- hirdetés -

Költői est helyszíne volt április 12-én a Petőfi Művelődési Központ előadóterme, ahol Hajdu Steve, Udvaros Dorottya és Szilágyi Tibor szórakoztatta az orosháziakat különböző humoros költemények, részletek felolvasásával.

Szilágyi Tibort aligha kell bemutatni a magyar színházat kedvelőknek. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész mögött számtalan emlékezetes szerep és előadás áll már, mégis 80. életéve felé közeledve is ugyanolyan energiával lép a színpadra. A filmkedvelőknek az Üvegtigrisből lehet ismerős, de Jean Reno vagy a Star Wars-filmek Dooku grófjának szinkronhangjaként is sokan hallhatták különleges orgánumát.

A színművész gyakran szaval verseket is, melyekkel korán kapcsolatba került. Szerencsésnek érzi magát, mert olyan fantasztikus mesterei voltak ebben a témában, mint Gáti József és Sulyok Mária.
– Ezer verset taníttattak meg velünk és íratták le kézzel, tehát eléggé belénk ivódott, de én nem bántam, mert a mai napig szívesen szavalok vagy olvasok fel – nyilatkozta.

Szilágyi Tibor mögött számtalan sikeres szerep és előadás áll (Fotó: Horváth Bence)

Mint mondta, a színészet több terén is kipróbálta magát, de mindig is a színház, a színházi szerepek voltak az első helyen az életében.
– Annak idején Várkonyi Zoltán mondta nekem, aki egy fantasztikus színházi szakember, művész és igazgató volt és ebben Darvas Iván is megerősítette, hogy a színészt a színház neveli, mert az a legnagyobb dolog a kronológiában. Felépíteni egy nagy szerepet egy ezer fős nézőtérrel rendelkező színházban, hogy az utolsó emelet utolsó rostáján is hallják, nem akármilyen feladat – tette hozzá.

Ugyan egyedül is szeret szavalatokat előadni, de különleges érzésnek tartja, hogy ezúttal hárman léptek fel egyszerre, hiszen ilyenkor az előadó a pályatársaiért is felel. Így volt ezzel Hajdu Steve is, aki meghatottan nyilatkozott nekünk arról, milyen érzés Szilágyi Tiborral és Udvaros Dorottyával közösen színpadra lépni.

Hajdu Steve verseket tanulni szeretett a legjobban az iskolában (Fotó: Horváth Bence)

Feltöltődés a lelkemnek, a szakmai mivoltomnak, egy rosszabb időszak után is visszajön az életkedvem – árulta el, majd elmesélte, ő hogyan került kapcsolatba a versekkel. Ugyan rossz tanulónak számított, de a verseket nagyon jól meg tudta tanulni, így hamar kipróbálta magát egy területi szavazóversenyen, amit meg is nyert. Így történt a megyei versenyen is, az országoson azonban már nem került be a legjobbak közé. Ez is motiválta később abban, hogy a színészi pályát válassza.

– Én egy másik generáció vagyok, nekem Morvai István és Kapás Dezső volt a mesterem a főiskolán, ahol inkább a realista színjátszás került előtérbe. Volt azonban egy pillanat, amikor átfordultunk, mert számomra csodálatos volt versben elbeszélni, érzelmileg alátámasztani és hitelesen előadni egy darabot. Gyerekként például Cyrano volt a nagy szerepálmom. Én is azt mondom, hogy a színház az elsődleges, én a filmek közt is jobban szeretem azokat, melyeknek színdarab volt az alapja. Így például legutóbb az Apa címűt, amiért megérdemelte kapott Oscart Anthony Hopkins – tette hozzá.

Udvaros Dorottya is szavalt a Petőfi Művelődési Központban (Fotó: Horváth Bence)

A színművészek, a szintén Kossuth- és Jászai Mari-díjas Udvaros Dorottyával kiegészülve léptek fel Orosházán, ahol különböző humoros költeményekkel szórakoztatták a nézőket. Nem is egyszer előfordult, hogy a közönség soraiban ülők hangosan felnevettek a hallottak alapján, a taps pedig egyik felolvasást követően sem maradhatott el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.