- hirdetés -

Hosszúkás, gömbölyű, pirosbélű, sárgabélű, csíkos héjú, zöld héjú, fekete, magos, mag nélküli – mindegy, csak finom dinnye legyen. Július első hetében már nagyobb mennyiségben érkezik a boltokba, piacokra a kiváló minőségű magyar dinnye.

A hazai klíma kifejezetten előnyös a dinnyetermesztésnek annak ellenére, hogy a termelés északi határán fekszünk. A nappali és az éjszakai hőmérséklet-ingadozások miatt a termés sav-cukor tartalma kiegyenlített, a kialakult íz- és aromaanyagoknak köszönhetően a hazai termesztésű dinnyék sokkal ízletesebbek, mint a déli országok édes, de savszegény dinnyéi. Ezt erősítette meg az egyik legismertebb orosházi termelő, Pleskonics László is, aki 2014 óta termeszt dinnyét városunkban.

– Hogy lesz valakiből dinnyetermesztő?

– Nagyszüleim és szüleim kezdték ezt a foglalkozást ’80-ban Medgyesegyházán, ezt vittem tovább. Kilenc éve béreltünk a feleségemmel egy kis földterületet és ezen működik a családi gazdaság, amelynek fő növénye a dinnye – sárga is, görög is – de foglalkozunk paprikával, palántaneveléssel, meg még néhány dologgal.

A családi gazdaságban a legkisebbeknek is jut feladat (Fotó: Horváth Bence)

– Milyen dinnyéitek vannak?

– Tizenkétféle dinnye közül lehet nálunk válogatni. Az extra koraival kezdődik a szezon, amely itt a nagy fóliasátrakban nő, aztán van szabadföldi, ami július tizedike táján kerül majd a piacra, van közte amelyik július végére érik be és most újdonságként egy egészen késői fajtából is ültettünk, ami csak szeptemberre érik be és persze vannak még a sárgadinnyék.

– Milyen volt az idő, milyen lesz az idei szabadföldi dinnye?

– Az időjárás most kedvezett a dinnyének. Volt egy-két hidegebb éjszaka, de ezt a mostani időt szereti a dinnye. Úgy látom, hogy minőségre és mennyiségre is kifogástalan lesz a termés.

– Mindig fontos kérdés az ár. A jelenlegi 550-600 forintról mennyire mehet le, ha bejön a sok és jó minőségű szabadföldi termés?

– Azt hiszem, hogy a 300-350 forint meg fogja állítani, a sárga pedig be fog állni 500 körül. Ez nyilván a piacra vonatkozik, a kamion tételes felvásárlási árakról nem tudok nyilatkozni.

– Hogyan lehet megállapítani, melyik dinnye a jó?

– Én főképp színre szoktam. Meg is kopogtatom és ha a kopogás átreng a dinnyén, akkor az nagy valószínűséggel jó. Persze még ennyi év után is van, hogy engem is becsap. Szerencsére a lékelős világnak vége van, de jobb is a vágás. Lehet venni felet, negyedet és azon látszik, hogy milyen. Én napi szinten fogyasztom és igazából nem tudom megunni, de a család sem.

A dinnyét az egész család szerei és napi szinten fogyasztja is (Fotó: Horváth Bence)

A görögdinnyét általában lehűtjük és a héjából fogyasztjuk. Vannak azonban nagyon finom dinnyéből készült ételek is. Befejezésül álljon itt a sok közül két olyan recept, amelyet érdemes megkóstolni.

Görögdinnyés gazpacho: A frissítő és hideg, fűszeres paradicsomlevest, a gazpachót izgalmasabbá tehetjük, ha görögdinnyét is turmixolunk hozzá. A végeredmény nem édes gyümölcsleves, hanem egy izgalmas, fűszeres kombináció, amely biztosan lehűt a forróságban, ráadásul néhány perc alatt készen van. 

Görögdinnye fetasajttal: Ennél egyszerűbben nem tudunk ízeket kombinálni, csak össze kell kevernünk a felkockázott, hűs dinnyét feta sajttal, ízlés szerint lilahagymát tenni a tetejére, és máris kész a tökéletes nyári saláta. Egy kis felaprított uborkával (ehhez pici só, bors citromlé, olivaolaj), néhány menta levélkével még csavarhatunk egyet az ízvilágon. Igazi nyári finomság.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.