- hirdetés -

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén év végén is visszatekintünk egy kicsit és felidézzük, mi történt városunkban, mi mindenről írtunk az OrosCafén, például februárban.

Idén februárban 243 írás jelent meg az OrosCafén. Indításként idézzünk fel két írást, a kultúra és a motorsport területéről. Bojtor Zalán cikkéből értesülhetünk arról, hogy a Kossuth iskola igazgatója és a Kodály Zoltán Gyermekkórus vezetője, Pörneki Attila szép elismerést kapott.

Pörneki Attila 25 éve dolgozik kórusvezetőként a kulturális hagyományaink megőrzéséért, zenével való kapcsolata pedig egészen gyermekkoráig nyúlik vissza. Munkásságát nemrég Petőfi Emlékéremmel ismerték el…

Orosházi autós sikerről adhattunk hírt mindjárt a hónap elején. A Pásztor András vezette Körös Autó csapat újabb szép sikert ért el.

Szokatlan időpontban, január végén rendezték a General Tire Trophy (GTT) terepralli versenysorozat első idei megmérettetését, Erdélyben, a Hargitán. A startnál természetesen ott volt az orosházi Pásztor András nevével fémjelzett, rutinos Körösautó csapat is.

Talán a szokatlan időpont, talán a következő, marokkói megmérettetésre készülés miatt, GTT szinten kevés, mindössze huszonnyolc csapat várta a kezdést a tusnádfürdői bázison, a rajtnál…

Huszárik Dóri írásából arról értesülhettünk, hogy egy orosházi kisfiú nyert a Bonduelle rajzpályázatán.

A zöldségek világnapja alkalmából hirdetett rajzpályázatot a Bonduelle békéscsabai gyára. A fődíjat az orosházi Bajcsy utcai óvoda egyik kisgyermeke nyerte el, míg csoporttársa különdíjban részesült. A nyereményeknek köszönhetően egy kirándulás vár majd a gyerekekre. Óvodásoknak és iskolásoknak hirdetett rajzpályázatot a békéscsabai Bonduelle üzeme a zöldségek világnapja alkalmából. A gyerekek feladata az volt, rajzolják le, szerintük hogyan néz ki egy álom ebéd egy álom menzán, amely zöldséges ételekből áll…

Stafétánkat februárban Busa Péter vitte tovább. Vele kapcsolatban is egy érdekes és tanulságos élettörténettel ismerkedhettünk meg.

Újra indított „Staféta” című sorozatunk főszereplői közismert, esetleg érdekes foglalkozású orosháziak, akikről írásos portrét igyekszünk készíteni. Dr. Alzubi Ali, sebész, onkológus, háziorvos, Busa Péternek, a Pet-Bau Kft. vezetőjének adta át a stafétát…

A politikai élet felett sem múlt el nyomtalanul 2023 februárja. Új politikai szervezet alakult városunkban.

A mai napon létrejött az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) Orosházi Szervezete. A megalakulás kapcsán Erdős Norbert, Orosháza és térsége országgyűlési képviselője kiemelte, a cél a választókerület azon fiataljait összefogni, akik kifejezetten politikával akarnak foglalkozni a jövőben. 

Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, az IKSZ elnöke elmondta, örül, hogy Dél-Békésben, Orosházán is létrejött a csoport, mert olyan fiatalokkal találkozhatott, akik hajlandók többet vállalni, tenni a fiatalokért, a közösségükért, a környezetükben élőkért.

A február évről évre a járványok időszaka is. Megkérdeztük Ali doktort, van-e járvány Orosházán.

Patakfalvi Ádám arról tudósított, hogy új, korszerű világító berendezéseket kapott az Eötvös csarnok.

Új lámpákat szereltek fel az Eötvös csarnokban. A fejlesztésnek köszönhetően jelentősen csökkent a terem energiafelhasználása, ezáltal komoly összegeket spórol meg az intézmény, illetve a bérlők is. A beruházás első üteme az OrosTherm Kft. jóvoltából valósulhatott meg.

A február a bálok, a farsang ideje is. Immár tizedik alkalommal rendezték meg a jótékonysági kézilabda bált, melyről sok sok képpel is tudósítottunk.

Több mint négyszázan vettek részt a X. Jótékonysági Kézilabda Bálon, ahol a szokásoknak megfelelően életműdíjat is átadtak, illetve a kiemelkedően teljesítő tehetségeket is jutalmazták.

Orosháza, HB, Kézilabda bál, Eötvös csarnok

Két év kihagyás után tért vissza a város egyik meghatározó eseménye, az Orosházi Női Kézilabda Club tizedik alkalommal szervezte meg a Jótékonysági Kézilabda Bált.

Orosházi klub lett az Év csapata Békés vármegyében. Természetesen erről is olvashattak nálunk.

