- hirdetés -

Orosházát köszönteni gyűltek össze április 24-én az evangélikus templomban a településalapítás 278. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen a hagyományok szerint kitüntették azokat is, akik a város társadalmi-, gazdasági-, kulturális- vagy sportéletéért tevékenykednek.

Az esemény a himnusszal vette kezdetét, majd a vendégeket köszöntötték. Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész Verasztó Antal és Károlyi Fülöp Béla műveiből szavalt el részleteket, közben a Vörösmarty Mihály Általános Iskola színjátszó csoportja adott elő ünnepi műsort. Az előadást, valamint a Himnuszt és a Szózatot Pörneki Attila vezetésével a Kodály Zoltán Gyermekkórus éneke kísérte végig.

– Az embert bizonyos mértékig meghatározza a hely, ahol meglátta a napvilágot, ahol nevelkedett, így vagyunk ezzel mi orosháziak is. Nagyon nehéz szavakkal jól kifejezni Orosháza szeretetét, múltunk tiszteletét és jövőnk reménységeit. De mindannyian tudjuk, mennyire meghatároz bennünket ez a város, mindaz, amit tőle kapunk és mindaz, amit érte teszünk – ezt már a város polgármestere, Dávid Zoltán hangoztatta köszöntő beszédében.

Kiemelte, 278 év telt el azóta, hogy a vallásuk miatt útra kelő zombaiak megérkeztek a pusztára, ma pedig nekik adunk hálát. Hálát azért, mert őseink úgy munkálkodtak, hogy sosem felejtették el a múltat és mindig szem előtt tartották a jövendőt. Zárszóként a polgármester egy kívánságot mondott el köszöntőjében.
– Azt kívánom, hogy a hétköznapokban éppen úgy, mint a rendkívüli időkben, meg tudjuk őrizni a hitet és a reményt, ahogyan eddig, úgy a jövőben is közösen, egymást támogatva, a szükségben segítő kezet nyújtva munkálkodjunk a városért, valamennyi itt élőért, méltón Orosházához – tette hozzá.

Végül a városi elismerések átadása következett. A településalapítási évfordulóhoz kapcsolódva először 1993-ban döntött a város önkormányzata több kitüntetés alapításáról, melynek célja, hogy elismeréssel adózzon azoknak az orosházi polgároknak, akik munkájukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal a város felemelkedését szolgálják. Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt az eredeti időponttól eltérően az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án tartották meg az elismerések átadását.

Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója épp 2 évvel korábban, 2020-ban az Orosháza Városért elismeréssel gazdagodott, míg idén díszpolgári címet vehetett át.
– Roppant nehéz ilyenkor bármit is mondani, egy csodálatos stáció ez az életemben. Egyrészt óriási hálát érzek mindazok irányába, legyenek épp a családtagjaim, a barátaim vagy a kollégáim, akikkel elértem az elmúlt évek eredményeit. Másrészt nagyfokú tisztelet és köszönet azoknak, akik úgy döntöttek, érdemes vagyok rá – árulta el.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója, Orosz László is hálás szívvel gondolt vissza mindenkire, aki az elmúlt évek munkája során segítette őt. Ő az Orosháza Városért kitüntetést vehette át Dávid Zoltán polgármestertől.
– A legnagyobb köszönet és hála a családomé, akik a türelmüket adták hozzá és persze köszönöm a döntőbizottságnak, akik méltónak találtak erre az elismerésre – mondta.

A díjazottak részletes listája a következő, őket hamarosan egyesével is bemutatjuk olvasóinknak.
„Orosháza Város Díszpolgára” elismerésben részesült:
Dr. Blahó János,
a Táncsics Mihály Gimnázium igazgatója

„Orosháza Városért” elismerésben részesült:
Orosz László,
a Vörösmarty Mihály Általános Iskola igazgatója

„Orosháza Város Sportjáért” elismerésben részesült:
OMTK-ULE 1913 labdarúgó egyesület

„Thék Endre Díj Orosháza gazdaságáért” posztumusz elismerésben részesült:
Dupsi József,
száraztészta készítő
Iványi István,
ügyvezető, építőipari vállalkozó

„Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért” elismerésben részesült:
Dr. Hován Csaba,
ortopéd-traumatológus

„Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért” elismerésben részesült:
Kutni József,
ügyvezető
Dr. Székely Nóra Klára,
kézműves sajtmester

„Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj” elismerésben részesült:
Dénes Adrián,
labdarúgó

„Orosháza Közszolgálatáért” elismerésben részesült:
Vecsernyés Józsefné,
szociális ügyintéző
Plesóczki Ágnes,
hatósági és gyámügyi osztály ügyintéző
Fodor Éva,
középiskolai tanár
Benkőné Kiss Zsuzsanna,
szakmai koordinátor
Bogdánné Kis Tünde,
könyvtáros

„Dr. Gulyás Mihály Életmű Díj” elismerésben részesült:
Víghné Pintér Lilla,
a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.