- hirdetés -

Névadója születésének évfordulója alkalmából immár 22. alkalommal rendezett szavalóversenyt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. A megmérettetésre két megyéből 24 középiskolás diák érkezett.

2001 óta hagyomány a könyvtárban, hogy névadójuk születésének évfordulóján szavalóversennyel tisztelegnek emléke előtt. A 22. versenyre (egy alkalom a covid járvány miatt kimaradt) két megye hat településéről, Békéscsabáról, Tótkomlósról, Szeghalomról, Szentesről, Gyuláról és Orosházáról huszonnégy középiskolás diák érkezett, akik két korcsoportban mutathatták be tudásukat.

Elsőként, hagyományosan a polgármester köszöntötte a résztvevőket (Fotó: Justh VK.)

Elsőként Orosháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket és felkészítőiket a XXII. Justh Zsigmond szavalóversenyen. A városvezető gratulált a résztvevőknek és kiemelte, mindegyikük nyertes, hisz verses kötetet vett a kezébe, tanult, és bárki így tesz, több lesz a versek által. Zárszóként azt kívánta, a versenyzők okozzanak szereplésükkel nehéz perceket a zsűrinek.

A fiatalabbak kategóriájában Samu Ádám szerezte meg az elsőséget (Fotó: Justh VK.)

A versenyzők szót fogadtak a polgármesternek és a 9-10. évfolyamosok és a 11-12. évfolyamosok kategóriájában is komoly fejtörést okoztak a háromtagú, B. Imre Julianna vezette zsűrinek. Minden diáknak két verssel kellet készülni és a kisebbek közt még az is előfordult, hogy két szavalónak elő kellett adnia a második versét is, hogy a holtverseny eldőlhessen. A zsűrielnök elégedetten értékelt a verseny végén:

– Hálásak lehetünk mindannyian, hogy részesei lehettünk ennek a versenynek. Nagyon szép, érett gondolatokat kaptunk. Az életkorukat meghazudtoló érettségről tettek tanúbizonyságot a versenyzők. Jól értelmezett verseket, jól hangsúlyozott, jól elmondott verseket kaptunk a résztvevőktől. Előfordult néhány hiba, baki, nehézség is, de ezekből is lehet tanulni. Összességében köszönetet kell mondanom a versenyzőknek a könyvtárban eltöltött nagyszerű délelőttért – foglalta össze B. Imre Julianna zsűrielnök.

A 11-12. évfolyamos kategória győztese és az egyik Józsa Mihály Emlékdíjas: Tóth Nikoletta (Fotó: Justh VK.)

Eredmények:

9-10. korcsoport 

1. Samu Ádám (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanár: Molnár Szilvia Nóra) 

2. Lengyel Viven (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanár: Molnár Szilvia Nóra) 

3. Magony Petra (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium, felkészítő tanár: Menyhárt Krisztina) 

11-12. korcsoport

1. Tóth Nikoletta (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanár: Molnár Szilvia Nóra) 

2. Muzsai Izabell (Péter András Gimnázium és Kollégium, Szeghalom, felkészítő tanár: Simonné Szabó Andrea)

3. Czuczi Levente (HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum, Szentes, felkészítő tanár: Madácsy Ágota) 

A másik Józsa Mihály Emlékdíjat Sinai Léna kapta a versenyzők szavazatai alapján (Fotó: Justh VK.)

A Justh Zsigmond Szavalóversenyeken rendszeresen megemlékeznek a szervezők a verseny egykori neves zsűrielnökéről, a kitűnő orosházi előadóművészről, a fiatalon elhunyt Józsa Mihályról is. A Józsa Mihály Emlékdíjat nem a zsűri ítéli oda. A versenyzők szavaznak és maguk közül választják ki azt, akinek a produkciója leginkább tetszett. Idén holtverseny alakult ki és a verseny történetében először két emlékdíjat adtak ki.

A versenyzők szavazatai alapján Józsa Mihály Emlékdíjat vehetett át, Sinai Léna (Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Gyula, felkészítő tanár: Lovas-Tóth Kata) és Tóth Nikoletta (Horváth Mihály Gimnázium, Szentes, felkészítő tanár: Molnár Szilvia Nóra)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.