- hirdetés -

A mögöttünk – és ki tudja meddig előttünk – álló extrém csapadékszegény időjárás nem csak a szántóföldi növénytermelésre van káros hatással. Tavainkon, de most már folyóinkon is látható.

2022.07.21-én Békésszentandrás-alsó vízmércénél -197 cm-en van a Körös vízszintje. A vízállás figyelésében kevésbé jártas olvasóink számára: a Hármas-Körös alvizén (a békésszentandrási duzzasztó alatti folyószakasz) az átlagos nyári vízállás plusz 50 és mínusz 50-80 cm között szokott lenni. Az eddigi legkisebb vízállás -200 cm volt. Mivel az előrejelzések alapján nem várható jelentősebb mennyiségű csapadék hetekig, könnyen előfordulhat, hogy megdől ez a szomorú rekord és a gázlókon száraz lábbal át lehet kelni a Körösön.

Békés megye több ezer horgásza közül sokan szerelmesei a folyóvízi horgászatnak. Számukra a duzzasztó és a Tisza közötti 45 kilométeres szakaszon, erre a szezonra, ez a tevékenység kilőve, hisz a halak az apadó, egyre sekélyebbé váló vizekből a számukra életteret kínáló mélyebb részekre, jelesül a Tiszára húzódnak le. A halak elvándorlása, a KHSZ (Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége) tervszerű telepítési programját is érintheti. Nemes Attilát, a szövetség ügyvezetőjét kérdeztük, aki a horgászoknál kevésbé borúlátó a témában:

2022.07.20-án készült fotó a Békésszentandrási duzzasztó alvizén, a Hármas-Körösön, kb. 20 centis víz pang a mederben (Fotó: Huszár Erika)

– Halaink – mint azt a jelöléses vizsgálatok eredményei is mutatják – igen nagy távolságokat, igen rövid idő alatt képesek megtenni. Ha majd elmúlik ez a száraz időszak, újra meg fogják keresni és találni, a normál vízállásnál számukra remek életteret kínáló Köröst. Az elmúlt évtizedek alatt több példát is láttunk arra, hogy egyik évben – halakat tekintve – szinte kiürült a folyó, a következőben pedig újra nagyszerű eredményeket értek el a horgászok. Úgy gondolom, nem kell még temetni a Köröst. Nyilván, ahol alacsonyabb a vízszint, ott a telepítés is óvatosabban történik. A szövetség telepítési tervét sokkal nagyobb mértékben befolyásolják az utóbbi időben ugrásszerűen megemelkedett hal árak. Adott területi jegy bevételből, a mostani áron jóval kevesebb hal megvásárlására futja. Ami a vízállást illeti, voltak már hasonló periódusok, bízzunk benne, hogy hamarosan újra helyreáll a rend – foglalta össze az ügyvezető.

A Hármas-Körös felvizén, a duzzasztó feletti szakaszon se túl rózsás a helyzet. A duzzasztó segítségével a vízügy dolgozói tartják a megszokott nyári vízszintet, de a Körös gyakorlatilag tó lett az utóbbi napokban, hetekben. A Gyománál mért – nyáron átlagosan 30-40-50 köbméteres – másodpercenkénti vízhozam ma reggel nulla volt. Ez azt jelenti, hogy a víz melegszik, oldott oxigén tartalma csökken, az algásodás feltételei egyre inkább adottak, a kagyló pusztul.

Fenti írásunkat a Kedvenc és Horgászbolt (Orosháza, Kossuth u 25. a buszpályaudvarral szemben) támogatta, ahol akár álló, akár folyóvízi horgászathoz, minden szükséges csalit, etetőanyagot, horgászfelszerelést, kiegészítőket nagy választékban találhatnak meg a vizek, a horgászat szerelmesei.

(Kiemelt képünk Hévvízi Attila fotója)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.