- hirdetés -

Táncsics Nap, színházi előadások, településalapítási ünnepség, sportesemények, ballagások, a Kaáli labor avató ünnepsége vagy éppen egy jubileumi fúvóskoncert váltották egymást idén áprilisban.

Április 3-án rendezték idén az országgyűlési választásokat, illetve négy kérdésben népszavazást is tartottak.

Remekelt az orosházi születésű Böczögő Dorina a tornászok bakui Világkupáján a talaj fináléjában, ahol ezüstérmet szerzett, és ezzel a nőknél első magyar versenyzőként szerenkénti Világkupa-szériagyőztes lett talajon.

Kanadával kapcsolatos ismereteiket idézték fel a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai, ahol április 6-án rendezték meg az országgal kapcsolatos vetélkedőt. Előtte még a kanadai nagykövetség kereskedelmi főtanácsosának előadását is meghallgatták.

A Petőfi Művelődési Központ adott helyet áprilisban egy különleges papagájkiállításnak. Rengetegen voltak kíváncsiak a gyönyörű és egzotikus madarakra, amelyek közül hárommal még közös fényképet is lehetett készíttetni.

A balesetmegelőzés jegyében a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság húsvét előtt minden évben lehetőséget biztosít, hogy kipróbálják az érdeklődők a részegszemüveget, amivel józan fejjel megtapasztalhatják, milyen az, amikor ittas az ember. Gyalogosan, kerékpárral, illetve egy gépjárművezető-oktató segítségével autóval is kipróbálhatták a részegítő eszközt.

Idén két év szünetet követően ismét megrendezték a diákok egyik kedvenc programját, a Táncsics Napot a gimnáziumban. A lehetőségek alapvetően nem változtak, ezúttal azonban a 10. évfolyamos osztályok alapíthattak pártokat. A győzelmet végül az A. osztály, azaz a MaffiA diákjai szerezték meg.

Költői est helyszíne volt április 12-én a Petőfi Művelődési Központ előadóterme, ahol Hajdu Steve, Udvaros Dorottya és Szilágyi Tibor szórakoztatta az orosháziakat különböző humoros költemények, részletek felolvasásával.

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a helyi egyesület a Jótékonysági Úszóbált. A kilencvenéves klub elnöke szerint göröngyös utat jártak be, az itt zajló utánpótlás-nevelő munkát országosan is elismerik. Letavecz Ilona úgy véli, hogy a feltételek javulásával akár az új Milák Kristófot is megtalálhatják Orosházán.

Dr. Kaáli Nagy Géza professzor 100 millió forintos adományából 6 hónap alatt készült el a Táncsics Mihály Gimnáziumban az ország legjobban felszerelt középiskolai természettudományos tehetségműhelye. A 7 helyiségből álló laboregyüttest 400 négyzetméteren, új arculattal és 21. századi felszereltséggel hozták létre. A beruházás eredményeként létrejött Kaáli Természettudományos Tehetségműhelyt április 23-án adták át használatra. 

Két év kényszerű kihagyást követően ismét fúvószenét hallhatott a közönség az evangélikus templomban. Április 23-án rendezték az Orosházi Fúvószenekar jubileumi, 50. Templomi Hangversenyét.

Orosházát köszönteni gyűltek össze április 24-én az evangélikus templomban a településalapítás 278. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen a hagyományok szerint kitüntették azokat is, akik a város társadalmi-, gazdasági-, kulturális- vagy sportéletéért tevékenykednek.

A junior korosztály számára rendeztek birkózóversenyt április 24-én az Eötvös iskola tornacsarnokában. Az Orosházi Birkózó Egyesület által szervezett megmérettetésen kívül az aranyérem mellett a válogatott kerettagságért és így a világversenyeken való részvételért is küzdöttek a sportolók.

„Túszdrámába” torkollott április végén az Eötvös József Katolikus Általános Iskola tehetségműhelyének bemutatkozása a város főterén.

Az iskola egyik legszebb ünnepére, a ballagásra gyűltek össze április 30-án az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium végzősei. Ez a nap nem csak a diákok számára lehet emlékezetes, hiszen ez volt az utolsó búcsúztatás, amin dr. Blahó János igazgató kísérte át a ballagókat az élet kapuján. A kollégái egy meglepetéssel is készültek a leköszönő intézményvezetőnek.

De nemcsak a gimnáziumban rendeztek ballagási ünnepséget, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium végzősei is ünnepélyesen búcsút vettek az alma matertől. Elbúcsúztak a Székács József Evangélikus Iskola tanulói is. Két osztály 54 tanulója kapta meg az útravalót a hétfőn kezdődő érettségi előtt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.