- hirdetés -

Év közben is sokan tanulnak Hegedűs Titanilla hippológus, diplomás lovastanár kezei alatt, nyári lovastáboraiban pedig azok is belekóstolhatnak az ügetés nyújtotta örömökbe, akik még korábban sosem ültek lóháton.

A Földvári úton található Gepárd Lovasiskolában szinte hetente váltják egymást a csoportok. A Hegedűs Titanilla hippológus szervezésében és irányításával működő táborok nagyon népszerűek, ennek oka az oktató szakértelmén túl a kellemes és barátságos környezet, valamint a lelkes önkéntesek kedvessége, segítőkészsége.

– Hat táborunk lesz az idén, találunk köztük egy ittalvós edzőtábort is – mesélte Titanilla. – Életkor alapján határoztuk meg a különböző csoportokat, ennek érdekessége, hogy azonos korosztályon belül találunk teljesen kezdő és abszolút profi gyerkőcöt is. A nálunk táborozókra nem csak lovaglás vár, bevonjuk őket az állatok ápolásába, a körülöttük lévő tennivalókba, így például a szalmázásba is. Ezen a héten a 12 éves kor felettieket vártuk, javarészt a lovasiskolánkban tanulók jelentkeztek, de vannak olyanok is, akik még sosem ültek lóháton.

A természet részévé válhatnak

A 20 fő 12 lóval „dolgozik” nap mint nap. A lovasiskolában egyébként 25 ló él, de van köztük olyan, akit inkább csak a sörényfonásba vonnak be. Ez is remek program, akárcsak a csutakolás vagy az etetés. Ezeket kivétel nélkül mind élvezik a gyerekek. Egész nap kinn lehetnek a friss levegőn, a körülöttük lévő természet részévé válhatnak. Ha az egyik oldalra néznek, egy istállót látnak csoda szép állatokkal, ha a másik oldalra, a termőföldet. Nem bánják, hogy lócitromos a csizmájuk, azt sem, hogy a portól szinte fekete az arcuk. Élvezik az állatok és a természet közelségét.

– Az öt nap alatt az a célunk, hogy mindenki a saját szintjének megfelelően fejlődjön – folytatta Titanilla. – A hét során bármit kipróbálhatnak. Ha kedvük van hozzá, még a teljesen kezdők is belekóstolhatnak a szabadon lovaglás és az ugratás nyújtotta örömökbe. Persze csak mellettünk, biztonságosan.

A táborozók mellett lelkes önkéntes segítőkkel is találkoztunk, akik ott vannak, ha csutakolni, nyergelni, etetni kell. Szívesen jönnek már korán reggel, és este is ott maradnak, ameddig csak lehet. Mindezt kedvetelésből, szabadidejükben. Hisz ennél jobb nyári programot el sem tudnának képzelni.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.