- hirdetés -

Második alkalommal adott randevút egymásnak a hazai triál sport teljes élmezőnye Orosházán. A versenyt Romániából érkezett versenyzők avatták nemzetközivé.

A tavalyi premier után második alkalommal illesztette be az országos szövetség az orosházi versenyt a hivatalos versenyprogramba. A szervezők ez alkalommal is kitettek magukért és keddtől péntekig technikás, nemzetközi nehézségű pályát építettek raklapokból, nagy méretű gumiabroncsokból, kábeldobokból és farönkökből.

Ugyan az a nehéz pálya várt minden kategória versenyzőire, csupán az akadályokon elhelyezett különböző színű cetlik mutatták a különböző nehézségű “utakat”, melyeket be kellett járniuk. A versenybíró a pályán, közelről szemlélte a gyakorlatokat és mutatta, ha esetleg hibázást észlelt. Az öt különböző pályát, minden versenyzőnek legalább háromszor kellett abszolválnia és az elért összpontszám alapján hirdettek eredményt.

A legkisebbek kezdték a versenyt. Az U12-es korosztályban még csak két, esetleg három raklap magasságba kellett felugrálni. Velük egyszerre kezdett az először meghirdetett Open kategória, ahol bárki rajthoz állhatott, akár nem szabályos triál kerékpárral is. (Ebben a kategóriában szinte csak egyensúlyi elemek szerepeltek.)

Már az U 12, és a Kadét korosztály versenyein is láthattunk igen látványos produkciókat. A később sorra kerülő U15 és „Kezdő” kategóriában pedig már sokszor tapsolt látványos ugrásoknak a szép számú és értő orosházi közönség. Hegedűs László, 26-szoros országos bajnok ezúttal edzőként vett részt tanítványaival az orosházi versenyen. Mint elmondta, igen technikás pálya várta őket:

– Ez a triál sport óriási előnye, a közönségnek pedig kiváló látvány faktor, hisz a versenyzők most találkoznak először a pályával, ezeket az akadályokat nem lehet előre begyakorolni. Rutinból kell jól és látványosan menni. Jól sikerült a gyerekeknek, de igazából azt volt a legjobb látni, hogy más csapatokban is egyre több a tehetséges fiatal – tette hozzá a népszerű „Hege”.

Délután a senior hobby és a senior pro kategória versenyzői pattantak kerékpárra (majdnem azt írtam, hogy nyeregbe, de mint tudjuk, a triál biciklin nincs ülés). Itt már szinte a gravitációt meghazudtoló ugrásoknak is tapsolhatott a közönség, akik ámultak a versenyzők ügyességén, egyensúlyozó készségén.

A verseny megkoronázása, melyet kétségkívül a legnagyobb várakozás előzött meg, az elit kategória versenye volt. Sajnos a két egri versenyző nevezése ellenére mégsem tudott eljönni, így négyen – köztük a tavalyi verseny orosházi győztese, Kovács Péter – képviselték a legmagasabb szintet.

Nagy volt az izgalom és várakozás, nem csak a nézők, de a versenyzők közt is. Talán ennek tudható be, hogy két – ezen a szinten legritkább esetben előforduló – eséssel indult a verseny. A debreceni Szabó Péter és a kiskunfélegyházi Ónodi István szerencsére nem sérült meg komolyabban, így meg sem fordult a fejükben, hogy feladják a küzdelmet. A csúcskategóriában már 150 – 180 centis akadályok is gazdagon szerepeltek a feladatok közt és valóban csodát láthatott a verseny közönsége. Végül nagy izgalmak közepette kialakult a végeredmény, mely hazai szempontból különösen örvendetes volt: Kovács Peti megvédte bajnoki címét, megelőzve az elején hibázó Szabó Pétert és a nagyváradi Kiss Rolandot. Péter a hazai közönség kedvéért – egyedüliként a mezőnyben – végrehajtotta a bravúr rönkugrást is. Egy keréken ugratott át a 2.5 méter magas, függőlegesen felállított rönk tetejéről – ahová feljutni is bravúr volt – (30 cm átmérő) a másfél méterre lévő, másik függőleges rönkre.

Kitűnőre vizsgáztak a szervezők. Már az első verseny is jól sikerült, híre ment és a tavalyi harminchárom nevezővel szemben, idén negyvenöten versenyeztek. Valamennyien azt remélik, jövőre is eljöhetnek versenyezni városunkba. Ezt mutatja, hogy az eredményhirdetés végén a jelenlevő versenyzők felállították a három fő szervezőt a dobogó tetejére és vastapssal ismerték el és köszönték meg munkájukat.

(Fotók: Takács Csaba)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.