- hirdetés -

Nem csak a mezőgazdasági termést és a gazdák idegeit, de az erdők, mezők vadjait, madarait is megviseli az extrém száraz időjárás és a nagy meleg. Az állatok nem találnak vizet, legyengülnek, sokuk el is pusztul. Ilyenkor kell a segítség.

A vadásztársaságok élete nem csak abból áll, hogy vállra veszik a puskát és lövik azt, aminek épp szezonja van. A gondjaikra bízott vadállományról való gondoskodás, az azzal való gazdálkodás sokkal nagyobb részt foglal el. Télen etetik, tavasszal nevelik, az ilyen aszályos időszakban itatják a vadakat. Az Orosháza-Kardoskúti Széchenyi Zsigmond Vadásztársaságnál sincs ez másként. Ők is művelik a vadföldeket, termelik az állataik számára a téli takarmányt, fácánokat nevelnek. Mostanában a vadászok feladatai közé be kellett építeni a rendszeres itatást. Vígh Antal, a társaság elnöke elmondta, nem szabad félvállról venni ezt a tevékenységet sem.

Beindult a kis mobil szivattyú, telik a földbe ásott itatógödör (Fotó: Horváth Bence)

– Ebben az időszakban, az őzek üzekedési időszakában folyik az őzbak vadásztatás, amely a társaság bevételének jelentős részét képezi, de mivel ilyen extrém aszályos időszakot élünk, folyamatos itatásra van szükség. Hivatásos vadászaink kétnaponta járják a határt és cserélik pótolják az itatókban a vizet. Más nyarakon is van, hogy nem, vagy csak néhány helyen találnak ivóvizet, de a zöld növények legelésekor jut a növényekből folyadék is a szervezetükbe. Most ez sincs, hisz minden ki van száradva, ki van égve. Ha nem végeznénk rendszeresen az itatást, nagyon sok vadon élő állatunk legyengülne, elpusztulna. Vannak a területünkön földbe ásott itató gödrök, vannak beton itatóink, illetve mostanában kihelyeztünk sok, nagyobb űrtartalmú edényt is, amelyből ihatnak az állatok – mondta el Vígh Antal.

Koronás éjszakai vendég a beton itatónál (Fotó: Balogh Endre)

A vadásztársaság évről évre nevel bizonyos mennyiségű fácánt, amelynek egy részét ősszel vissza vadásszák, a maradék pedig erősíti a területen a populációt. Az idén ez a feladatuk is nehezebbé vált.

– A madárinfluenza járvány miatt meghozott intézkedések ránk is vonatkoznak. A NÉBIH előírásai szerint a fácán volierünknek egy zárt rendszerű, nagyüzemi baromfitartás szabályainak kell megfelelnie. Emiatt a voliert, jelentős költséggel és munkával át kellett építenünk. 10 százalékban fedettnek kell lennie, gépjármű fertőtlenítőnek, fekete-fehér öltözőnek kell lennie és így tovább. A jövő hétre várjuk a NÉBIH szakembereit és nagyon remélem, hogy az átépített volier minden előírásnak meg fog tudni felelni. Az aszály miatt a termelt takarmányunk is tönkre ment, az így kialakult helyzetben a megszokott 2800 helyett, idén csak 1400 madarat nevelünk – tájékoztatott az elnök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.