Az Orosházi Női Kézilabda Club NB I/B-s csapata kapta a legtöbb szavazatot.

A BEOL.hu szavazást hirdetett, amelyben több kategóriában lehetett szavazni. Az év legjobb női csapata címért két orosházi klub is versenyzett: az ASE Orosháza Extraligában szereplő asztalitenisz gárdája, valamint az orosházi női kézilabdázók.

Végül több mint nyolcszáz szavazattal az NB I/B-s Oxxo Energy Orosháza kapta a legtöbb szavazatot az olvasóktól.

Évről évre visszatérő kulturális esemény a Justh Zsigmond Városi Könyvtár szavalóversenye, melyet az intézmény névadója születésnapja környékén rendeznek.

2001 óta hagyomány a könyvtárban, hogy névadójuk születésének évfordulóján szavalóversennyel tisztelegnek emléke előtt. A 22. versenyre (egy alkalom a covid járvány miatt kimaradt) két megye hat településéről, Békéscsabáról, Tótkomlósról, Szeghalomról, Szentesről, Gyuláról és Orosházáról huszonnégy középiskolás diák érkezett, akik két korcsoportban mutathatták be tudásukat…

Idén nem váratott sokat magára az első kiugró lovas siker, mely ezúttal Svájcban született.

A svájci St. Moritzban, 1907-óta minden évben nagy sport,- és társasági esemény a White Turf elnevezésű háromhetes lovas versenysorozat, melynek különlegessége, hogy a versenyeket a befagyott St. Moritz-tó jegén futják. Idén magyar, illetve orosházi résztvevői is voltak a patinás és világhírű eseménynek. A több, mint száz éves hagyományokkal rendelkező versenyre minden évben, a világ minden tájáról érkeznek a nézők. Ez a verseny nyitja minden évben a világ versenyszezonját. A szervezők ebben az évben elhatározták, hogy magyar versenyző meghívásával is színesítik a White Turf pónis programját. Meghívót kapott a 2022-es Magyar Póni Championátus abszolút győztese, az orosházi Hajdu Fanni és Nárcisz nevű lova is. A kiváló, fiatal orosházi lovassal és édesapjával a hazaérkezésük után beszélgettünk az élményekről.

Örömteli eseményről tudósíthattunk, ezúttal is a sport, közelebbről a birkózás világából. Elkészült az orosházi birkózók új csarnoka, melyet a sportolók birtokba is vettek.

Végre birtokba vehették a Spartacus birkózói az új csarnokot. Az első edzés után szülői értekezletet is tartottak az egyesület vezetői.

Kedd délután harminc birkózó palánta részvételével és Szénási Viktor edző vezetésével zajlott az első igazi edzés, ahol az új birkózó csarnok elkezdte betölteni azt a szerepet, melyet neki szántak…

Komoly sikert értek el a Táncsics diákjai a megyei kémia versenyen. Bojtor Zalán számolt be róla.

Orosháza, DJ, kémia verseny, Táncsics Mihály Gimnázium

A nagy hagyományokkal rendelkező Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny második, megyei fordulóját rendezték csütörtökön a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A helyszínt biztosító intézményt három 9. és két 10. osztályos tanulója képviselte…

Ebben a hónapban is folytatódtak régi és új sorozataink, a Staféta, a Hét sportolója és a Régi csibészek is. Ez utóbbi februári sztárja Gógán Norbert volt.

Élete a zene. Diszkós, ceremóniamester. Ha jobb buli van a környéken, akkor ott szerepel a neve a plakátokon. Legutóbb a jótékonysági kézilabda bálon volt hangulatfelelős. Régi csibészek sorozatunkban Gógán Norbert mesél a gyermekévekről…

A hónap végén vehették át diplomájukat a Kodolányi János Egyetem végzősei. Ezen az eseményen is ott voltunk.

Ünnepi alkalom helyszíne volt február 25-én a Kodolányi János Egyetem. Ekkor vehették kézbe diplomájukat büszke családtagjaik pillantásaitól kísérve az intézmény sikeres államvizsgát tett hallgatói…

Komoly jubileumot ünnepelt február végén az orosháziak méhész egyesülete.

Az egyesület február 23-án ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját, ezért egy kis ünnepség keretében is szerettek volna megemlékezni a régi időkről, az egyesület ősi tagjairól, akik ezt annak idején 1913-ban elindították. Ezért február 26-án Thék Endre utcai székházukba hívták össze és vendégelték meg az egyesület tagjait és a méhészkedéshez kötődő orosháziakat…

Természetesen a felsoroltaknál sokkal több minden történt 2023 februárjában. Nem úsztuk meg balesetek, tűzeset és más kék hírek nélkül sem. Ha az OrosCafé oldalának aljára görgetnek, megtalálják archívumunkat és kiválasztják a februárt, akkor még sok érdekeset olvashatnak. Kellemes böngészést kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.