- hirdetés -

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén év végén is visszatekintünk egy kicsit és felidézzük, mi történt városunkban, mi mindenről írtunk az OrosCafén, áprilisban.

Szerkesztőségünk munkatársai áprilisban is aktívak voltak, 296 írásunk jelent meg az OrosCafén. Ezekből szemezgettünk most. Mindjárt a hónap elején egy nagyszerű orosházi úszó sikerről számolt be Betkó Tamás cikke.

Hódmezővásárhelyen álltak rajtkőre az Orosháza Úszó Egyesület tagjai. A Gyarmati Kupa kiírásán 30 egyesület 400 úszója versenyzett. Az orosházi egyesület úszói – kis túlzással – hazai pályán versenyezhettek, hiszen az utóbbi félévben Hódmezővásárhelyen végezték az úszóedzéseket. Nyolc versenyzővel 39 számra neveztek és 21 érmes helyezést értek el. Legeredményesebb versenyzőnk Furák-Szabovik Kirill volt, aki hétszer rajtolt, s minden alkalommal elsőként ért célba…

Bogdánffy Szőke Anett cikkéből megismerhettük Gálné Csizmadia Anikót és csodás aprólékossággal kidolgozott, művészi húsvéti tojásait.

A környéken nagyon kevesen dolgoznak azzal a technikával, amellyel Gálné Csizmadia Anikó valóságos csodákat alkot. A népi iparművész harminc éve lett az írókázás szerelmese, azóta tökélyre fejlesztette tudását, és igen gazdaggá bővítette azt a motívumgyűjteményt, amely húsvéti hímes tojásain köszön vissza…

Azt sem hagytuk szó nélkül, hogy a hivatal dolgozói összefogásának köszönhetően remek, új húsvéti dekoráció készült a város több pontjára.

A hivatal dolgozóinak összefogásának köszönhetően új húsvéti díszek kerültek ki a városban. Tulipánok, répák, manók és gombafalvak lepték el Orosháza utcáit, melyeket napokon keresztül készítettek azzal a céllal, hogy szebbé varázsolják a várost a húsvét, és a tavasz közeledtével…

Bojtor Zalán írásából arról értesülhettünk, hogy Tehetségbarát önkormányzat címet kapott Orosháza.

Az elismerés egy győztes pályázat eredménye volt, amit a Nemzeti Tehetség Központ Közhasznú Nonprofit Kft. írt ki. Az értesítést április 4-én kapta meg a Város Önkormányzata, az ünnepélyes díjátadó májusban lesz majd. Dr. Blahó János az Orosházi Oktatási Kerekasztal titkára kiemelte, hogy a szervezet egyik legfontosabb feladatának a tehetségek felkutatása és segítése számít, éppen ezért minden olyan pályázati lehetőséget igyekeznek megragadni, ami ezt a célkitűzést támogatja. Ezúttal is egy ilyen lehetőséget sikerült megnyerniük…

Orosháza hírességei közé tartozik a Kodály Zoltán Gyermekkórus. A Pörneki Attila vezette együttes nagy sikert ért el 2023-ban.

Fantasztikus sikert ért el a Kodály Zoltán Gyermekkórus a 18. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztiválon. A Pörneki Attila karnagy által vezetett tehetséges fiatalok aranyminősítéssel térhettek haza a rendezvényről. Az öttagú nemzetközi zsűrit egy olasz, egy izraeli, egy svéd, egy magyar és egy osztrák zsűritag alkotta, akik mind neves zenei szakemberek, karnagyok, ők értékelték előbb egymástól függetlenül, majd közösen is a kórusok munkáját, komoly pontozási rendszer alapján született meg a végleges eredmény.

Rendhagyó, de emlékezetes élményt adó könyvtári estéről számolhattunk be, melyen a költészet napja alkalmából megzenésített verseket hallgathattunk.

A Magyar Költészet Napját 1964 óta, József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. A jeles nap kapcsán kérte fel a könyvtár vezetése Körmöczi Zoltánt – akinek megzenésített versekből álló műsorait már többször láthattuk, hallhattuk Orosházán – hogy állítson össze egy zenés, verses estet erre az alkalomra. Körmöczi Zoltán örömmel mondott igent, de még gondolt mellé egy merészet és nagyot. Az est programjában helyet kapott Károlyi Fülöp Béla két verse mellett József Attila, Radnóti, de a kortárs szerzők közül is Cseh Tamás, Takács Tamás, Dés László, sőt Jim Morrison is.

