- hirdetés -

Mint arról korábban hírt adtunk, a képviselő testület rendkívüli ülésén újabb öt éves ciklusra szavazott bizalmat a könyvtár eddigi igazgatójának, Buzai Csabának. Az ismét kinevezett intézményvezetővel a könyvtár jövőjéről, terveiről beszélgettünk.

Buzai Csaba tíz éve látja el az intézmény vezetését, ezalatt országos hírűvé vált, több rangos szakmai elismerést kapott a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Mint bevezetésként elmondta, a közeljövőben még nagyobb szerepet kaphat az intézmény.

– Láthatjuk, hogy egy elég nehéz gazdasági helyzet alakul, amely az emberek mindennapjait érinti. Most a könyvtár adottságait még jobban ki kell használnunk. Itt vagyunk a város szívében, bárki, bármikor használhatja a könyvtárat, az is, aki adott esetben télen nem tud otthon egész nap fűteni. Nincs semmilyen kötelezettség, nem kell megvenni semmit, ugyanakkor nagyon sok lehetőséget kínálunk, olvasásra, tanulásra, művelődésre, egyéb kulturált időtöltésre – kezdi az igazgató.

Mint megtudtuk, a gyermekkönyvtár megújulása elkezdődött, köszönhetően az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatának. Ez a megújulás jövő nyárra befejeződik. Céljaik továbbra is nagyrészt változatlanok. Azokkal akikkel kapcsolatban vannak – könyvtárhasználók, fenntartó, szakmai partnerek – továbbra is elégedettek legyenek a könyvtárral.

A közönségtalálkozókat és egyéb rendezvényeiket a jövőben is szeretnék megtartani (Archív fotó: OrosCafé)

– Rendezvényeinket (könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, zenei rendezvények) továbbra is meg szeretnénk tartani, valamint a nálunk működő klubok, olvasókörök munkáját támogatni. Ami jelenleg a legégetőbb kérdés, az a dolgozói létszám. A nyugdíjba vonulásokat követően – miután a megüresedett státuszokat mindezidáig nem tölthettük be – a könyvtárban 2022-től mindössze 7 teljes munkaidős könyvtáros és 1 technikai munkatárs dolgozik. (Összehasonlításképp ez a szám az Orosházához hasonló nagyságú Gyulán, 11, Szentesen 14.) Ez a létszám már kritikusan kevésnek számít, ami rendezvények, szabadságolások, betegségek során problémát jelent a mindennapi munkában. A könyvtárosok beosztása nagyon szoros: majdnem minden szombaton dolgozunk, a szombatok lecsúsztatása (illetve a szabadságok, betegszabadságok) miatt pedig a hétköznapokon is nagyon kevés a lehetőség
a háttérmunkákra. Szinte állandó jelenséggé vált, hogy a könyvtárigazgató, igazgatóhelyettes is részt vesz a kölcsönzésben, gyakran teljes munkaidőben. Nagyon bízom benne, hogy a két nyugdíjba vonult kollégánk helyett legalább egy valakit fel tudunk majd venni és ezzel a későbbiekben a megszokott jó színvonalon tudjuk a könyvtári szolgáltatásokat nyújtani – zárja az összefoglalást Buzai Csaba.

A fiatalok szívesen segítenek a számítógép kezelésének elsajátításában (Archív fotó: OrosCafé)

Ottjártunkkor is zajlott a kölcsönzés, zenehallgatás, az olvasóteremben pedig folytatódott az elmúlt évek nagy sikerű akciója, a Kattints velünk, melyben közösségi szolgálatos diákok segítenek az idősebbeknek elboldogulni a számítógéppel, okos telefonnal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.