- hirdetés -

Kanadával kapcsolatos ismereteiket idézték fel a héten a Táncsics Mihály Gimnázium diákjai, ahol április 6-án rendezték meg az országgal kapcsolatos vetélkedőt. Előtte még a kanadai nagykövetség kereskedelmi főtanácsosának előadását is meghallgatták.

Kanadával kapcsolatos rajzok és dísztárgyak fogadták a látogatókat a Táncsics Mihály Gimnázium aulájában, a héten a juharleveles szimbólumairól is ismert ország köré építettek ki egy színes programsorozatot az intézményben. Keresztes Ferenc, a rendezvény szervezője elmondta, hasonló programmal először több, mint 20 éve várták a diákokat, azóta mindig más országot bemutatva. Magát az eseményt eredetileg az őszi félév során rendezték volna meg, akkor viszont a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korlátozások keresztülhúzták a számításokat.

– Az elmúlt 20 évben számos angol anyanyelvű célországa volt a rendezvénynek, ezért úgy döntöttünk, idén visszatérünk a kezdetekhez és újra Kanadát választottuk. Egy új dologgal is készültünk, olyan vetélkedőt is rendeztünk, melyben már a modern technikát is alkalmaznia kellett a fiataloknak és QR-kód segítségével megoldani a feladatokat. Ennek csütörtökön hirdetjük ki az eredményét – ismertette a részleteket Keresztes Ferenc.

A tegnapi napon már megtartották az általános iskolai csapatok vetélkedőjét, a város több intézményéből érkeztek érdeklődők. Ez a program és a QR-kódos vetélkedő Gombkötő Judit Emese szervezésében valósult meg, ahol a zsűriasztalhoz Timothy Dwight Lehmann, Kristóf Ildikó és Schiller Alíz ült.

A gimnáziumi csapatok versenyére összesen 8 csoport nevezett. A vetélkedő előtt a kanadai nagykövetség kereskedelmi főtanácsosa köszöntötte őket és tartott egy rövid előadást, melyben bemutatta az ország jellegzetességeit és legfontosabb tudnivalóit.

Kiderült többek közt, hogy a program vendége nagy rajongója a Toronto Raptors kosárlabdacspatának, mint ahogy az is, hogyan állapítják meg a kanadaiak, hogy ki mennyi idős.

– Ezt én mindig azzal szoktam letesztelni, hogy megkérem az illetőt arra, hogy soroljon fel kanadai hírességeket. Van korosztály, aki Wayne Gretzkyt mondja, vannak akik Ryan Reynoldsot, mások persze Justin Biebert – mesélte a tanulóknak Francis Uy.

Ezt követően kezdetét vette maga a verseny, ahol a zsűri szerepét a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusai, Gulyás Katalin, Carden James Huel és Moran Thomas Paul látták el. A programsorozat ezzel még nem ért véget, holnap a Linamar cégtől érkezik az iskolába Szabó Valéria, aki az idegen nyelvek fontosságáról tart majd előadást a diákoknak, többek között arról, hogy a megszerzett nyelvtudás hogyan hasznosítható a munka világában.

Eredmények:
Általános iskola (7-8. osztály)

1. helyezett csapat (Mihu Petra, Dani Jázmin és Somodi Hanna) Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő tanár: Kristofóriné Csongrádi Krisztina
2. helyezett csapat (Csongrádi Imre, Láda Réka Anna és Machan Zétény) Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, felkészítő tanárok: Ökrösné Miszlai Edit és Misurda Ilona
3. helyezett csapat (Fischer Kinga, Kucsma Gréta és Kállai Zsombor) Savio Szt. Domokos Katolikus Általános Iskola, Békéscsaba, felkészítő tanár: Puskás György

Középiskolai korosztály:
1. helyezett 10/8 osztály (Pótári Lea, Kovácsik Szonja és Libus Loretta), felkészítő tanár: Erostyákné Raffai Laura
2. helyezett 11. A osztály (Kiss Lilla, Nagy Ákos, Papp Vivien), felkészítő tanár: Keresztes Ferenc
3. helyezett 9. A osztály (Mócz Emese, Farkas Veronika és Simon Flóra), felkészítő tanár: Erostyákné Raffai Laura

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.