- hirdetés -

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Magyarországot történelmi aszálykár sújtja. A kormány és az agrártárca minden lehetséges eszközzel támogatja a termelőket ebben a rendkívüli helyzetben.

A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagy fokú aszály alakult ki. A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos terméskiesés után mára a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült. Az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni. A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus − tette hozzá.

Nagy István agrárminiszter jelentette be az ötpontos csomagot (Fotó: hirado.hu)

Nagy István hangsúlyozta, az agrárium gyors megsegítése érdekében, az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően öt pontból álló, azonnali intézkedések bevezetését javasolja. Ennek részeként a kormány:

  1. hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszköz hiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel.
  2. Szintén döntöttek arról, hogy a bajba jutott állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.
  3. A mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást adnak.
  4. További segítséget jelenthet, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják, és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.
  5. Végül, de nem utolsó sorban felgyorsítják a biztosítók az aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását. Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget.

Az ötpontos csomag működéséről már orosházi tapasztalatról is be tudunk számolni. Az Orosfarm Zrt. tájékoztatása szerint az általuk bejelentett aszálykár felmérésére a Generali biztosító kárszakértői négy napon belül megérkeztek és korrektül elvégezték a kár felmérését. Mindössze annyit kértek, hogy egy gépaljnyi területet minden táblán hagyjunk meg az őszi újabb szemléhez, a többi kukoricát le lehet silózni, amíg teljesen el nem szárad és amíg van minimális értéke.

Dominkó Norbert, a Zrt. ügyvezetője elmondta, hogy normál években az ilyen minőségű takarmány nem képviselne jelentős értéket, de most, ebben a takarmány ínséges időkben minden szál számít. Ezért döntöttek úgy, hogy a lesilózott kukorica nagy részét Orosháza környéki állattartó telepeknek ajánlják fel, segítségképpen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.