- hirdetés -

Júliusban – nyár derekán – már egyre több hír szólt az idei katasztrofális aszályról, megérkeztek az első hőségriadók. Borzolták a kedélyeket a jégkármérséklő rendszer elleni támadások. Zajlott az aratás, de voltak nagyszerű programok és – ahogyan az nyaranta lenni szokott – rengetegféle tábor várta a vakációzó diákokat.

Júliusban 273 írásunkat olvashatták az OrosCafén, lássunk ezek közül néhányat ízelítőként:

Mindjárt a hónap elején nagyszabású országos triál versenyről számolhattunk be, melynek Orosháza főtere volt a helyszíne. A tavalyi premier után második alkalommal illesztette be az országos szövetség az orosházi versenyt a hivatalos versenyprogramba. A szervezők ez alkalommal is kitettek magukért és keddtől péntekig technikás, nemzetközi nehézségű pályát építettek raklapokból, nagy méretű gumiabroncsokból, kábeldobokból és farönkökből. A végeredmény hazai szempontból különösen örvendetes volt: az orosházi Kovács Péter megvédte bajnoki címét, megelőzve az elején hibázó Szabó Pétert és a nagyváradi Kiss Rolandot. Péter a hazai közönség kedvéért – egyedüliként a mezőnyben – végrehajtotta a bravúr rönkugrást is. Egy keréken ugratott át a 2.5 méter magas, függőlegesen felállított rönk tetejéről – ahová feljutni is bravúr volt – (30 cm átmérő) a másfél méterre lévő, másik függőleges rönkre.

A sportban más területen is beszámolhattunk nagy orosházi sikerről. Július 5-i cikkünkben írtunk arról, hogy a 100. Magyar Derby napján futott Póni Derby-n az orosházi Hajdu Fanni mindkét lovával elsőként futott a célba.

Már ebben a hónapban tudni lehetett, hogy a hőség és az aszály hatalmas károkat okoz a mezőgazdaságban. Az elkeseredettség szülhette, azt, hogy voltak olyan gazdák, akik a jégkár mérséklő rendszerre fogják, hogy térségünkben nem esik az eső és a gazdák ezért kerültek nehéz helyzetbe. Elsősorban nekik szólt a júliusi fórum, Nekik akart a NAK egy tényszerű, tudományos alapokon nyugvó előadást tartani, hogy láthassák, a jelenlegi aszályos helyzet nem a jégkármérséklő rendszer működésének a következménye. A gazdák elkeseredettsége, odáig fajult, hogy azt kérték, a NAK szüntesse be a jéger rendszer működtetését.

Boér Ernőt, Orosháza 100 éves polgárát köszöntötték az Ezüst Fenyő idősek otthonában. Az eseményről Huszárik Dóra számolt be. Az idősek otthonában 100. születésnapja alkalmából Dávid Zoltán polgármester is köszöntötte őt.

Ha vakáció, akkor nyári játszóház a könyvtárban. Hosszú évek óta hagyomány, hogy a gyermekkönyvtárban többször, egyhetes turnusokban segítenek a vakációzóknak tartalmasan eltölteni délelőttjeiket. Több, mint húsz éve valósították meg először, Tengerics Éva és Kiss Márta könyvtárosok, azóta töretlen a sikere és a népszerűsége a játszóháznak. Ezen a héten Hagymásiné Lazanyecz Anikóval ügyeskedhettek a gyerekek, akik délelőttről délelőttre megtöltik a gyermekkönyvtárat.

Az elmúlt évet, éveket a covid járvány uralta. Sok elmaradt dolgot kellett pótolni. Szigligeten és Balatongyörökön léptek fel az Orosházi Fúvószenekar zenészei. A hosszú hétvége sok sikeres fellépéssel és rengeteg közösen töltött idővel telt a zenészeknek. A fúvósok karmestere elmesélte, a második nap délelőttjén már a szigligeti strandon léptek fel. A zenekar több évtizede jár a Balatonhoz zenélni, ahol már hagyomány, hogy térdig belemennek a vízbe és amolyan közönségcsalogatóként ott játszanak el pár indulót, amit a parton követ egy kicsit lazább hangvételű, könnyűzenei koncert.

A hónap második hetében tovább fajult a jégkármérséklő rendszer elleni kampány. A JÉGER rendszer generátorkezelői közül többen is halálos fenyegetést kaptak. Emiatt a megye több területén – köztük Orosházán is – leáll ideiglenesen a rendszer, ami nemcsak a gazdálkodókat, hanem a lakossági ingatlanokat és ingóságokat is veszélyezteti – számolt be a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara. Később feljelentés, majd nyomozás is lett az ügyből.

A diákok idén is élvezték a nyarat, a vakációt. Sok tábor állt rendelkezésükre, ahol idejüket a kedvük szerinti tevékenységgel és főként hasznosan tölthették. Bogdánffy-Sőke Anett időutazó táborról, és kiránduló kalandtáborról, Huszárik Dóri hagyomány és mesterségőrző táborról írt beszámolót, de megtartotta a könyvtár is hagyományos olvasótáborát, ahol a középkorba utazhattak vissza a résztvevő gyerekek.

