- hirdetés -

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a helyi egyesület a Jótékonysági Úszóbált. A kilencvenéves klub elnöke szerint göröngyös utat jártak be, az itt zajló utánpótlás-nevelő munkát országosan is elismerik. Letavecz Ilona úgy véli, hogy a feltételek javulásával akár az új Milák Kristófot is megtalálhatják Orosházán.

Az Orosházi Úszó Egyesületet 1932-ben alapították, most először tartottak egy rendezvényt kimondottan az úszósportra fókuszálva. Letavecz Ilona, a klub elnöke köszönetet mondott a szervezőknek, Kis Róbertnek és csapatának, amiért összehozták a több mint 120 fővel megrendezett Jótékonysági Úszóbált.

– Nehéz helyzetben van az úszó sportág a viharsarokban, de bizakodva tekintünk előre remélve, hogy feltételeink gazdagodni fognak. Ebben nagy szerepe lehet az ilyen rendezvényeknek és az olyan elkötelezett emberek hozzáállásának, akik most jelen vannak és támogatják az úszást – kezdte beszédét Letavecz Ilona, köszöntve a vendégeket, külön kiemelve Sós Csabát, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát.

Az elnök beszédében kitért arra is, hogy a kilencven év alatt rengeteg tehetséget adtak már az országnak. Góg Anikó junior világbajnok és olimpikon triatlonos is az egyesületben kezdte pályafutását, de Orosházán nevelkedett Széll Friderika, valamint Mór Baranyai Erika magyar válogatott úszók is. Letavecz Ilona büszkén sorolta a klub mostani kiemelkedő sportolóit is.

– A szövetség 2012 óta ad támogatást a kluboknak az aranyjelvényes eredményt elérő utánpótlás korú sportolók után. Az Orosházi Úszó Egyesületben 21 szintidőt sikerült teljesítenie úszóinknak – ismertette.

  • Bogár Viktória hét aranyjelvényes szintidőt tudhat magáénak és jelenleg korosztályában az országos ranglistán 400 méter vegyes úszásban az ötödik. Ezen túl a fiatal úszó negyedik éve tagja a dél-alföldi régió válogatottjának.
  • Dávid Olivér hat aranyjelvényes szintidőt teljesített, 400 méter gyorson pedig hetedik a ranglistán.
  • Walki Dorina szintén 6 aranyjelvényes szintidőt úszott és jelenleg a 200 méteres mellúszásban kilencedik a ranglistán.
  • Furák-Szabovik Kiril két aranyjelvényes szintet ért el és 50 méter gyorsúszásban a ranglista tizedik helyén áll.

– Göröngyös utat járt be az egyesület, de méltán lehetünk büszkék, hogy olyan utánpótlás-nevelésünk van, amit elismer a Magyar Úszó Szövetség. Szeretnénk tovább fejlődni, az adottságaink korlátozottak, itthon csak két-három hónapot tudunk készülni. Egyre nagyobb erőfeszítést igényel a sportolóktól, az edzőktől és a szülőktől, hogy felzárkózzunk a legjobbakhoz. Amennyiben az edzés körülményeink javulnak, lehet, hogy egy újabb Milák Kristófot találunk Orosházán – mondta Letavecz Ilona.

A klub elnöke megköszönte a 25 éve a klubnál tevékenykedő vezetőedző, Schmidt Jenő munkáját. Így tett a 20 éve a klub fiataljait nevelő Duszka-Selmeczi Edit esetében is, illetve a két éve a legfiatalabbakkal foglalkozó Gabnai Lívia munkáját is elismerte.

– Nagyon megtisztelő és megható volt ez az elismerés. Sok sportágat kipróbáltam már, az edzőm pont az a Selmeczi Edit volt, aki a mai napig az egyesületnél dolgozik. Ő annyira megszerettette velem az úszást, hogy a szívembe zártam. Szerencsés vagyok, hogy oktatóként és edzőként is részt vehetek az egyesület utánpótlás-képzésében – nyilatkozott az OrosCafénak a díjazott fiatal szakember.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.