- hirdetés -

A Történelmi Emlékparkban rendeztek városi megemlékezést és koszorúzást az 1956-os forradalom évfordulójára. Az eseményre a városvezetés, különböző szervezetek, intézmények és alapítványok képviselői érkeztek, hogy együtt tisztelegjenek a 67 évvel ezelőtti események előtt.

Az 1956-os forradalom a magyarok történetének meghatározó részeként vonult be a történelemkönyvekbe. Orosházán éppen ezért minden évben koszorúkkal emlékeznek meg az akkori eseményekről, az 1956-os emlékmű előtt.

– A békés tüntetéssel kezdődő események hamar fegyveres forradalommá alakultak a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista rezsim és szovjet megszállás ellen – emlékezett vissza beszédében Józó Tamásné, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója. – A forradalmi gondolatok 23-án Budapesten csúcsosodtak ki, melyet akkor, erőszakkal vertek le. Városunk is csatlakozott a fővárosból induló megmozdulásokhoz. A város a rádióból értesült az eseményekről, mely után másnap, rendkívüli állapotot hirdettek ki. Október 25-én aztán befejeződött a tanítás, majd 27-én történt az első nagyobb mozgolódás, amikor 2000 ember vonult a Kossuth-szobor elé. Ez a szám másnapra megötszöröződött – idézte fel az igazgatónő.

Józó Tamásné beszédében arról is beszámolt, amikor a Táncsics Gimnázium tanulói az összes orosz tankönyvet elégették az iskola előtt. A megalakult forradalmi tanács nem sokkal később azonban kénytelen volt belátni, hogy a megszállók túlerőben vannak, és hogy Orosházát ne fenyegesse a pusztulás, a szovjetek ellenállás nélkül vonulhattak be a városba. A történelmi kitekintés után Kiss Viktória és Czitor Attila színművészek adták elő ünnepi verses-énekes műsorokat, majd koszorúzással folytatódott az esemény.

Orosháza Város nevében Dávid Zoltán polgármester, dr. Burai Mihály jegyző, és Józó Tamásné helyezték el koszorújukat. Őket követte a Békés Vármegyei Kormányhivatalnak, a vallási intézményeknek és egyházközségeknek, Orosháza óvodáinak és iskoláinak, a Momentum Mozgalom, a Mi Hazánk Mozgalom képviselőinek, a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetnek, az alapítványoknak és szervezeteknek koszorúi.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.