlködés nélkül megtanultunk egy idegen nyelvet, ami már gimnazista korunkban is kinyitotta nekünk az ajtót a világra és azóta is ennek köszönhetően jutunk el gyönyörű helyekre, országokba, ismerünk meg életünket meghatározó embereket, kultúrákat és ezáltal talán saját magunkat is – mesélte.

Az ehhez hasonló tudást és élményt szerette volna ő is átadni, így került a tanári pályára és ezáltal vissza a gimnáziumba, ahol dr. Blahó János a tanári gyakorlatát követően ajánlott neki állást. Itt bekapcsolódott a DSD nyelvvizsga rendszerbe, ahol elmondása szerint egy igazán jó munkaközösségben végezhette a feladatát.

Részt vehetett külföldi cserekapcsolatokban és bízik benne, hogy sok diákkal sikerült megismertetnie és egyben megszerettetnie a német nyelvet, az idegen nyelvű kommunikáció nagyszerűségét. 2010-ben lett a német nyelvi munkaközösség vezetője, innentől kezdve bővültek a feladatai, 2018-tól pedig intézményvezető-helyettesként volt felelős a nevelési területért.

Már 30 éve táncsicsista Árusné Erős Krisztina (Fotó: Dancsó József)

Az igazgatói pozícióval kapcsolatban a következő dolgokat emelte ki: lehetőség, felelősség és sok munka.

– Lehetőség arra, hogy a hagyományokat és értékeket megőrizve válaszoljunk az új kihívásokra és igényekre. Felelősség, hogy a térség meghatározó iskolája maradjon a Táncsics Mihály Gimnázium – mely a következő tanévben ünnepli fennállásának 90. évfordulóját – és ennek érdekében jó döntések szülessenek – hangsúlyozta. – És sok munka, aminek az alapja a gimnázium tantestülete és annak elkötelezettsége. Az én feladatom az, hogy ehhez a lehetőségekhez mérten a legmegfelelőbb hátteret próbáljam biztosítani – tette hozzá.

Az intézményvezetői megbízás váratlanul érte, de szép szakmai kihívásként tekint rá. A vezetőtársaival kialakult kapcsolatra és az eddig közösen elvégzett munkára alapozva bizakodóan áll a rá váró feladatok előtt.

Úgy gondolja, hogy a szakmai munkaközösségnek jól kidolgozott programjai vannak, különösen a tehetséggondozás területén. Ezeket természetesen szeretnék tovább vinni úgy, mint a külső partnerekkel, oktatási intézményekkel folytatott programokat. Új lehetőséget kínál a Kaáli Természettudományos Tehetségműhely a természettudományos terület iránt érdeklődő fiataloknak, akár a térség általános iskoláiból hozzájuk készülő diákoknak is.

– A nyelvoktatásra, a környezettudományos nevelésre továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk, úgy ahogy a közép- és emelt szintű érettségi vizsgákra való felkészülésre. A diákélet felpezsdítésére is szükség van, reméljük, hogy több ötletünket is meg tudjuk valósítani ezen a területen. A jövő héten ez el is kezdődik, idén ismét három napos gólyatábor várja a hozzánk érkező diákokat – osztotta meg elképzeléseit a Táncsics gimnázium megbízott igazgatója.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.