- hirdetés -

Alapításának 110. évfordulóját ünnepelte február 26-án, Thék Endre utcai székházában az Orosháza Város és Körzete Méhész Egyesület. A rendezvény keretében az előadások, történeti áttekintések és beszélgetés mellett egy ezüsthársfa csemetét is elültettek.

Az egyesület február 23-án ünnepelte fennállásának 110. évfordulóját, ezért egy kis ünnepség keretében is szerettek volna megemlékezni a régi időkről, az egyesület ősi tagjairól, akik ezt annak idején 1913-ban elindították. Ezért február 26-án Thék Endre utcai székházukba hívták össze és vendégelték meg az egyesület tagjait és a méhészkedéshez kötődő orosháziakat. Az épületben sétálva három különleges tablóval is szembetalálhatták magukat az érdeklődők: az egyik az alapításkori, 1913-as csoportot ábrázolja, a másik az egyesület 2013-as felállását, ami az akkori 100. évforduló alkalmából készült, míg a harmadik tavaly, 2022-ben.

Az esemény zeneszóval vette kezdetét Takács Janka révén, majd a rendezvény vendégeit köszöntötte Jakóné Varga Erika, az egyesület titkára. Az egyesület korábbi elnökei és titkárai közül is sokan elfogadták a meghívást, de Orosházára érkezett a gyulai egyesület elnöke és a 2022-es országos mézkirálynő, Mohácsi Klaudia is.

– Nagyon megtisztelő, hogy itt állhatok Önök előtt ezen az örömteli eseményen, büszke vagyok arra, hogy ilyen összetartó egyesület működik Orosházán. A méhészet önmagában szerintem egy magányos szakma, viszont a kapcsolattartás egymással nagyon fontos és sokszor segített bennünket a nehezebb időszakban – hangsúlyozta.

Ezt követően Csizmadia Zsófi, az elmúlt év diák mézkirálynője és udvarhölgyei Okulásul egy kis történelem címmel nyújtottak a vendégeknek egy rövid történelmi áttekintést a mézről, majd az egyesület elnöke, Rajki József ismertette immár 110 évre visszanyúló történelmüket, egészen az 1910-es évekig visszakanyarodva az időben. Mint mondta, a kerek évforduló alkalmat nyújt arra, hogy felidézzék az elmúlt 110 év eseményeit, történelmüket, visszapillantva arra az útra, melyet az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület idáig megtett.

Visszatekintése során kiemelte elődei, Bozó Ferenc, Szluka Csaba, Berke Zsolt és Muszka Kálmán munkáját, valamint az olyan hagyományos események elindulását, mint a diák mézkirálynő választás és a Viharsarki Mézesnap.
– Jelenlegi célunk az egyesületi tagság összetartása, a méhészi tevékenység segítése és egyesületi székházunk szépítése, régi méhészeti eszközökkel való díszítése. Ápolva a hagyományokat, elődeink munkája előtt is tisztelegve. Kívánom, hogy mindenkinek nehézség álljon a kaptárjába – tette hozzá.

A rendezvény során indult el emellett a 110. évi beszélgetések sorozat, melynek első részében Halustyik László mesélt az egyesülettel és a méhészettel való kapcsolatáról. Neki és Molnár Józsefnek is ajándékkal köszönték meg az évtizedek óta tartó munkát, bízva abban, hogy még sokáig segíthetik tapasztalatukkal és bölcs meglátásaikkal a többieket. A közös ünneplés előtt még az alapítók előtt tisztelegve, de a jövőben is bízva egy faültetésé volt a főszerep. A választás egy ezüsthársfa csemetére esett, hiszen a hársméz Magyarország egyik legismertebb és igen kedvelt mézfajtájának számít.

A rendezvényen részt vett Dávid Zoltán polgármester is.
– Az egyesület 110 éves fennállásának méltó ünnepén mi mást is lehetne hangsúlyozni, mint hogy a kiváló minőségű magyar méz Európában is elismert, a méhészek nagy szakértelmet és odafigyelést igénylő munkáját pedig megbecsülés övezi. A méhészet szerepe a vidékfejlesztésben és az ökológiai egyensúly megtartásában vitathatatlan. Külön öröm, hogy Orosházán már több, mint 100 év óta egyesületi formában működnek méhészeink és még régebbi múltra tekint vissza maga a méztermelés településünkön. Eredményes szezont kívánok a Rajki József vezette egyesület tagjainak és minden méhésznek, nehézség álljon a kaptárjaikba! Arra pedig jó szívvel buzdítok mindenkit, hogy fogyassza a minőségi orosházi mézet, segítve ezzel a helyi méhészeket és szolgálva a saját egészségét – nyilatkozta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.