- hirdetés -

Büszkék magukra és élvezik az önkéntes munkát a Vadvirág Esély Klub fogyatékkal élő fiataljai. Tíz fő vállalkozott arra, hogy a nyári időszakban köténykét ölt, és a Caffé Semprében várja a vendégek kívánságait.

Egyforma ruhában, őszinte lelkesedéssel és nagy mosollyal az arcukon várják a vendégeket a vadvirágosok. Csiszár Béla, a Caffé Sempre tulajdonosa örül, hogy a fogyatékkal élő fiatalok egy kis színt és vidámságot visznek a kávézóba.

– Visszatérő hagyomány ez már a kávézónk életében, bár sajnos a Covid miatt volt egy nagyobb szünet, idén viszont ismét nagy örömmel tettünk eleget a klubosok kérésének. Ezek a fiatalok nagyon kedvesek, nagyon közvetlenek, és szerintem sokkal többre hivatottak, mint azt elsőre gondolnák róluk az emberek.

Fotó: OrosCafé

Patai Klárika először bújt bele az egyenruhába, azt mondja, nagyon tetszik neki a pincér szakma.

– Nagyon, de nagyon király. Hétfőn próbáltam ki először a felszolgálást. Mindig ugyanaz a dolgom, először kimegyek a vendéghez, megkérdezem, mit kér, aztán megjegyzem fejben a rendelést, és odamegyek Bélához, aki elkészíti az italt. Fontos a jó memória, mert mindent fejben kell tartani. A klubban már előre begyakoroltuk, hogyan kell illendően megszólítani a vendégeket, és azt is, hogy miután letettük az italt az asztalra, mondjuk nekik, hogy „fogyasszák egészséggel”. Nagyon szeretem ezt csinálni! Meglepődtem, mert szerintem egyáltalán nem fárasztó ez a munka. Örömmel jöttem ma is.

Fotó: OrosCafé

Orosházán 2015 óta él a Kávéházi Önkéntes Felszolgáló Program, az alapötletet a pécsi Fogd a kezem! Alapítvány adta.

– Nagy sikere volt a városban ennek a programnak már a korábbi években is, ezért is szerettük volna mindenképp újraindítani. Elsődleges célunk, hogy érzékenyítsük a társadalmat a fogyatékkal élők iránt – fogalmazott Olasz Mónika, az Egységes Szociális Központ szakmai igazgatóhelyettese. – Úgy véljük, sikeres ez az integráció. A fiatalok lelkesek, és nagyon büszkék arra, hogy megtanulták a kiszolgálás és a vendégekkel való bánásmód legfontosabb szabályait, boldogok, hogy elvégezhetik ezt a feladatot. Azért vannak itt, mert szeretnének minél több emberrel megismerkedni, szeretnék megismertetni magukat az orosháziakkal, és amit még többen, többször hangsúlyoztak, hogy büszkék legyenek rájuk a szüleik.

Fotó: OrosCafé

Ezen a héten és a jövő héten mindennap 10-től 12-ig, valamint 13-tól 15 óráig találkozhatunk a vadvirágosokkal a Caffé Semprében. A tervek szerint az ezt követő időszakban kéthetente várják majd a fogyatékkal élő fiatalok a finom italokra és kellemes közegre vágyókat a kávézóban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.