- hirdetés -

Két év kényszerű kihagyást követően ismét fúvószenét hallhatott a közönség az evangélikus templomban. Április 23-án rendezték az Orosházi Fúvószenekar jubileumi, 50. Templomi Hangversenyét.

Évtizedek óta a településalapítási ünnepségsorozat egyik biztos pontja az Orosházi Fúvószenekar templomi hangversenye. A koronavírus-járvány miatt az utóbbi két évben ugyan elmaradt a program, április 22-én azonban már semmi sem akadályozhatta meg a zenészeket abban, hogy ismét az evangélikus templomban játszanak az orosházi közönségnek. Az idei ráadásul különleges alkalom volt a zenekar életében.

– Igazából ugyanúgy készültünk, mint mondjuk a 48. vagy 49. alkalomra, a lényeg, hogy az összes koncertünkön, így most is 100 százalékot szeretnénk nyújtani. A lényeg, hogy végre újra itt vagyunk és zenélhetünk, már nagyon vártuk a templomba történő visszatérést is, mindig jó az itthoni közönség előtt játszani – nyilatkozta a fúvószenekar karnagya, Debreczeni Márk.

Hozzátette, a helyszín miatt is ilyenkor előszeretettel játszanak komolyabb hangvételű darabokat, ez pedig most sem volt másként. Ennek persze a nehézsége is megvan a felkészülés során, hiszen a megszokott Térzene programban vagy szilveszteri hangversenyükön játszott dalok helyett teljesen más repertoárral állnak közönség elé.

Az eseményen először Lacki János evangélikus lelkész köszöntötte a megjelenteket és kívánt a zenekarnak a következő 50 évre is az eddigiekhez hasonló emlékezetes pillanatokat, majd a templomi hangverseny műsorvezetője, Oroveczné Egervári Zsuzsanna konferálta fel a főszereplőket. Az előadást a nemzeti és az evangélikus himnusz eljátszásával kezdték és a szózattal zárták.

Közte azonban a legismertebb filmzenék is felcsendültek, Ennio Morricone vagy éppen John Williams klasszikusai közül a Volt egyszer egy Vadnyugathoz, a Jó, a Rossz és a Csúfhoz, az Indiana Jones-filmekhez, vagy éppen a Star Wars-hoz írt darabok. Újdonságnak számított, hogy ezúttal a Háry Jánosból ismert toborzót is eljátszották a közönségnek, emellett ifj. Johann Strauss Egyiptomi indulóját is felújították.

Ezek mellett két folyamatosan repertoáron lévő fúvósdarabot, Jacob de Haan holland zeneszerző Concerto di Amore, valamint Michael Corb és Ulrich Roever Highland Cathedral című szerzeményét is előadta a zenekar. Érdemes volt hamarabb érkezniük az érdeklődőknek, hiszen még a koncert megkezdése előtt a templom tornyából fanfárt is fújtak a zenészek. A megérdemelt taps ekkor és az előadást követően sem maradhatott el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.