- hirdetés -

Gazdag programmal készült augusztus 20-a megünneplésére az Orosházi Lovas Egyesület. Sajnos a természet másként gondolta és a délelőtt lecsapó vihar, valamint az azt követő eső alaposan keresztülhúzott minden számítást.

Az Orosházi Kutyakiképző Iskola növendékeinek látványos bemutatójával indult a programok sora, majd a pónik vették át az uralmat a Bogárzói pálya felett. Póni kettesfogatok akadályhajtásával indultak a lovas versenyek. Mielőtt a nagylovas fogatok is versenyezni kezdtek volna, 650 méteres póni galopp futam következett. A hat induló közt ott találtuk az idei Póni Derby győztesét, a Póni Championátust torony magasan vezető és városunkat a Nemzeti Vágtán képviselő Hajdu Fannit, Nárcisz nyergében. Kissé rosszul sikerült a rajtjuk és kb. harminc méteres hátrányt kellett a favorit párosnak ledolgozni, de megtették, bizonyítva, hogy ezen a napon és ezen a pályán ők a leggyorsabbak.

Szépen gyűlt a közönség is, sok család választotta a bogárzói rendezvényt ünnepi programnak. A kutyás bemutatót még csak néhány százan látták, de a pónik után következő akadályhajtásban résztvevőknek már sokkal többen szurkoltak. Néhányan már az eget is elkezdték kémlelni, hisz tizenegy órára várták többszörös műrepülő világbajnokunk, Vári Gyula légtérbe érkezését.

Sem ez sem sok más érdekes program nem valósulhatott meg. Hirtelen nagy lett a szél – még az egyik zászlótartó rudat is földre döntötte – aztán sűrű villámlás és dörgés közepette leszakadt az ég. A versenyt félbe szakították. Ekkor a szervezők még bíztak benne, hogy a vihar hamar odébb áll és – ha egy kis csúszással is, de – folytatódhat a program. Nem így lett. Nótár Mary kamionja még behajtott a pályára és az énekes az esőben is remek hangulatot teremtett.

Nótár Mary rajongói az esővel sem törődtek. A többiek a tribünről figyelték a műsort (Fotó: CSJ.)

Ezután a kettesfogatok akadályhajtását még befejezték, de a galopp és az ügetőversenyek már nem kerülhettek sorra. Kora délutánra annyira felázott a pálya, hogy rendkívül balesetveszélyes lett volna lovak és emberek számára egyaránt.

Hiába érkezett meg Orosházára péntek délután csodás lovaival a Guinnes-rekorder csikós, Tóth Lajos és csapata is. Sem a puszta ötössel, sem a csikós bemutatókkal nem léphettek a közönség elé az eső és a felázott talaj miatt.

Idén nem láthattuk Tóth Lajost és a Puszta ötöst sem (Fotó: Horváth Bence)

Pedig a nézők jó része – főként a fedett tribünökre húzódva – kitartott. A versenybírók és a szervezők eldöntötték, bármennyire is sajnálják, le kell fújni a további programot. Kulik Ferencnél, az Orosházi Lovas Egyesület elnökénél nem volt szomorúbb ember Bogárzón.

A fedett helyeken sokan kitartottak (Fotó: CSJ.)

– Rengeteget dolgoztunk, hogy az ünnephez és eddigi hagyományainkhoz méltó programot állítsunk össze. Sok segítséget is kaptunk különböző támogatóktól ehhez. A tavalyihoz hasonlóan, mintegy ötezer embert vártunk Bogárzóra, akik a vihar előtt jöttek is szép számmal. Rendkívül sajnálom, hogy az időjárás így keresztül húzott minden munkát és jó szándékot. Talán majd jövőre – tette hozzá kesernyés mosollyal az elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.