- hirdetés -

Nagyszénás külterületén állították fel a tábort a szervezők, ahol négy felejthetetlen nap várt a térség gyermekeire.

– Az otthoni körülményekhez képest igazán nomád ez a tábor – kezdte Bagi Anita, a Nagyszénási Betyár Lovas Közhasznú Alapítvány egyik alapító tagja, akinek köszönhetően idén már a tizennegyedik nyári nomád tábor valósult meg. – Kinn vagyunk a mezőn, a gyerekek napközben mezítláb rohangálnak, estére ragadnak a kosztól, és éjszaka sátorban hajtják álomra a fejüket. Igaz, áramunk van, az éjjeli világításhoz és a fúrt kút szivattyújához kell, de azon kívül tényleg nagyon egyszerű körülmények között éljük itt a napjainkat.

Bagi Anita a gyerekek között

A nomád tábor minden évben más-más téma köré épül. Idén Harry Potter került a középpontba, tavaly ugyanis ezt szavazták meg a gyerekek. Igen, sokan évről-évre visszajárnak ide, hisz mindig rengeteg élménnyel gazdagodnak.

– A szerdától szombatig tartó tábor során csapatokra bontjuk a 6 és 14 év között gyerekeket. Mivel idén a Harry Potter 1. és 2. része szolgál alapul, így már az első napon kiválasztotta a Teszlek Süveg, hogy ki melyik házba kerüljön. Aztán együtt kerestük a bölcsek kövét, elmentünk a a titkok kamrájába, szerdán éjszakai túrán voltunk a tiltott rengetegben, szombaton pedig a Trimágus Tusával zárul le a négy ház versenye. Közben egy bűvész is ellátogatott hozzánk, mert hát a kis varázslóink közül senki sem mehet haza úgy, hogy ne tudjon legalább egy bűvésztrükköt – folyatta Bagi Anita.

Ottjártunkkor kviddics meccsen mérték össze gyorsaságukat és célzóképességüket a csapatok. Volt itt minden, seprűháton lovaglás, sőt még hús-vér aranycikesz is. A gyerekek imádták, hogy a varázslóvilág ilyen sokrétűen jelent meg a táborban. De volt még valami, ami igazán különlegessé tette ezt a tábort. Ezt Pintér Dominik remekül megfogalmazta.

– Szerintem az a legjobb ebben a táborban, hogy rengeteg szabad programunk van, és a szabadidőben össze lehet barátkozni a többiekkel. Itt egyszerűen nincsenek olyanok, akik ne lennének kedvesek veled. Ha kedves vagy mással, akkor azt viszonozzák. Nagyon jó itt lenni – mondta Dominik.

Idén a szervezőknek létszámstopot kellett alkalmazniuk, hisz a vártnál is jóval többen jelentkeztek a táborba. A 87 gyerek közt főként nagyszénásiakat, gádorosiakat, orosháziakat és szarvasiakat találtunk, róluk a tábor során 13 felnőtt gondoskodott. Sokak örömére most sem kellett árat emelnie az alapítványnak, az előzőekhez képest ebben az évben is 8 ezer forintba kerül a négy nap teljes ellátással, programokkal, belépőkkel együtt. A kedvező árat a támogatóknak köszönhetően tudták tartani a szervezők. A Nagyszénási Betyár Lovas Közhasznú Alapítvány megnyerte a Tesco Ön választ, mi segítünk pályázatát, ez is óriási segítséget jelentett a költségvetésben, és emellett rengeteg környékbeli vállalkozó, cég és egyesület támogatta a nomád tábor létrejöttét. Mindennap érkezett a helyi mezőgazdászoktól egy kis paprika, paradicsom, dinnye és csemegekukorica is.

– Rendkívül sokan állnak mellénk, egyre többen – folytatta a tábor szervezője. – Igyekszünk szem előtt tartani, hogy vannak olyan gyerekek, aki az egész évet tekintve ebben a négy napban jutnak el valahová, ebben a négy napban tudnak csak kikapcsolódni. Szeretnénk, ha ez idő alatt mindent megkapnának. Mert milyen a gyerek? Éjjel fél 2-kor még az ötödik vacsorát készítjük nekik, és egy perc alatt elfogy a négy kiló májas kenyér. Itt mindig nyitva az ablak. Bármikor mehetnek, és kérhetnek enni, inni, hogy ne csak a programokban legyen gazdag ez a tábor.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.