- hirdetés -

Február van és ez a hónap minden évben elhozza a légúti megbetegedések, kisebb-nagyobb járványok időszakát. Lehet ez influenza, vagy akár covid is. Annak jártunk utána, mi most a helyzet ezekkel városunkban.

A hetes számú háziorvosi körzetben, dr. Alzubi Ali rendelőjében nagy a forgalom. A háziorvos elmondta, hogy az elmúlt hetekben egyre többen keresik fel felső légúti panaszokkal.

– Jelenleg országosan Békés vármegyében terjed leginkább az influenza. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján országosan 211400 beteg fordult orvoshoz, légúti fertőzés tüneteivel. Ebből mintegy 30000 influenza szerű megbetegedést diagnosztizáltak. Járványról egyelőre még nem beszélhetünk, de az influenzás megbetegedések száma folyamatosan emelkedik. A leginkább érintett korosztály, a gyermekeké – tájékoztatott dr. Alzubi Ali.

Még nincs járvány, de a megbetegedések száma folyamatosan emelkedik (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk három, egymáshoz sokban hasonló tünetekkel rendelkező betegséget kell megkülönböztetnünk, a náthát, az influenzát és a covidot. Pontosan meghatározni csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet, adott esetben melyikről van szó, de vannak árulkodó jelek. A tünetek közül vannak közösek mindhárom esetben. A torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, izomfájdalom és az általános gyengeség. Ha már kialakul egy lázas állapot is, akkor már nem beszélhetünk nátháról. Ha a láz magas, és légzési nehezítettség, légszomj is járul hozzá, akkor már a covidra kell gyanakodnunk. A házilag elvégezhető tesztek megbízhatósága elfogadható.

– Nálunk a körzetben is jelentősen megszaporodott a felső légúti megbetegedések száma, szinte a betegeim nyolcvan százaléka erre panaszkodott. Ahogy egyre nő az orvoshoz fordulók száma, egyre inkább oda kell figyelnünk a megelőzésre. Ennek fontos eleme a gyakori kézmosás. Érdemes lehet visszatérni a maszk használatára, még akkor is ha épp nem kötelező, illetve minél több embernek kellene felvenni a védőoltásokat. Ez utóbbi különösen fontos azok esetében, akik az átlagosnál nagyobb mértékben veszélyeztetettek, mint az idősek és a krónikus betegségben szenvedők. Ha kialakult az influenza, lehetőleg ne menjünk emberek közé, otthon kúráljuk ki magunkat. Az orvos által felírt gyógyszerek mellett hatékonyak az ősi módszerek, mint az ágynyugalom, a bőséges folyadék fogyasztás (mézes tea, stb.). Talán a legfontosabb, hogy ha észleljük magunkon a tüneteket, forduljunk orvoshoz – tanácsolta a doktor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.