- hirdetés -

Gólyaavató ünnepséget rendeztek október 12-én a Polgármesteri Hivatal előtt Orosháza újdonsült középiskolás osztályainak. A rendezvényen esküt is tettek a diákok, mely során hol komolyabb, hol kissé talán komolytalanabb dolgokat fogadtak meg.

Október 12-én délután indultak el a Polgármesteri Hivatal felé a Székács József Evangélikus Iskola, a Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Táncsics Mihály Gimnázium kilencedik osztályos tanulói, ahol ezt követően egy gólyaavató ünnepség részesei lehettek. A rendezvényen a Táncsics Mihály Gimnázium részéről az 5/8. osztályos diákok is részt vettek.

Az esemény során elsőként Dávid Zoltán, a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket.
– Nagy öröm számomra, hogy ennyien eljöttetek, egy nagyon jó és vidám csapatot látok. Remélem, hogy ez a vidámság, ez a jókedv a következő négy év során is megmarad majd bennetek. Arra kérek mindenkit, hogy legyen nagyon figyelmes, ügyes és jó tanuló, próbáljátok meg a legtöbbet kihozni magatokból, iskolátokból, tanáraitokból, azért, hogy a legügyesebbek és legokosabbak legyetek. Tiétek a jövő, számít rátok a város – hangsúlyozta a polgármester.

Nem sokkal később a segítők egyesével is feltűzték a kitűzőket az újdonsült kilencedik osztályosoknak, ezzel is jelezve, hogy viselőjük középiskolás diák. A köszöntést és a kitűzők átadását követően pedig felolvasták az eskü szövegét, mely hol komoly, hol kissé talán komolytalanabb próbatételek elé állítja majd a következő négy év során a tanulókat.

A program során túlzás nélkül a Szent Gólya összes létező testrészére felesküdtek.
– A Városháza és a városvezetők színe előtt esküszöm a Szent Gólya dicsőséges talapzatára, hogy méltó diákja leszek Orosházának. Esküszöm fél lábára, hogy addig le nem érettségizem, amíg Dua Lipa fel nem lép a város főterén. Esküszöm megfakult tollára, hogy a tanuláshoz pozitívan állok és a minimum 5,5-ös átlagot minden félév és tanév végén teljesítem – sorolták a meglepően komoly vagy éppen meghökkentő fogadalmakat.

Megesküdtek emellett a gólya megszürkült csőrére, az általa elfogyasztott békára, a szárnyainak fesztávjára, az éles látására és magára a Szent Gólyára is. Megfogadták, hogy figyelemmel kísérik majd az Orosházi Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat munkáját, ha kell, ötleteket adnak munkájukhoz. Megígérték, hogy nem fognak szemetelni, sőt a végzősök után is felszedik az eldobott csokispapírokat.

Végül a következő gondolatokkal zárták a programot, melynek elmondása során hangsúlyozták, hogy ennek a pontnak tényleg igyekezni fognak maradéktalanul eleget tenni.
– Bebizonyítom, hogy vérbeli gólya vagyok, senki és semmi nem tart távol attól, hogy a későbbiekben Orosházán a nevemmel nyomot hagyjak – hangzott el.

A Székács József Evangélikus Iskola 9.A osztályos diákja, Novodomszki Jázmin kérdésünkre elmondta, hogy eddig nagyon élvezi a középiskolás életet.
– Úgy érzem, hogy jó iskolát választottam a továbbtanuláshoz, remélem az eddigi átlagomat is sikerül majd megtartanom. Tetszett a Móricka avató programunk is. Emelt angol nyelvi tagozatra járok, úgy érzem az osztályközösségünk is kezd összecsiszolódni – mesélte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.