- hirdetés -

Tegnap este nyolc órakor hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat. Összesen 99 192 diák felvételizett különböző intézmények képzéseire, ebből 73 805 ember jutott be valamilyen egyetemre vagy főiskolára. A tanulók nagyon izgultak a nagy nap előtt. Most boldogan várják a szeptembert és a gimnázium utáni új kalandokat.

Az orosházi Alzubi Fatima összesen három helyre adta be jelentkezését. A Szegedi Tudományegyetem általános orvosi szakát jelölte meg elsőként, ahová a tegnapi napon fel is vették őt.

– Nehéz volt bekerülni, de egyáltalán nem lehetetlen. Azért ezt jelöltem meg, mert nap mint nap látom, hogy milyen hálásak az orvosoknak, például a szüleimnek is. Amikor sikeresen lediplomázok én is ennyi emberen szeretnék segíteni – árulta el Fatima.

A fiatal lány éppen Szegeden volt a barátnőivel, amikor megérkezett az sms. Elmondása szerint nagyon örültek egymás sikerének is, hisz mindannyian felvételt nyertek a kiválasztott szakra. Kiemelte, amíg a képernyőn pörögtek a ponthatárok, ő már elő is készítette szülei telefonszámát, hogy velük közölje először a jó hírt, hiszen – ahogy fogalmazott – rajta kívül ők tettek a legtöbbet azért, hogy sikerüljön neki a felvételi. Fatima nagyon izgatott és kíváncsian várja a szeptembert és azzal együtt az első egyetemi évét.

Szőke-Molnár Zsófia szintént a tegnapi napon értesült felvételi eredményéről. Családjával éppen a nyaralásukat töltik, így a festői környezetben tudta meg, hogy felvették az egyetemre. Zsófi szintén három helyre adta be a jelentkezését. Első helyen az Egészségtudományi és Szociális Képzési Karon induló gyógytornász szakot jelölte meg, ahová fel is vették őt.

Habár a ponthatárok ebben az évben nem voltak olyan magasak, mégis szerette volna bebiztosítani helyét a választott szakon, így biológiából emelt szinten érettségizett. Hozzátette, mindig is emberekkel szeretett volna foglalkozni, így számára adott volt, hogy az egészségügyben szeretne elhelyezkedni.

– Éppen a családi nyaralásunkon sétáltunk, amikor megkaptam az értesítést arról, hogy felvettek. Megkönnyebbültem és boldogsággal töltött el. Mivel a testvérem sétált mellettem, így neki mutattam meg neki először az üzenetet. A családom velem együtt örült és nagyon büszkék rám. Még felfoghatatlan érzés, hogy egyetemista lettem, és furcsa érzés lesz elköltözni otthonról – mondta Zsófia.

Fazekas Adél Szegedre és Szarvasra is beadta jelentkezését. Végül a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karra vették fel, ahol óvodapedagógiát fog tanulni. Adél elmondta, mivel nagyon szeret gyerekekkel foglalkozni és tavaly volt is lehetősége egy magánóvodában dolgozni, így nem volt kérdés, hogy ezt a pályát választja majd.

Eleinte nagyon félt, hogy a kevés jelentkező miatt nem is indítják majd a szakot, de nagyon örült, hogy ez nem így lett. A várakozás percei izzasztóak voltak számára, mivel elmondása szerint nagyon izgulós típus. Amint megkapta az üzenetet, édesanyját hívta először. Együtt örültek a családdal.

– Még nem fogtam fel teljesen hogy felvettek, de nagyon várom az új “életet”. Vár még rám a gólyatábor és a költözés, úgy gondolom augusztus vége fele jön majd az igazi izgalom – tette hozzá Adél.

Akinek most nem sikerült a felvételi, ne csüggedjen. A pótfelvételiket július 26-án hirdetik meg, amelyre augusztus 5-ig lehet jelentkezni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.