- hirdetés -

Egy horgász számára a jó elméleti felkészültség, a gyakorlat és a megfelelő felszerelés mellett, egy-egy emlékezetes fogáshoz egy jó adag szerencsére is szükség van. Ez az együttállás valósult meg a napokban Orosházán, a Béke-Homokbánya tónál.

Sokszor hallhatjuk a régi alapigazságot, miszerint a vízparton legfeljebb szép lehetsz, de okos nem. Igazából sok esetben nem is sejtjük mi minden van a vizeinkben. Elég ha csak a gyopárosi déli-tó alig méteres vizéből kifogott tíz és húsz kiló feletti harcsákra gondolunk, de a homokbányából is kerültek már elő érdekes dolgok, mint pár nappal ezelőtt is.

A Kedvenc Sporthorgász Egyesület alelnöke, Vígh Mihály volt a szerencsés, aki a napokban egy másfél-két órás pihentető pergetésre érkezett a tóhoz és legnagyobb meglepetésére pisztrángsügeret fogott.

– Sajnos nem tudok annyi időt a horgászatnak szentelni, mint amennyit szeretnék. Aznap is csak néhány órára, egy kis pergetésre mentem ki. Szeretem ezeket az alkalmakat, mert ilyenkor – horgászás közben – le tudnak tisztulni az ember gondolatai. Fekete testű, piros farkú gumihalat tettem fel, arra érkezett a kapás. Rögtön éreztem, hogy jó hal, mert erősen védekezett, ugyanakkor azt is, hogy valami szokatlan is van a dologban. A hal, rögtön az akasztás után beugrott a nádba, amit például a csuka nem szokott tenni. Hatalmas meglepetés volt a szákolás után szemügyre venni ezt a ritkaságot. Először azt gondoltam, fekete sügér és egy gyors fotó után vissza is engedtem. Itthon, a fotó alapján néztem jobban utána az internet segítségével. Itt derült ki, hogy rosszul azonosítottam és valójában pisztrángsügér volt a zsákmány – meséli a horgász.

A pisztrángsügért Európába 1883-ban hozta be Észak-Amerikából Max von dem Borne, és egy 10 példányból álló csapattal dolgozott tovább. Magyarországra 1909 körül hozták be, és a Balatont beleszámítva mára egész szép állomány alakult ki a mindössze 10 példányból. A két hal között a legszembetűnőbb különbség a színezet. A fekete sügéren (Micropterus dolomieu) függőleges foltok (csíkok) találhatóak, míg a pisztrángsügéren, ivadék korától, élete végéig egy hosszanti sötét sáv található az oldalvonala mentén. Szaporodásuk, táplálkozásuk, és horgászatuk nem igazán tér el. Mindkét faj megtalálható Magyarországon, bár a fekete egyre ritkább vendég. Mindkét halra lehet a gumihalaktól a kanalak bármelyikével horgászni, de a csonti és gilisztacsokrot is előszeretettel felveszi, egy-egy sörösüveg nagyságú példány.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.