- hirdetés -

Két hét múlva újra kinyitják kapuikat az iskolák. Néhány szülő és gyerek már most elkezdte a készülődést a következő tanévre. Megnéztük, mennyi kiadással jár egy családnak az iskolakezdés, illetve, hogy hol, mennyiért lehet beszerezni a szükséges felszerelést.

Az óvodából kilépő első osztályosok számára még újdonsággal bírhat az iskolatáska, a tolltartó, a rengeteg füzet, az idősebbek azonban már régi ismerősként köszöntik a tanév eleji bevásárlást. Az alsó tagozatosok osztályfőnökeiktől a szeptember közeledtével kapnak egy listát, amely ismerteti a szülőkkel, hogy mit kell beszerezniük gyermekeik számára. A felsorolásban különböző füzetek, a tolltartót megtöltő ceruzák és tollak, a rajz és technika óra elmaradhatatlan kellékei, valamint a tisztasági csomag is helyet kap.

A lista alapján egy negyedik osztályos tanulónak szüksége van két darab A/4-es matematika füzetre, hét alsós vonalazású, egy sima, egy szótár és egy hangjegyfüzetre A/5-ös méretben. Ezeket a nagyáruházakban már akár 39 forintért is beszerezhetjük, de ha gyermekünk a kedvenc mesehősével díszített darabot szeretné, akár ennek háromszorosát is elkérhetik egy füzetért. Amennyiben mégis a 39 forintos füzet mellett döntünk, de szeretnénk feldobni egy kicsit, Orosháza üzleteiben már 50 forintért lehet kapni színes füzetborítókat. A kreatív gyerekek pedig akár saját maguknak is elkészíthetik a borítót, esetleg szüleikkel közösen alkothatnak valamilyen egyedi dizájnt.

A tolltartók feltöltésének az ára szintén függ a márkától és a dizájntól. Az áruházakban már 229 forintért is beszerezhetjük a 12 darabos színes ceruza készletet, de egy ismertebb márka esetében már mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk a maga 3590 forintos árával. A színes ceruzák mellett HB-s, 3B-s ceruzára, radírra, tollra, vonalzóra és hegyezőre is szükség van. A tolltartó ára igen széles skálán mozog, 1500 forinttól akár a 7000 forintig is terjedhet.

A rajz és technika órához famentes rajzlap, színes papír, ragasztó, rajztábla, ecsetek, vízfesték, tempera és zsírkréta elengedhetetlenek. Egy csomag rajzlapot már 149, színes papírt 700 forintért vásárolhatunk. Ecseteket már 355 forintért is találunk a nagyobb üzletekben, de átlagosan – Orosháza üzleteiben is – 8-900 forintért vehetünk meg egy készletet. A vízfesték és a tempera ára hasonlóan alakul. Az olcsóbbakat 700-1500 forintért lehet megvásárolni, de az ismertebb márkával rendelkező termékek egészen a 3800 forintos árig emelkedhetnek.

Az osztályfőnökök kiemelték, amennyiben a tavalyról megmaradt felszerelés, így a rajztábla, a festék még használható, akkor nem szükséges újat venni. Tempera esetében is elég, ha azt a néhány színt pótolják, amely elfogyott.

A felső évfolyamosok körében is hasonlóan alakul a helyzet. Azonban ott már felsős vonalazású füzetekre van szükség, és a nyolcadik osztály közeledtével egyre inkább előnyben részesítik a nagy alakú, spirálos füzeteket. Ezeknek az ára 499 és 699 forint között mozog. A gimnazisták számára pedig ennél is egyszerűbb a helyzet.

A megkérdezett tanulók közül többen csak füzetből és tollból vásárolnak be a legújabb tanévre, abból viszont tetemes mennyiséget. Egy évben akár 15 nagy alakú füzetet is elhasználnak, amely a legolcsóbb árakkal számítva is 4500 forint. Emellett akár 5-6 toll is kifogy egy tanév alatt, amely az átlagos kék, legismertebb márkájú tollal számolva 2400 forint körül mozog. Szövegkiemelőket és hibajavítókat is előszeretettel vásárolnak a tanév kezdetén. A rajzórákra pedig egy-két csomag rajzlapot szereznek be, amely egész évben kitart.

A nagyobb bevásárlóközpontok mellett Orosháza papírboltjaiban is körülnéztünk. Az árak a következőképpen alakultak: a tűzött kis alakú füzetek 110 és 440 forint között mozognak, attól függően, hogy milyen minta van rajtuk illetve mennyi lap van bennük. Az A/5-ös sima füzet 110, a szótárfüzet 330 forint. Az A/4-es füzetek közül a tűzöttek 490-640 forint között mozognak. A spirálos vastag füzetek, amelyek több funkciósok 2790-3395 forintért vásárolhatók meg. Tolltartót 1600 és 7000 forint között lehet találni, itt az egyszerű henger alakútól a különböző dizájnnal ellátott darabokig nagy a választék. A rajzeszközök közül a 3B-s és HB-s ceruzák 220 forintba kerülnek, az ecsetkészlet 790, a vízfesték 690 és 1300 forint körül mozog. A színes ceruza 1100-4100 forintig terjed a márkától függően.

A megkérdezettek közül néhány szülő kifejezetten Orosházán szereti beszerezni az iskolakezdéshez szükséges dolgokat, míg van olyan, aki a környező nagyvárosokban néz szét. Néhányan kiemelték, a testvérektől megmaradt füzetekkel, egyéb eszközökkel is szoktak spórolni, hisz úgy már van, amit kipipálhatnak a listáról.

Az iskola közeledtével a tankönyvosztás ideje is lassan elérkezik, ezeket országosan ingyenesen kapják meg a gyerekek, valamint a Magyar Államkincstár ismét duplán utalja majd a családi pótlékot augusztusban, hogy ezzel is enyhítsék az iskolakezdéssel járó jelentős kiadásokat. Mindemellett Orosháza Önkormányzata egy 10 000 forintos utalvánnyal is igyekszik a rászoruló családokon segíteni, melyet a Színvonal papírboltjában és táskaboltjában lehet beváltani.

Összeszámolva egy alsós gyermeknek, amennyiben szüksége van a listáról mindenre, akkor a közepes árkategóriájú termékek közül választva a füzetek, a rajzlapok, a ceruzák és egyéb kisebb felszerelések ára akár a 15 ezer forintot is meghaladhatja. Amennyiben új iskolatáskára és tornazsákra, esetleg cipőre és ruhákra is szüksége van, akár ennek a háromszorosát is elérheti az iskolakezdésre kiadott összeg.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.