- hirdetés -

Alakuló ülés helyszíne volt október 13-án a Petőfi Művelődési Központ Bubik-terme. A gazdakör új tagozata mutatkozott be, valamint ismertette a következő hónapokra vonatkozó céljait, elképzeléseit.

Elsőként az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke, Brlázs Róbert köszöntötte a jelenlévő vendégeket és mondta el a legfontosabb tudnivalókat. Kiemelte, hogy a tagozat megalakulásának az aktualitását egyfajta gazdasági környezet adta, valamint a folyamatosan növekvő érdeklődés a kézműves termékek iránt, amit Orosházán és környékén is tapasztalhatunk.

– Úgy gondoltuk, hogy ne egy önálló szervezet jöjjön létre, hanem a hálózatosodás révén megpróbálunk egyfajta hátteret biztosítani ezeknek a kézműves közösségeknek, ők pedig szakmailag a saját belátásuk szerint építhetik fel magukat. Egy kézműves és kistermelő már az a fajta innovátor a mezőgazdaságon belül, akinek folyamatosan ötletelni kell, új dolgokkal kísérletezni, hogy a termékein keresztül a piacon érdeklődést tudjon generálni – mondta még az ülés megkezdése előtt.

Ezt követően a meghívott vendégek köszöntötték a jelenlévőket. Elsőként a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Elnöke, Kozsuch Kornél gratulált a kezdeményezéshez. Kiemelte, mindig nagy öröm, ha valaki egy ilyen újítással tud előállni és jó érzés egy olyan társasághoz tartozni, ahol együtt gondolkodva, a problémákat együtt megoldva tudnak dolgozni. Hozzátette, hogy azért fontos mérföldkő a tagozat megalakulása, mert egy ilyen összefogás nagyobb mértékben tud teret hódítani, ezáltal a kistermelők piaca is tovább nőhet.

Ezt a Békés Vármegyei Kormányhivatal növény és talajvédelmi osztályvezetője, dr. Bacsa Zoltán is megerősítette, aki elmondta, hogy bár a térségben a mezőgazdaság kapcsán elsősorban a búza, kukorica és napraforgó termesztésére, valamint a nagylétszámos állattenyésztésre gondolnánk, de vitathatatlan, hogy az ágazat fontos részét képezi az őstermelői, kistermelői élelmiszer előállítás is.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere vette át a szót, aki szintén üdvözölte a tagozat megalakulását.
– Hálás köszönet jár a gazdakörnek, hogy mindezt lehetővé tette. Büszkék lehetünk arra, hogy Orosházán van egy csoport, akik tele vannak akarattal, kreativitással, ötlettel és ambícióval. Kívánom nekik, hogy legyenek továbbra is ilyen bátrak és sikeresek – emelte ki a polgármester.

Zalai Mihály, a Békés Vármegyei Önkormányzat elnöke kiemelte, hogy a Vármegyenap megszervezésével is igyekeznek összefogni ezeket a közösségeket és úgy tapasztalják, hogy évről évre egyre többen vannak. A legutóbbi, szeptember 2-án tartott rendezvényen nem kevesebb, mint 92 kézműves és kistermelő vett részt.

– Én csak üdvözölni tudom, hogy a gazdakör, mint szakmai szervezet ezt összefogja. Fontos, hogy eljusson a hírük másokhoz, hiszen ebben óriási fantázia van. Székelyföldön is például 2000 család él csak kürtöskalács készítésből. Ezen a téren tehát óriási lehetőség előtt állunk, sok családnak jelenthet megélhetést, hogyha helyben megtermelt élelmiszert feldolgozva rövid ellátási láncon keresztül értékesít – hangsúlyozta.

A köszöntéseket követően már tényleg nem maradt más hátra, mint a tagozat megalakulásának bejelentése, ami 38 fővel indul útjára. Elnöke, Vincze Attila mutatta be az elnökséget (dr. Székely Nóra Klára, dr. Katona Orsolya, Havancsák Edina és Bereznyai Tamás), valamint ismertette terveiket a jövőt illetően. Ezután szakmai előadások következtek, melynek során részletesen is bemutatták a tagozat feladatait és tevékenységét. Zalai Mihály a Vármegyenap eredményeit ismertette, a Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi osztályának vezetője, dr. Nagy Erzsébet pedig kistermelői helyes termékek megjelölését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.