- hirdetés -

A Rally-Cross Európa-bajnokság norvégiai versenyén megszerezte első idei dobogós helyezését a kiváló orosházi versenyző, Kárai Tamás.

A norvégiai Hellben rendkívül erős mezőny gyűlt össze a múlt hét végén. Kisebb nagyobb technikai problémák ugyan akadtak az orosházi pilóta Audi 1-esén, de a döntős szereplést így is sikerült kivívniuk. Mint Tamás elmondta, az autóval eljutottak addig, hogy már elégedett lehet vele.

– Mind motorikusan, mind a rajtot és egyéb beállításokat figyelembe véve, már felveszi az autó a versenyt az élmezőny gépeivel, sőt azt hiszem, a motorerőt tekintve benn vagyunk az első háromban. A köridőket tekintve is ott vagyunk az élbolyban. Most Norvégiában a kuplungtárcsa fogyott el, illetve féktárcsákat kellett cserélni, de komolyabb gondunk a kvalifikáció alatt nem volt. Be sikerült kerülni a döntőbe – meséli az élményeket Tamás

Tamás és az Audi „repülő üzemmódban” Hell-ben (Fotó: Kárai Motorsport)

Az orosházi versenyző a harmadik sorból startolhatott. Jó rajtot vett és volt is egy kis szerencséje, hisz az elején kialakult egy kis adok-kapok és két versenyző már az elején kiszállt a döntőből. Tamás ki tudta kerülni a kiforgatott autót és még egy szép előzést is bemutatott és máris a második helyen találta magát. Ezután azonban a svéd Európa-bajnok, Anton Marklund személyében kemény üldözőt kapott.

– Ilyenkor nem hátra felé figyelek, mert az csak rosszabb időket eredményez. Most is igyekeztem pontosan vezetni, zárni az íveket. Kis gondot okozott, hogy a kipufogó elrepedt és a füst elkezdett bejönni a fülkébe. Marklundot sikerült sokáig magam mögött tartani, de aztán elővette minden rutinját. Az egyik kanyar előtti féktávon finoman megpöccintette hátulról az autómat. Nem nagyon, csak annyira, hogy el kellett emelnem a lábamat a gázról és a kisodródás miatt ellenkormányoznom kellett. Ebben a manőverben kisodródtam egy kicsit és a belső íven keletkezett egy autónyi helyre azonnal betette a kocsiját. Utána bármit próbáltam, már nem tudtam visszaelőzni, de a harmadik helynek is örülök – emlékszik vissza Tamás.

Idén először sikerült felállni az orosházi pilótának az Európa-bajnoki dobogóra (Fotó: Kárai Motorsport)

Az orosházi pilótára és a csapatára a jövő héten ismét kemény erőpróba vár. A svédországi Höljesbe utaznak, ahol a norvégiainál is népesebb mezőny várható, ráadásul – mint Tomi elmondta – ezek a svéd meg norvég pilóták ezen a pályán nőttek fel. Minden esetre a Kárai Motorsport csapata bízik a sikerben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.