- hirdetés -

A Nagy Gyula Területi múzeum már tizennégy éve rendszeresen indít nyári régész táborokat. A múzeum ideiglenes bezárása ellenére idén sem volt ez másként.

A múzeum ugyan zárva tart a látogatók előtt, de a töretlen népszerűségnek örvendő régész tábor idén sem maradt el. 13 gyermek jelentkezett, tőlük volt hangos a múzeum udvara az elmúlt héten. Külön öröm, hogy idén sem csak orosházi diákok vettek részt rajta, hanem a kistérségből is köszönthettek új táborosokat.

A lebontott állandó kiállítást már csak képekben láthatták a kis régészpalánták, így azonban a régészeti tárgyakat közvetlen közelről szemlélhették meg a tábor során. Megismerkedhettek többek között az ásatások alkalmával előkerült edényekkel, övcsatokkal, csonteszközökkel is. Mint Józó Tamásné múzeumigazgató elmondta, a program hasonló volt az előző években megszokotthoz.

A megtalált, kiásott „leleteket” alaposan meg is kell tisztítani (Fotó: NGYTM)

– A héten mindenki kiásta a maga edényét, azok dokumentálása is folyamatos volt. Az edénydarabok tisztítása majd ragasztása után, minden kis régész megismerkedett a saját edényével, annak díszítési technikáival, funkciójával. Péntekre minden edény elkészült, a házi feladat során a régész naplók beteltek, mindenki hazavitte saját leletét. A szakmai tapasztalatszerzés mellett sok időt töltöttek játékkal, a homokvárépítő verseny során igazán kreatív várak készültek, nagy lelkesedés mellett. Eddig minden évben több turnust tartottunk – volt olyan, hogy egy nyáron négyet is – de idén a felújítás miatt nem tudunk többet – mondta el az igazgató.

Józó Tamásné még hozzátette, hogy jövőre természetesen visszatérnek a hagyományokhoz és bár időpontokat még nem tud, újra lesz több régész tábor a múzeumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.