- hirdetés -

Illusztris vendégek jelenlétében, ünnepélyes keretek közt adták át péntek délelőtt az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK), Dr. Sándor Lászlóról elnevezett csarnokát a sportolóknak.

Az ünnepségen jelen volt többek közt Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke, Bácsi Péter világbajnok, az MBSZ szakmai igazgatója, Erdős Norbert országgyűlési képviselő, Dávid Zoltán Orosháza polgármestere, Szél Attila, az Orosházi Spartacus elnöke, illetve a legendás birkózó családja, köztük a fia, Sándor László.

Elsőként Dávid Zoltán köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik Orosháza új létesítményének elkészültében szerepet vállaltak.

– Egy álom vált valóra Azt ünnepeljük, hogy elkészült Orosháza új, önálló birkózócsarnoka. Szükség volt már erre a létesítményre annak érdekében, hogy a város birkózása a hazai élvonalban maradhasson. Sportolóink megérdemelték ezt a csarnokot. Lelkesedésből, kemény munkából és tehetségből eddig sem volt hiány, de most mellé tudtuk tenni a korszerű körülményeket is – hangsúlyozta a városvezető.

Németh Szilárd emlékeztetett arra, hogy a kormány 2015 óta nyolcmilliárd forinttal támogatta a szövetség infrastruktúra fejlesztését.

Németh Szilárd méltatta beszédében a 100 éves orosházi birkózást is (Fotó: Horváth Bence)

– Ebből tíz új csarnokot építettünk és huszonnyolc csarnokot újítottunk fel teljesen. Most van tervezési fázisban további négy új létesítményünk. Ezek segítségével elérhetjük, hogy sok gyerek fogja a sportot választani és lesz belőlük akár olimpiai bajnok is, de ha nem, akkor edzett, egészséges lelkű és testű, becsületes felnőtt. Ennek okán is nagy örömmel jöttem Orosházára, ahová egyébként mindig szívesen jövök, hisz itt van a magyar birkózás egyik jelentős fellegvára és utánpótlás bázisa, ahonnan évről évre jönnek az akadémiára is a tehetséges fiatalok – tette hozzá az elnök.

Németh Szilárd után Szél Attila lépett a pulpitushoz. Köszöntőjében szólt az ötlet felmerülésétől a megvalósulásig eltelt hat esztendőről. Az orosházi birkózás háború utáni indulásáról, amikor az első edző, Fehér László szappanfőző mester odaállt a sportolók elé az üres teremben és elmondta az azóta szállóigévé vált mondatát, miszerint: „Szappan van, víz lesz, lavórt pedig majd hozunk.” Ezzel szembeállítva mutatta be a most elkészült, minden igényt kielégítő, modern csarnokot. Köszönetét fejezte ki Magyarország kormányának, hogy a sportot stratégiai ágazatként kezeli és sokat tesz érte, a szövetségnek, személy szerint Németh Szilárdnak, aki Erdős Norbert képviselővel együtt sokat tett az új csarnok megvalósításáért, valamint Orosháza önkormányzatának. Megköszönte a birkózó elődöknek, akik az orosházi birkózásnak hírnevet szereztek az elmúlt száz évben.

Szél Attila, Dávid Zoltán, Németh Szilárd és Erdős Norbert vágta át a szalagot (Fotó: Horváth Bence)

Erdős Norbert országgyűlési képviselő a számok tükrében elevenítette fel a csarnok építésének éveit.

– Meggyőződésem, hogy az erre fordított összesen 419 millió forint minden fillérje a lehető legjobb helyre került az új csarnokban – hangsúlyozta. A képviselő méltatta a csarnok energia ellátását, kialakítását, melynek során nem csak a sportolókra gondoltak a tervezők és reményét fejezte ki, hogy ennek a csodás létesítménynek köszönhetően több gyereket sikerül majd megszólítani és a sportnak megnyerni.

A vendégek egy bemutató edzést is megtekintettek (Fotó: Horváth Bence)

A köszöntő beszédek és a nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása után Iványi László atya áldotta meg az épületet és használóit. Ezt követően a résztvevők és a vendégek, Szél Attila klubelnök vezetésével megtekintették a csarnokot, sőt egy bemutató edzést is megnéztek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.