- hirdetés -

Megszokhattuk, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár kiváló, hagyományos szolgáltatásai mellett időről időre nagyszerű programokkal kényezteti a kultúra, az irodalom barátait. Ezen programok egyike az évente megrendezett Gyopárka tündér mesemondóverseny. Az idei a kis mesemondók tizenhatodik találkozója.

Komoly múltra tekinthet vissza ez a megmérettetés, hiszen Károlyi Fülöp Béla 2006-ban indította útjára, az Ifjúsági Magyarság Tábor részeként, annak záróakkordjaként. Az indulás után több helyszínt is végigjárt a Gyopárka tündér. Cinkuson kezdődött, majd rendezték a Székács iskolában, a Petőfi Művelődési Központban több helyen, míg 2013-ban megtalálta mai és úgy tűnik végleges helyszínét a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. Mint Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója elmondta, évről évre huszonöt-harminc apróság érkezik a versenyre.

Vannak visszatérők a kis mesemondók közt, mint a legkisebbeknél győztes Zvolenszki Alíz (Fotó: Justh VK.)

– A mostani versenyre huszonnyolcan jelentkeztek. Sajnos egyik kis mesemondónknak betegség miatt le kellett mondania a szereplést, így huszonheten léptek a közönség és a zsűri elé. Az előző évektől eltérően, idén mindössze három óvodás jelentkezett, ami módosította a megszokott kategóriákat is. Az ovisok és az egy szem elsős alkotta a legkisebbek kategóriáját. A második és harmadik osztályosokból állt a következő korosztály és a negyedikesek alkották a harmadik csoportot – tájékoztatott Buzai Csaba.

A XVI. Gyopárka tündér mesemondó versenyt Gyapjasné Béres Enikő önkormányzati képviselő nyitotta meg és kívánt jó versenyzést a résztvevő gyerekeknek, akik a legkisebbekkel kezdve léptek a világot jelentő dobogóra.

A középső kategória győztese: Sztipáncsevity Dániel (Fotó: Justh VK.)

A háromtagú zsűrinek – Csányiné Kádár Tünde, nyugdíjas könyvtáros, Dávidné Tóth Márta, nyugdíjas magyar szakos pedagógus és Mihucz Margit nyugdíjas óvónő – nem volt könnyű dolga, hisz érthetően, szép magyarsággal előadott produkciókat láthattunk, hallhattunk az apróságoktól.

Nehézségek ide, nehéz döntés oda, az eredmény megszületett. Íme:

1. korcsoport: Óvodások + 1. osztályosok. 1. Zvolenszki Alíz (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Mikula Réka Bettina). 2. Schütz Zselyke (Forrás Református Óvoda, Orosháza, felkészítő: Deákné Kőszegi Tünde).

2. korcsoport: 2-3. osztályosok. 1. Sztipáncsevity Dániel (Petőfi Sándor Általános Iskola, Vajdaság, felkészítő: Szalai Eszter), 2. Kecskés Kata (Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő: Horváth Endréné), 3. Csanda Ivett (Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő: Nácsa Judit).

3. korcsoport: 4. osztályosok. 1. Tóth-Gáspár Boróka (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Farkas Attiláné), 2. Marozsán Petra (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Németh Bianka), 3. Albert-Sárközi Bertold (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola, felkészítő: Farkas Attiláné) és Szűcs Dóra Elizabet (Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, felkészítő: Rátódi Erika).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.