- hirdetés -

Példaértékű, amit ezek a székácsos diákok véghez visznek. Önkéntes munkát vállalnak azért, hogy támogassák a helyi, nélkülöző családokat. Mindezt elhivatottságból, jó szívből teszik, azt mondják, idejükbe belefér, és – nem utolsósorban – jó érzéssel tölti el őket, ha tehetnek valamit a közjóért. Ők a helyi Interact Club tagjai, akik most új fiatalokat keresnek köreikbe.

Fél éve alakult az Orosházi Interact Club, a helyi Rotary Club ifjúsági szervezete. Ahogyan a rotarysok életében, úgy az interactosokében is a barátság és a jótékonykodás, az önzetlen jócselekedet áll a középpontban.

– Jelenleg 16 székácsos diák alkotja a klubunkat, maximum 25 főig bővíthetjük a létszámot – meséli Török Virág, az Orosházi Interact Club alapító elnöke. – Szeretnénk nyitni a város többi középiskolája felé, hisz minél többen vagyunk, annál többet érhetünk el.

– Minden eddigi tagunk rettentően lelkes, ha feladat van, azonnal cselekszenek – veszi át a szót Nyári Zsófia alelnök. – Örömmel teszik a dolgukat, nagyon aktívak, és mindenben lehet rájuk számítani.

Az alapító ünnepség pillanatai (Fotó: Székács Evangélikus Iskola)

Az orosházi vezetőség és tagság most tanul bele az interactos életbe. Jártak már együtt Baján, Szarvason, Szegeden és Szentendrén is, ahol az ország többi klubjának aktivistáival találkozhattak. Virág azt mondja, ezek a csapatépítő programok nagyon hasznosak, hisz olyan gyerekekkel kerülnek egy időben egy térbe, akiket ugyanazok a célok motiválnak. Egy-egy ilyen alkalommal sokat tanulnak azoktól a fiataloktól, akik már régebb óta folytatnak önkéntes munkát.

– Szeretnénk minél több minőségi programot megvalósítani, és az ezeken befolyt összeget teljes mértékben a jótékonykodásra fordítani – folytatta Zsófia. – Korábban például az iskola családi napján limonádét árultunk, itt is gyűjtöttünk némi pénzt, hamarosan pedig szervezünk egy fiataloknak szóló előadást a művelődési központban, ahol egy jelképes összeggel szintén lehet majd támogatni az elképzeléseinket. Az idei adventi vásárra mi is kivonulunk – hasonlóan a Rotaryhoz –, minden vasárnap itt árusítjuk majd az általunk készített kézműves karácsonyi csomagokat. Az így befolyt pénzt egy orosházi egyesületnek ajánljuk majd fel, akárcsak azokat a tartós élelmiszereket, amelyeket karácsony előtt gyűjtünk majd a helyi bevásárlóközpontokban.

Limonádéárusítás a családi napon (Fotó: Székács Evangélikus Iskola)

Virág kihangsúlyozta, próbálják átadni a Rotary szellemiségét, őket követik, az ő nyomdokaikban járnak. A második félévben – ha már több taggal rendelkeznek – még nagyobb tervekkel állnak majd elő. Elsődleges céljuk, hogy gyerekeket támogassanak, hisz még ők maguk is gyerekek.

– A közösségi médián keresztül bármely 14 és 18 év közötti diák jelentkezhet a klubunkba – folytatta Virág. – A Rotarynak köszönhetően az interactosoknak lehetősége nyílik részt venni több cserediákprogramban is, van, amelyik egy egész évre szól, de olyat is választhatsz, amely csupán néhány hetes. Ez is csalogató lehet, akárcsak az a fantasztikus közösség, ami itt vár rád – zárta.

Kiemelt kép: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.