Mindig örömmel adunk hírt róla, ha valamelyik orosházi hazánk fia komoly elismerésben részesül. Április közepén érkezett a hír, hogy Ali doktor kapta meg a Szentgyörgyi Albert díjat.

2017-ben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert kutatásainak elismeréseképp átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoz, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra…

Áprilisban az is kiderült, hogy jó körülmények közt indulhatott a tavaszi vetésű növények – napraforgó, kukorica – vetése.

A körülmények jelenleg ideálisnak mondhatók. Az elmúlt napok, hetek lehullott csapadéka még ott van a talaj felső rétegében. A kívánt vetés mélységben még nedves talajba kerülhet a mag. Ezért is igyekszünk a vetéssel, hogy ezeket az ideális körülményeket – hisz a talaj hőmérséklete is elérte a tíz fokot – minden magocska megkaphassa…

Idén áprilisban két év kihagyás után ismét megrendezték az Eötvös-bált. Az előző kettőt a covid-járvány miatt kellett kihagyni.

A katolikus iskola életében a tizedik, az intézmény fennállásának pedig tizenhatodik Eötvös bálját tartották április 15-én az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában. Ennek célja, hogy a szülők, diákok és tanárok kötetlenül élvezzenek egy estét közösen…

Áprilisban azt is hírül adtuk, hogy a gimnáziumi képzés beindulásának kilencvenedik évfordulója alkalmából, többek között ünnepi közgyűlést is tartott a Táncsics gimnázium.

A Táncsics Mihály Gimnázium a héten ünnepi programsorozatot szervezett a gimnáziumi képzés elindulásának 90. évfordulója alkalmából. Ennek egyik legfontosabb eseménye az április 20-án, a Petőfi Művelődési Központban megtartott ünnepi díszközgyűlés volt, ahol a gimnázium egykori és jelenlegi igazgatói, tanárai és diákjai idézték fel az intézmény történetét és a hozzá fűződő kapcsolatukat…

Szent György napján, a hagyományoknak megfelelően Orosháza születésnapját ünnepeltük. A városalapítás 279. évfordulóján az evangélikus templomban tartottak szép ünnepséget, melyről Bojtor Zalán számolt be az OrosCafén.

Orosházát köszönteni gyűltek össze április 24-én az evangélikus templomban a településalapítás 279. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen a hagyományoknak megfelelően kitüntették azokat is, akik a város társadalmi-, gazdasági-, kulturális- vagy sportéletéért tevékenykednek.

Pici gyermekek és szüleik töltötték meg a Petőfi Művelődési Központ Szokolay termét április 26-án. Dávid Zoltán polgármester köszöntötte a város legifjabb lakóit.

Már évek óta hagyomány, hogy városunk újszülött lakóit együtt köszönti az önkormányzat képviseletében a polgármester. A tavalyi év második felében születetteket és szüleiket várták a szerdai ünnepségre. Az önkormányzat kilencvennyolc meghívót küldött ki erre az alkalomra és a meghívottak döntő többsége meg is érkezett.

A hónap végén egy újabb hagyomány folytatásáról számolhattunk be. A könyvtárban ismét megrendezték a Gyopárka tündér mesemondó versenyt.

Megszokhattuk, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár kiváló, hagyományos szolgáltatásai mellett időről időre nagyszerű programokkal kényezteti a kultúra, az irodalom barátait. Ezen programok egyike az évente megrendezett Gyopárka tündér mesemondóverseny. Az idei a kis mesemondók tizenhatodik találkozója. Mint Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója elmondta, évről évre huszonöt-harminc apróság érkezik a versenyre.

Természetesen a felsoroltaknál sokkal több minden történt 2023 áprilisában. Nem úsztuk meg balesetek, tűzesetek és más kék hírek nélkül sem. Ha az OrosCafé oldalának aljára görgetnek, megtalálják archívumunkat és kiválasztják az áprilist, akkor még sok érdekeset olvashatnak. Kellemes böngészést kívánunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.