- hirdetés -

Örömteli esemény helyszínén jártunk hétfő délután, a valamikori Kazép udvarán. Megtekinthettük a Kazszer Kft és a Bi-Line Kft. kooperációjában elkészült gőzkazánt, amely talán az utolsó lesz ebből a fajtából.

Gelegonya László cége, a Kazszer Kft. volt a megrendelő. Ez a cég szereli majd be az elkészült monsrumot és végzi a karbantartását. A Bi-Line Kft. szakember gárdája készítette el az MGK gőzkazánt. A gyártó cég tulajdonosa, Abonyi Zoltán elmondta, egy ilyen masinában körülbelül 1600 munkaóra és 12 ember rengeteg hozzáértése, szakmai tapasztalata van.

– Az anyagoknak, a hegesztéseknek, de még az utolsó csavarnak is kőkemény minőségbiztosítási tanúsítvánnyal kell rendelkezni. Az összes hegesztési varratot röntgennel vizsgálják és a legmagasabb üzemi nyomás másfélszeresével nyomáspróbázzák. Ezek nem csak esztétikailag, de minőségben is bármelyik vetélytárssal felveszik a versenyt. Többször mondtuk már, több innen kikerült kazánra, hogy ez volt az utolsó, de én még mindig azt hiszem, hogy ez a most elkészült, hét tonnás kicsike sem az utolsó volt a cég életében. Hamarosan teherautóra teszik és meg sem áll Székesfehérvárig ahol tovább öregbítheti az orosházi kazángyártás hírnevét – foglalta össze Abonyi Zoltán.

Gelegonya László rövid ismertetéséből megtudtuk, hogy ez a kazán típus nem érdemtelenül nyerte el ’81-ben a BNV nagydíjat.

Gelegonya László mutatja be a BNV díjas kazántípus most elkészült tagját (Fotó: Horváth Bence)

– Húsz éves korom óta, 56 éve vagyok a szakmában, de még van olyan máig jól működő kazánunk, amelyet akkoriban szereltünk be. Az ország minden részén ott vannak a termékeink és megelégedésre végzik a feladatukat. Bár az utóbbi években több cég is megszűnt, ezáltal csökkent a számuk, még mindig nagyon sok Orosházán gyártott kazánt szervizelünk és végezzük el rajtuk az időszakos karbantartást. Nagy öröm számomra, hogy a generációváltást a cégen belül meg tudtuk oldani és ezt a most átadott kazánt is már a kisebbik fiam által vezetett cégünk fogja szervizelni – tette hozzá Gelegonya László.

A most elkészült kazán átadásán ott járt Dávid Zoltán polgármester. Elmondta, hogy kétszeresen is örömteliek számára ezek az események.

– Egyrészt Orosháza, az itteni cégek jó hírnevét növelik ezek a termékek, másrészt személyesen is közel áll hozzám. Talán kevesen tudják, de szakközépiskolás koromban voltam a Kazépnél szakmai gyakorlaton. Személyesen is közelről megismerhettem ezeknek a kazánoknak a szerkezetét, a készítéséhez használatos szerszámokat. Mint „tiszteletbeli kazánkovács” is nagyon örülök, hogy nem a 2005-ös nagy kazán volt az utolsó, amely az orosházi üzemből kikerült. Nagyon remélem, hogy az itteni kitűnő szakembergárda jóvoltából még sok hasonló társa követi – zárta a polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.