- hirdetés -

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén év végén is visszatekintünk egy kicsit és felidézzük, mi történt városunkban, mi mindenről írtunk az OrosCafén, júniusban.

Szerkesztőségünk munkatársai a nyár első hónapjában sem tétlenkedtek, 291 írást tartalmaz az OrosCafé archívuma júniusból. Most ezek közül válogatunk, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Mindjárt a hónap első napján közzé tettük, hogy elindultak az üzletekben a kötelező akciók.

Húsz különböző termékcsoportban indult el az élelmiszerek kötelező akciózása június 1-jén. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az intézkedés azokat az élelmiszerláncokat érinti, amelyek bevétele meghaladja az egy milliárd forintot.

Tej, tejföl, sajt, kenyér, péksütemények, száraztészta, rizs, friss gyümölcs és zöldség. Néhány azok közül a termékkategóriák közül, melyeket érint az új rendelkezés, ezeken belül kell az üzleteknek egy-egy terméket kiválasztaniuk. Az árut egy héten keresztül kell az akciózást megelőző harminc napban előforduló legalacsonyabb árnál 10 százalékkal olcsóbban adni a vásárlóknak.

Június negyedikén a magyar történelem legsúlyosabb tehertételére a Trianoni békediktátumra emlékeztünk.

Kitörölhetetlen dátumként vonult be a magyar történelembe 1920. június 4. dátuma. 103 évvel ezelőtt írta alá Magyarország Trianon kastélyában az I. világháborút lezáró békét. A Nemzeti Összetartozás Napján országszerte megemlékezésekkel idézik fel az évfordulót.

Ismét a Vadvirág Esély Klub fogyatékkal élő fiataljai szolgáltak fel a Caffé Semprében.

Büszkék magukra és élvezik az önkéntes munkát a Vadvirág Esély Klub fogyatékkal élő fiataljai. Tíz fő vállalkozott arra, hogy a nyári időszakban köténykét ölt, és a Caffé Semprében várja a vendégek kívánságait. Egyforma ruhában, őszinte lelkesedéssel és nagy mosollyal az arcukon várják a vendégeket a vadvirágosok…

Hagyomány és egy kihagyhatatlan lépcsőfok a legnagyobb nyári munka, az aratás megkezdése előtt megtartott gépszemle. Idén sem maradt ki.

Néhány hét és itt az aratás, a legnagyobb nyári mezőgazdasági munka ideje. Az Orosháza és Térsége Gazdakör az elmúlt évekhez hasonlóan idén is gépszemlére invitálta tagjait. Három helyszínen sorakoztatták fel tulajdonosaik az aratásban résztvevő gépeiket, kombájnokat, traktorokat, bálázókat, pótkocsikat, melyeket Csongrádi Pál tűzvédelmi szakértő vizsgált át. Ellenőrizte a tűzoltó berendezések, felszerelések meglétét, a tűzoltó készülékek töltöttségét, műszaki felülvizsgálatuk érvényességét. Mint elmondta, a legfőbb célja az évről-évre megtartott szemlének, a tűzesetek megelőzése…

Amire a Spartacus birkózói már nagyon vártak, véget ért a hontalanság és ez év június elején hivatalosan is átadták az elkészült új birkózócsarnokot.

Illusztris vendégek jelenlétében, ünnepélyes keretek közt adták át az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK), Dr. Sándor Lászlóról elnevezett csarnokát a sportolóknak. Az ünnepségen jelen volt többek közt Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke, Bácsi Péter világbajnok, az MBSZ szakmai igazgatója, Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Dávid Zoltán Orosháza polgármestere, Szél Attila, az Orosházi Spartacus elnöke, illetve a legendás birkózó családja, köztük a fia, Sándor László…

Tizenkettedikén arról adtunk hírt, hogy egy 89 éves néni eltűnt egy Szentesi úti házból. A hír felkavarta a város lakóit, akiknek szerencsére csak rövid ideig kellett izgulniuk. A mezőőrök megtalálták.

Délelőtt futótűzként terjedt a Facebookon, hogy egy Szentesi úti házból eltűnt egy nyolcvankilenc éves néni. Aki tudta, osztotta a hírt Orosházán és reménykedett, hogy boldog véget ér a történet. Mint megtudtuk, az idős néni Gerendáson lakott, de már annyira leromlott az állapota, hogy a családja – vele megbeszélve – magához vette és tavaly beköltöztette a Szentesi úti házba. A mentálisan nem teljesen egészséges néni folyamatosan vágyott vissza a falujába, míg reggel megtalálta a bejárati ajtó kulcsát és azt kinyitva útnak indult. A család csak kicsivel később jött rá, hogy mi is történt.

