- hirdetés -

Emlékeznek, kedves Olvasóink Wegroszta Béla múlt heti hőstettére? A 65 éves úriember július 26-án adott századjára vért. Volt szerencsém elkísérni őt a nagy napon. Láttam biciklivel megérkezni, majd néhány perc múlva ugyanúgy távozni, (mintha mi sem történt volna), és akkor, ott valami átkattant a fejemben. Váratlanul. Mert előre sosem tudhatjuk, kik vagy milyen események lesznek hatással az életünkre.

Korábban túlmisztifikáltam a véradást. Ódzkodtam tőle, mert nem tudtam, hogyan is működik. Tipikus emberi reakció: félni az ismeretlentől. Gondoltam, biztos fáj, sokáig tart, aztán egész nap rosszul van az ember és a többi és a többi. És persze azt sem tudtam, mekkora szükség van a vérre. Úgy képzeltem, vért pótolni csak a nagyobb balesetekkor, durva műtétekkor kell, tehát orosházi szinten úgy hetente egyszer.

Összességében tehát úgy éreztem, köszönöm szépen, de engem ez nem érint, szeretnék kimaradni belőle. Aztán megláttam Béla bácsit a véradó székben, beszélgettem a témáról a vöröskeresztesekkel, majd kiderült néhány kedves ismerősömről, hogy ők is rendszeres véradók… Ezután hirtelen már az motoszkált bennem, miért ne lehetnék én is az.

Könnyű volt társat találni a nagy eseményhez, (együtt minden könnyebben megy), a munkahelyemen felvetettem a csoportos véradás ötletét, és többen is örömmel jelentkeztek. A fotósunk, Bence még csak 24 éves, de már nyolcszor adott vért. Anyukája is rendszeres véradó, igen, a vöröskeresztesek is azt mondták, a családi hatás a legerősebb. Újságíró kollégám, Zalán is igent mondott, bár ő még ugyanolyan szűz volt a témában, mint én. Negyedikként Dóri is csatlakozott volna hozzánk, de ő a friss tetoválása miatt végül nem jöhetett velünk. Ami késik, nem múlik. Majd 3 hónap múlva.

„A vér semmivel sem pótolható.” „Mindig szükség van rá”. „Van, aki csak úgy élhet tovább, ha rendszeresen kapja”. „Az átlagos 4000 egység helyett tavaly csak 3600-at adtak le Orosházán.” – Ezek a gondolatok jártak a fejemben, és az, hogy az egész művelet nem tart tovább öt percnél. Sőt, ott volt még az a megerősítés is, hogy a véradás nemhogy hátrányos az egészséges szervezet számára, hanem épp ellenkezőleg, még előnyös is. Felfrissül, munkára van bírva, hisz azt a négy és fél deci vért vissza kell pótolnia, így élettanilag és közérzetileg egyaránt jó hatással van a véradóra. És ami a legfontosabb: kezd „hiánycikké” válni. Most csak 10 százalékos a visszaesés, de mi van akkor, ha egy újabb év múltával már 20 százalékos lesz?

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.