- hirdetés -

2017-ben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert kutatásainak elismeréseképp átvehette az orvosi és fiziológiai Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat, amelyet minden évben munkájuk elismeréseként olyan orvosoknak adományoz, akiket a szakmai zsűri és a páciensek is érdemesnek tartanak arra.

A díjra olyan szakembereket lehet jelölni, akik cselekedetükkel megmentették betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon. A szavazáskor hét régióra osztják az országot és minden régióból egy orvos lesz a díjazott. A mi esetünkben ez Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, és Békés vármegyéket jelenti.

A felterjesztett orvosokra a nagyközönség interneten szavazhatott, mégpedig szigorú feltételekkel, a szavazási időszak alatt egy e-mail címről csak egy szavazatot lehetett leadni. A Szent-Györgyi Albert Díj kiírásakor különdíjak odaítéléséről is döntöttek. A Goodwill Pharma különdíját minden évben olyan, fiatal orvosnak ítéli oda a zsűri, akinek munkássága a hazai orvosszakma elismerése mellett külföldön is követendő példaként szolgál.

A szakmai zsűri dr. Alzubi Alinak ítélte oda a különdíjat (Fotó: Horváth Bence)

Ez utóbbi különdíjat vehette át szerdán, a Magyar Tudományos Akadémián az Orosházi Dr. László Elek Kórház onkológusa, Dr. Alzubi Ali. A népszerű Ali doktor elmondta, rendkívül meglepődött, mikor megkapta a meghívót a díjátadó gálára.

– Váratlanul ért, mikor elmondták, hogy én kaptam a közönségtől a második legtöbb szavazatot és én kapom a különdíjat. Persze rendkívül jól esett, mert ez a betegek szeretetét mutatja. Az eddig kapott elismerések közt is előkelő helyre kerül ez a különdíj – mondja a doktor.

A kérdésre, hogy mi kell ahhoz, hogy ilyen sokan szeressék, szerényen válaszolt:

– Nem csinálok én semmi különöset, csak végzem a munkámat. Próbálok úgy orvos lenni, hogy közben ember is legyek. Igyekszem alapos, empatikus lenni, legjobb tudásom szerint dolgozni és a saját bajaimat nem éreztetni a betegeimmel. Szeretem a hivatásomat, szeretem a betegeimet. Igazából nincs ebben semmi titok – kommentálja szerényen az országos elismerést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.