Ebben az évben újra megrendezték az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyt. Ezúttal egy kicsit másként.

A tizenöt év alatt hagyománnyá nemesedett Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyt (HÍV) ezúttal a megszokott tél végi, tavasz eleji időponttól eltérően nyáron, nevezetesen szombaton rendezték meg. A programkínálat is eltért kissé a megszokottól.

A HÍV rendszeres látogatói hiába keresték a megszokott kolbászgyúró verseny helyszínét. Ezt a nyári időpontra való tekintettel ezúttal kivették a programból a szervezők. Brlázs Róbert gazdaköri elnök kérdésünkre elmondta, hogy a jövőben a HÍV időpontját és a kolbászgyúró versenyt tekintve is vissza kívánnak térni az eddig megszokotthoz. Reményét fejezte ki, hogy a Kossuth szobortól az Árpád-kertig tartó kiállítás és vásár némileg kárpótolja a látogatókat a kolbászgyúrás elmaradásáért…

Elballagtak az általános iskolák végzősei is. Júniusban több ballagásról is képes beszámolóval jelentkeztünk.

Június 19-i írásunkból kiderült, hogy orosházi siker született a Versünnep Alapítvány által szervezett országos szavalóversenyen.

A hétvégén rendezték a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában a Versünnep 2023 országos döntőjét. Békés vármegyét az alsó tagozatosok korcsoportjában Tóth-Gáspár Boróka, míg a felnőttek mezőnyében Csányi József képviselte.

Idén a Petőfi 200 évforduló jegyében rendeztek országos seregszemlét. A hétvégi Budapesti döntőt szerte az országban regionális versmondó versenyek előzték meg, ahonnan a legszínvonalasabbnak ítélt produkciókat, illetve előadóikat hívták meg az operettszínházban rendezett döntőre. A magas színvonalú versenyen 56 produkciót hallgatott meg a Kolti Helga színművész, Csomor Csilla színművész, Rékasi Károly színművész és Neumann Balázs zongoraművész, zeneszerző alkotta zsűri…

A Rally Cross Európa-bajnokság norvégiai versenyén megszerezte első idei dobogós helyezését az orosházi Kárai Tamás.

A Rally-Cross Európa-bajnokság norvégiai versenyén megszerezte első idei dobogós helyezését a kiváló orosházi versenyző, Kárai Tamás. A norvégiai Hellben rendkívül erős mezőny gyűlt össze a múlt hét végén. Kisebb nagyobb technikai problémák ugyan akadtak az orosházi pilóta Audi 1-esén, de a döntős szereplést így is sikerült kivívniuk. Mint Tamás elmondta, az autóval eljutottak addig, hogy már elégedett lehet vele…

A hónap utolsó napjaiban a határban is jártunk, hisz megkezdődött az aratás, amely minden évben kiemelt jelentőséggel bír.

Kezdetét vette a legnagyobb nyári mezőgazdasági munka, a betakarítás. Az őszi vetésű gabonák közül mint mindig, most is az árpa táblákba álltak be elsőként a kombájnok. Az Orosfarm Zrt. idén nem vetett sok árpát, de ami van, az a jó körülményeknek és a hozzáértésnek köszönhetően viszonylag jó termést hozott. Dominkó Norbert ügyvezető elmondta, hogy a tavalyi, extrém aszályt hozó év termését nem nehéz felülmúlni…

A hónap végére nem csak a gabona, hanem a nyár sláger gyümölcse, a dinnye is beérett. Egyszerre berobbant a dinnyeszezon.

Hosszúkás, gömbölyű, pirosbélű, sárgabélű, csíkos héjú, zöld héjú, fekete, magos, mag nélküli – mindegy, csak finom dinnye legyen. Július első hetében már nagyobb mennyiségben érkezik a boltokba, piacokra a kiváló minőségű magyar dinnye. A hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi. Ezt erősítette meg az egyik legismertebb orosházi termelő, Pleskonics László is, aki 2014 óta termeszt dinnyét városunkban…

Természetesen a felsoroltaknál sokkal több minden történt 2023 júniusában. Nem úsztuk meg balesetek, tűzesetek és más kék hírek nélkül sem. Ha az OrosCafé oldalának aljára görgetnek, megtalálják archívumunkat és kiválasztják a júniust, akkor még sok érdekeset olvashatnak. Kellemes böngészést kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.