Az idei július kétségkívül legnépszerűbb programja volt a Veteránjármű Fesztivál, melyet 28 éve, 1994 óta szervez kétévente az Orosházi Technikai Sportok Egyesülete. Mintegy száz öreg gépet csodálhattak meg az érdeklődők.

A program a hagyományok szerint alakult. A szombati programban egy 140 kilométeres túraverseny szerepelt a találkozó résztvevői számára. Vasárnap fél tízkor már szinte egy tűt sem lehetett leejteni Orosháza főterén. Most is nagyon sokan szerették volna közelről látni ezeket a csodás járműveket. Mint már hagyomány, a legszebb motor és a legszebb autó különdíját idén is a város közönsége ítélte oda. A szavazó lapra csak a két rajtszámot kellett ráírni. Valószínűleg a szervezők sem számítottak ekkora érdeklődésre, mert a szavazó cédulák 11-re jószerével elfogytak. Nagyon nehéz feladat volt választani, annyi volt a gyönyörű és szépen restaurált öreg jármű. Végül az “Ezerfejű Cézár” döntött és a legszebb autónak dr. Tóta Áron GAZ 13 Csajka típusú, 1963-ban gyártott kocsiját, a legszebb motorkerékpárnak pedig a győri Mikolasek Tibor NSU 501 T, 1929-es születésű motorját választotta. A közönség között általános volt a vélemény, hogy csodás ez a program, fantasztikusak a járművek, az a baj, hogy csak kétévente van.

További nyári táborokba is kaptunk meghívót. Munkatársaink igyekeztek mindenhonnan a hangulatot jól visszatükröző tudósításokkal jelentkezni. Voltunk Lovastáborban, múzeumi régésztáborban, sőt Nagyszénáson mezítlábas, sátras nomád táborban is.

A képviselő testület rendkívüli ülésén újabb öt éves ciklusra szavazott bizalmat a könyvtár eddigi igazgatójának, Buzai Csabának. Az ismét kinevezett intézményvezetővel a könyvtár jövőjéről, terveiről beszélgettünk. Buzai Csaba tíz éve látja el az intézmény vezetését, ezalatt országos hírűvé vált, több rangos szakmai elismerést kapott a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az igazgató beszélt a következő időszak terveiről, de a dolgozói létszámhiányból adódó problémákról is.

Sokan aggódtak, hogy mi lesz a csődhelyzetbe került OFKSE utánpótlás csapataival, az ott sportoló gyerekek jövőjével. A kritikussá vált helyzetben az Orosházi Női Kézilabda Club, az ONKC nyújtott segítő kezet – tudhattuk meg Patakfalvi Ádám írásából.

Szinte állandó témánk volt júliusban (és később is) az aszály, mely nem csak a mezőgazdaságban okozott hatalmas károkat, de több patak és tó kiszáradt, és több folyó is a kiszáradás szélére került. A Hármas-Körös vízszintje megközelítette, majd elérte a az eddig mért legalacsonyabb szintet. Írásunkból kiderült, hogy mennyiben érinti ez a tény a turizmust, horgászatot, és a folyó flóráját és faunáját.

Július 21-én este nyolc órakor hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat. Összesen 99 192 diák felvételizett különböző intézmények képzéseire, ebből 73 805 ember jutott be valamilyen egyetemre vagy főiskolára. A tanulók nagyon izgultak a nagy nap előtt. Huszárik Dóra írásában frissen felvett orosházi diákok beszéltek terveikről, álmaikról.

Ismét egy hatalmas kazán indult rendeltetési helyére az egykori KAZÉP műhelyeiből. A most elkészült kazán átadásán ott járt Dávid Zoltán polgármester. Elmondta, hogy kétszeresen is örömteliek számára ezek az események.

– Egyrészt Orosháza, az itteni cégek jó hírnevét növelik ezek a termékek, másrészt személyesen is közel áll hozzám. Talán kevesen tudják, de szakközépiskolás koromban voltam a Kazépnél szakmai gyakorlaton. Személyesen is közelről megismerhettem ezeknek a kazánoknak a szerkezetét, a készítéséhez használatos szerszámokat. Mint “tiszteletbeli kazánkovács” is nagyon örülök, hogy nem a 2005-ös nagy kazán volt az utolsó, amely az orosházi üzemből kikerült. Nagyon remélem, hogy az itteni kitűnő szakembergárda jóvoltából még sok hasonló társa követi – zárta a polgármester.

Ismét aszály. Az agrárminiszter jelentette be az újabb kormányintézkedést: A rendkívüli aszályhelyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményeinek kezelését szolgáló kormányzati intézkedések meghozatala érdekében Aszály veszélyhelyzeti operatív törzset alakít a kormány.

Ebben a hónapban is voltak sajnos balesetek, tűzesetek, de voltak vidámabb pillanatok is, például, amikor a megszökött pampanyúl után nyomoztunk. Ezekről szintén beszámoltunk az OrosCafé oldalán. Valamennyi írásunkat megtekinthetik újra, ha az oroscafe.hu oldal aljára görgetnek. Ott kiválaszthatják a keresett hónapot és a keresett írást. Kellemes böngészést kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.