- hirdetés -

Dr. Kaáli Nagy Géza professzor 100 millió forintos adományából 6 hónap alatt készült el a Táncsics Mihály Gimnáziumban az ország legjobban felszerelt középiskolai természettudományos tehetségműhelye. A 7 helyiségből álló laboregyüttest 400 négyzetméteren, új arculattal és 21. századi felszereltséggel hozták létre. A beruházás eredményeként létrejött Kaáli Természettudományos Tehetségműhelyt április 23-án adták át használatra. 

Az iskola egykori diákjának, ma pedig mecénásának és egyben a város díszpolgárának nevét jól ismeri a Táncsics közössége, hiszen az Amerikából hazatérő orvosprofesszor 1987 óta rendszeresen támogatja a középiskolát, az általa 35 éve alapított tehetségtámogató díj mára az intézmény legrangosabb elismerésévé vált. Így az újabb felajánlás, a természettudományos műhely finanszírozása – bár a gimnázium 90 éves történelmében egyedülálló – hosszú évtizedek kiváló együttműködésére épült. 

– Tavaly ősszel Blahó János igazgató úr azzal keresett meg, hogy ideje lenne egy úgynevezett dicsőségfalat létrehozni az eddig kitüntetett diákoknak. Felmentünk a második emeletre, a biológiaszertár előtti folyosóra, ahol előadta az ötleteit a tervezett fallal kapcsolatban. Majd azzal folytatta, hogy jó lenne egy üvegajtót is idetenni, és lezárni ezt a részt, ahol a Kaáli labort hozhatnánk létre. Az ötlet felvetése után szó szót követett, a részleteket átbeszéltük, megkezdődött a munka, ma pedig már át is adhatjuk az ország legjobban felszerelt középiskolai természettudományos műhelyét. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak az iskola tanárainak, diákjainak, a kivitelezőknek és a beszerzést koordináló kollégáknak, akik részéről soha nem látott lelkesedést tapasztaltam – mondta az ünnepélyes átadó alkalmával dr. Kaáli Nagy Géza professzor. Az előzményekről itt írtunk.

A támogató saját bevallása szerint a labor létrehozása kicsúcsosodása mindannak, amit valaha sikerült az iskolában megvalósítania. A beruházás keretében egy kimagasló technológiával felszerelt, komplett új szárnyat hoztak létre a gimnáziumban, amely a partnerek szerint azt biztosítja, hogy magasabb színvonalon folytatódhat az együttműködés a Táncsics Gimnázium és a Szegedi Tudomány Egyetem között, amelynek az orosházi középiskola a Békés megyei rezidensközpontja. 

Dr. Blahó János intézményvezető a beruházással kapcsolatban úgy fogalmazott: a most átadott laboregyüttes egy csodálatos hardver, és a szoftver maga az iskola, az itt dolgozó pedagógusok, az itt tanuló, tehetséges, céllal bíró diákok és az olyan partnerek, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Orosháza Város Önkormányzata és a Békéscsabai Tankerületi Központ, akikkel szoros az együttműködés. – Ezt a csodálatos tehetségműhelyt, amit professzor úr ajándékozott nekünk, nem csak a magunk javára szeretnénk használni, hiszen a tehetséggondozó programunk az óvodától a felsőoktatásig képez hidat. Mindazonáltal részt kívánunk venni abban a programban is, amelynek célja, hogy Békés megye gazdasági felvirágzását még gyorsabbá tegyük. Hiszem, hogy az Airbus és a kardoskúti hidrogénbontó üzem által olyan K+F szektor jön létre a térségben, ami támaszkodni fog a kiművelt emberfőkre. Az iskolánk társadalmi küldetése, hogy a fiatalok itt helyben találják meg a számításukat. A tehetségműhellyel ehhez kaptunk egy új lehetőséget. Nagyon köszönjük professzor úr – mutatta be ünnepi beszédében a beruházás hátterét és indokait az ötletgazda intézményvezető. 

– Kimagasló eredményeket érnek el a Táncsics diákjai az országos természettudományi versenyeken, és éppen a kiváló laboratóriumi háttér hiányzott eddig a teljes körű felkészülésükhöz. A most átadott laboregyüttes a kor kihívásainak mindenben megfelel, felvértezi a gimnázium diákjait arra, hogy még sikeresebbek legyenek – ezt már Erdős Norbert, Orosháza és térsége országgyűlési képviselője nyilatkozta portálunknak az átadó alkalmával. A képviselő szerint a középiskola együttműködése a szegedi egyetemmel, a rezidensközponti minősítése nem csak az orosháziak, de Békés megye valamennyi diákja számára kiugrási lehetőséget biztosít. Meglátása szerint a természettudományos tehetségműhely nyújtotta lehetőség hosszú távon a térség agráriuma számára is fontos, hiszen precíziós mezőgazdaság nélkül nem képzelhető el a jövő, ehhez pedig tudás kell, az informatikai mellett, biológiai és kémiai. 

Erdős Norbert emlékeztetett rá, hogy 2011 óta – akkor, mint kormánymegbízott – követi nyomon a Táncsics működését. Ez volt az az év, amikor az orosházi gimnázium a Szegedi Tudományegyem bázisiskolájává, majd a következő lépcsőben rezidensközpontjává vált. – Már akkor is az volt az álláspontom, hogy a megye legsokoldalúbb oktatási központja lesz a Táncsics, amely a világ változásaira megfelelő választ tud adni. A világ azóta sokat változott, és a Táncsics a változásokra megfelelő, minőségi választ tudott adni, Békés megye oktatásának kulcsszereplőjévé vált. Pedagógiai műhely, magas minőséget képviselő nevelő-oktató iskola, értékteremtő és kultúrateremtő intézmény. Sikeresen, hatékonyan vállalta fel a tehetséggondozó szerepet. Olyan középiskola, amely emeli Orosháza és a megye hírnevét, tehetséges tanulóinak eredményessége a város és a megye határain túlmutat. Ehhez a kimagasló munkához további sok sikert kívánok – fogalmazott ünnepi beszédében az országgyűlési képviselő. 

Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében annak a véleményének adott hangot, miszerint most sok város és iskola irigyelheti Orosházát és a Táncsics gimnáziumot az új komplexum által biztosított lehetőségek miatt. Megköszönve Kaáli professzor nagyértékű felajánlását úgy fogalmazott, ebbe az iskolába eddig is jó volt járni, és remélem, ezután még többen választják az orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumot. 

Az ünnepi program során számos elismerés átadására is sor került. A kivitelezésben közreműködők munkáját oklevéllel köszönték meg a beruházók, míg dr. Nagy Erika orosházi fogorvos, aki 35 évvel ezelőtt elsőként érdemelte ki a Kaáli Tehetségtámogató Díjat biológiából, most Kaáli Emlékérmet és emléklapot vett át. 

A tehetségműhely átadását hagyományos módon a nemzeti színű szalag átvágása jelképezte. Ezt követően pedig Kaáli professzor jelképesen átadta a komplexum kulcsát Hellenthal Marynek, az iskola diáktitkárának. A beruházóknak és az iskola közösségének Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke pohárköszöntőjében gratulált, további sok sikert kívánva a tehetségműhely használatához. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.